Lucht- en geluidsdichting houtbouw vraagt vroeg overleg

Artikel delen

Restaurant Festijn in Almere is in 2019 gebouwd van CLT. In 2023 wordt het restaurant uitgebreid met twee losse houten vleugels van vier bouwlagen. Nieuwbouw en oudbouw vormen straks gezamenlijk het Houten Hotel. “Het ontwerpen en bouwen met CLT is, net als het gebruik van het houten gebouw, zo goed bevallen, dat we bij de grote uitbreiding weer voor CLT gekozen hebben”, aldus Sander Mirck, architect. Voor een goede lucht- en waterdichting en akoestische ontkoppeling van de hotelkamers werd al vroegtijdig overlegd met afdichtingsspecialist Celdex.

Tekst: ing. Frank de Groot
Beeld: Celdex, tenzij anders vermeld

Het Houten Hotel in aanbouw

Het Houten Hotel in aanbouw.

Het al bestaande restaurant heeft verspringende gevels en een sheddak. Door de CLT houtconstructie met grote overspanningen is het gebouw flexibel indeelbaar, met ruimte voor 450 gasten tegelijk. De eigenaren laten er nu twee hotelvleugels bij bouwen. Mirck Architecture uit Amsterdam ontwierp destijds al het restaurant, en heeft nu ook gezorgd voor het ontwerp van het hotel. Dat gemaakt zal worden met prefab modules van houtbouwer FLETTS. De twee vierlaagse gebouwen met hotelkamers krijgen ook een houten galerij en houten gevelbekleding.

Ketenpartners

Houtbouwer FLETTS werkt met ketenpartners, die samen alle expertise in huis hebben. Denk aan partners voor het ontwerp van de houtconstructie, leveren en plaatsen van houten gevel- en dakelementen, installaties, prefab natte en technische cellen en staalconstructies voor balkons, galerijen trappen en hekken.

“Voor de bouw van het Houten Hotel maakt Strematek de houten binnenwanden en Willemsen Veenendaal de gevelelementen. Wij zijn gevraagd door FLETTS om vroegtijdig te adviseren over de benodigde lucht- en slagregendichting van de gevelelementen en de akoestische ontkoppelingen van de hotelkamers”, zegt Ruud Robbe, Accountmanager Luchtdicht Bouwen bij Celdex.

Binnenplaats het Houten Hotel

Binnenplaats tussen bestaande restaurant (links) en de twee nieuwe hotelvleugels. Afbeelding; FLETTS.

Binnenwanden

De binnenwanden die de scheiding vormen tussen hotelkamers moeten een hoge geluidsisolatie hebben. Deze wandconstructies zijn gecombineerde wanden van gelamineerde houten kolommen en liggers, waarin een metal studwand is opgenomen. De overige wanden zijn houtskeletbouwwanden. “De metal stud-constructie in de gecombineerde wanden is rondom (prefab) met PE 030 gescheiden van het houten frame. PE 030 is een enkelzijdig klevend geslotencellig polyethyleen schuimband. Dit product is onder meer geschikt als contactonderbreking, waardoor contactgeluid wordt voorkomen”, vertelt Ruud.

Het gehele CLT-frame is vervolgens rondom voorzien van Pre-Seal Soft. Dit is een zeer zacht semi-geslotencellig polyurethaan schuimband met uitstekende luchtdichte eigenschappen. “Hiermee sluiten de wanden aan op vloeren, plafonds, gevelelementen en overige binnenwanden. Op deze wijze zijn de wanden tussen de hotelkamers zowel geluids- als luchtdicht”, zegt Ruud.

Gevelelementen

De CLT-gevelelementen moeten slagregen- en luchtdicht zijn. Ruud: “Een goede detaillering is dus ook hier heel belangrijk. We werken de oplossingen eerst uit in 3D, zodat we goed zicht op de detaillering hebben. De luchtdichting en isolatie in de aansluitingen tussen de gevelelementen worden verzorgd door Celdex Pre-Seal Soft LF ZK. Dit product is speciaal ontwikkeld voor prefab hoogbouw en grote voegtoleranties en heeft uitstekende luchtdichte en isolerende eigenschappen. Het schuimband is standaard voorzien van een low-friction toplaag. Het moet immers bestand zijn tegen de krachten die tijdens de montage op het schuimband worden uitgevoerd.

Luchtdichting en isolatie tussen houten gevelelementen

De luchtdichting en isolatie in de aansluitingen tussen de gevelelementen worden verzorgd door Celdex Pre-Seal Soft LF ZK.

Maattoleranties

Bouwen met hout, betekent volgens Ruud ook rekening houden met maatafwijkingen. “Bouwen met houten prefab elementen is snel en over het algemeen ook wel maatvast. Maar in de praktijk staan die elementen wel eens een tijd in de regen en kunnen ze een beetje kromtrekken. Hier moet je wel rekening mee houden met de keuze van je schuimbanden. Normaal gesproken heb je aan een schuimband van 30  x  30 mm wel voldoende voor de luchtdichting, maar bij het Houten Hotel hebben we op bepaalde aansluitpunten uiteindelijk gekozen voor 40 x 40 mm, om maatafwijkingen op te vangen.”

Die  maatafwijking kan ook optreden bij de houten vloeren die zijn opgelegd op de wanden. Ook daar is rekening mee gehouden. “De houten vloeren zijn opgelegd op PVC 124, dat aan de bovenzijde van de wanden wordt aangebracht. Celdex PVC 124 is een enkelzijdig klevende, zacht, semi-geslotencellig PVC-schuimband. Het schuimband is aan de bovenzijde voorzien van een transparante glijfolie, zodat de vloeren kunnen bewegen ten opzichte van de wanden”, zegt Ruud.

Ruud besluit: “Houtbouw is een prachtige bouwmethode, maar kent wel zijn eigen spelregels. Door de opkomst van houtbouw is het belangrijk om ons al tijdig in te schakelen, zodat problemen in de uitvoering worden voorkomen. Als op 1 januari 2024 dan ook nog de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen in werking treedt, moet je gewoon zorgen dat je bij oplevering aan de luchtdichtheids- en contactgeluidsisolatie-eisen voldoet. Als je namelijk niet voldoet aan de eisen in het Bouwbesluit, mag je een gebouw straks niet in gebruik nemen. Dat wil je toch te allen tijde voorkomen.”

Celdex
www.celdex.nl