Zeven veelgemaakte montagefouten bij luchtdicht bouwen
Luchtdicht bouwen heeft de aandacht van bijna iedereen in de bouwsector. Voordelen op het gebied van energie, ventilatie en comfort zorgen ervoor dat dit in elk project aandacht krijgt. Toch gaat het in de praktijk vaak mis bij de montage. Met hoge faalkosten tot gevolg. De technisch adviseurs van Vilton zien geregeld dezelfde problemen opduiken. Ze maakten onderstaand lijstje.
Dit zijn de zeven meest voorkomende en toch ook makkelijk te voorkomen fouten:
- Gebruik geen tapes en vloeibare dichtingsmiddelen buiten als de luchtvochtigheid te hoog is. Ook bij temperaturen lager dan 5 graden vallen diverse tapes af en is alternatieve dichting gewenst.
- Wacht niet te lang met aanbrengen van tapes na primeren vanwege stof en zand. Doe dit binnen 8 uur voor een goede systeemhechting.
- Rol de tapes goed aan met een brede roller én met een smalle roller in de hoeken. Gebruik bij scherpe randen een dikke butylband van 1,2 mm met aluminiumlaag.
- Zorg voor een goede verdeling van vloeibare dichtingsmiddelen met voldoende laagdikte. Dit voorkomt dat bijvoorbeeld liquid rubber gaat bobbelen bij een blowerdoortest.
- Gebruik schuim of Geotex LR als vulling bij grotere kieren en naden voordat je vloeibare dichtingsmiddelen aanbrengt.
- Gebruik kozijndriehoekjes bij afplakken van kieren en hoeken van kozijnen en binnenspouwblad. Dit sluit perfect af in combinatie met butylband.
- Dicht openingen in kanaalplaatvloeren af met tape voor een optimaal luchtdicht effect. Gebruik glaswol als isolatie.
Wil je als werkvoorbereider of uitvoerder meer aandacht voor écht luchtdicht bouwen in de praktijk? Met een goedgekozen systeem? Download hier de whitepaper Luchtdicht Bouwen van Vilton. En ga in 10 stappen naar een luchtdicht gebouw.