3D-printen met DUS architects
Stenen stapelen, balken sjouwen, specie mixen en uitrusten of ……… computer instellen, printer cartridge vullen met bio plastic en koffiedrinken. Bouwen is een prachtig ambacht, maar misschien kunnen we wel een deel van het werk aan de bouw-automaten van de toekomst overlaten.
Tekst: Ir. Marcel van Mierlo
DUS architects uit Amsterdam printte een mini-buitenhuis met een 3D-printer. Urban Cabin staat op een voormalig industrieel gebied in Amsterdam Noord. En maakt van deze verlaten plek een stedelijk rustpunt, compleet met het kleinste park van de stad en een buiten-badkuip. “Het huisje is een onderzoek naar compacte en duurzame woonoplossingen in stedelijke gebieden,” vertelt Boh Learn Toh.
Printen, versnipperen, recyclen
Het ontwerp creëert luxe op een minimaal gebruiksoppervlak. De Cabin is geprint met zwart gekleurd bio plastic en laat verschillende types gevelornament, vorm-optimalisatie en slimme oplossingen voor warmte-isolatie en materiaal-reductie zien. De vloer en getrapte veranda zijn gecombineerd met een betonnen afwerking in een patroon, dat doorloopt in het tuinpad. In het groen om de Urban Cabin kan je vanuit de badkuip genieten van de zonsondergang tussen de populieren.
“Het 8 m2, 25 m3 grote huis past in de ‘tiny house’ trend waarbij kleine woonoplossingen antwoord bieden op grote woonvraagstukken,” legt Boh uit. Het ontwerp omvat een mini-veranda en binnenruimte waar een bank kan worden veranderd in een bed voor twee. Volgens Boh kunnen 3D-printtechnieken bij uitstek worden ingezet voor kleine tijdelijke woningen of in rampgebieden. Na gebruik kan het bio print materiaal geheel worden versnipperd en opnieuw geprint in een ander ontwerp.
De Urban Cabin is onderdeel van het 3D Print Living Lab van DUS architects. Het is een volgende stap om de daar ontwikkelde 3D-print technologieën te gebruiken om duurzame, aanpasbare en on-demand architectuuroplossingen te bieden voor de snel groeiende steden wereldwijd. De 3D Print Urban Cabin kan worden geboekt voor een kort verblijf.
Foto’s: Sophia van den Hoek
Bron: DUS architects
Wat kunnen we leren van DUS?
3D-printers voor gebouwen, wie had dat ooit verwacht. Dus wel! Met grondige technische kennis en een flinke dosis zelfvertrouwen en creativiteit zijn ze gewoon gestart. En voordat we goed en wel begrijpen wat 3D-printen nu eigenlijk is, staat er al een gebouwtje. Kwestie van lef en visie. Zo simpel is het dus.
3D-printen dendert door
Pioniers over de hele wereld tonen trots hun eerste 3D geprinte huisjes. In China en de USA vind je al printerpioniers, maar ook in Rusland en de Oekraïne zijn er voorbeelden van startende print bedrijven. New Story uit Silicon Valley en technisch bedrijf Icon hebben een gezamenlijke print missie. Zij willen betaalbaar bouwen voor mensen, die in armoede leven en zien veel voordelen ten opzichte van bestaande low budget bouwconcepten.
“Voor ruwweg $ 4000,- kan je al een klein woninkje bouwen. De geprinte constructie staat in 12 tot 24 uur. Je moet dan nog wel leidingen aanbrengen en afwerken,” vertelt Brett Hagler. Voor het extruderen van de constructie gebruik je een betonmortel, die je overal ter wereld kan vinden. Laagje voor laagje breng je een ‘rups’ beton aan en vorm je de basis van het huisje. “De printer kan worden vervoerd op een truck, zodat we zoveel mogelijk mensen, ook in ontoegankelijke gebieden, goedkoop kunnen helpen met hun behuizing.”
Het eerste prototype staat in een achtertuin in Austin en is gelijk in gebruik genomen door Icon om ervaring op te doen met het gebruik van een geprint gebouwtje. “De printer vertrekt later dit jaar naar El Salvador, waar zo’n 50 woningen worden geëxtrudeerd.”
Project partners Urban Cabin
Design team
Martine de Wit, Jasper Harlaar, Sven de Haan, Ina Cheibas, Joe Platt, Nathalie Swords
3D-printen en bouw
Ossip van Duivenbode, Sophia van den Hoek, DUS Architects
Leveranciers
Henkel, materiaalontwikkeling
Lenovo, IT hardware
Heijmans, beton uitvoering
Vola, badkraan
by Borre, textiles
Delva Landscape & Boomkwekerij Ebben, pocket-park
Misc store, accessoires
BouwTotaal en Slim Ruimtegebruik
Sinds 2013 laat Ir. Marcel van Mierlo in iedere uitgave van Bouwtotaal een oplossing zien van slim ruimtegebruik. Inmiddels zijn al meer dan 50 kleine gebouwtjes door hem in de spotlights gezet , variërend van Tiny Houses tot tuinkantoortjes en van muziekstudiootjes tot ruimte voor mantelzorg. De eerste 40 artikelen zijn verzameld in een rijk geïllustreerde bundel: SLIM RUIMTEGEBRUIK 1 en een interactief e-book SLIM RUIMTEGEBRUIK 2. Meer informatie vindt u op www.bouwtotaal.nl/slimruimtegebruik
Marcel is oprichter/eigenaar van kennisplatform LEVEN in Tuinen. Een dynamisch kennispodium voor iedereen, die interesse heeft in kleine, innovatieve en duurzame gebouwtjes, die je soms zelfs kan gebruiken in de achtertuin. In z’n twee-wekelijkse blog bespreekt hij bijzondere voorbeelden, zoals: biologische huisjes, flatpack oplossingen, zeecontainers als woning, hobbit huisjes, de kleinste footprint (1 m2) en natuurlijk voorbeelden op verzoek van de platformdeelnemers.
www.levenintuinen.nl