Bouwkosten

Artikel delen

Wat kost het bouwen van een basisschool?

Bij nieuwbouw- en verbouwprojecten is het handig om over kostenkengetallen van al eerder uitgevoerde projecten te beschikken voor een snelle kostenindicatie. Als voorbeeld staan hier de beknopte technische beschrijvingen van drie nieuwe basisscholen. Benieuwd naar de kosten? Download de bijbehorende Excel op www.bouwtotaal.nl/bouwkosten

Basisschool met 1 bouwlaag en plat en hellend dak, 1.285 m2 bvo, 5.650 m3 bi

Een basisschool met elf leslokalen in L-vorm met aan één zijde een hellend dak en aan andere zijde een plat dak. Het dak boven het speellokaal ligt 2,4 m hoger dan het overige platte dak. Er zijn aparte ingangen voor onderbouw en bovenbouw. De plekken voor computergebruik zijn in de gang ingericht. Behalve 11 leslokalen zijn er 4 kantoorruimten, een lerarenkamer, een technische ruimte, bergingen en sanitaire ruimten.

Er is paalfundering toegepast. Gevels zijn gemetselde spouwmuren met aluminium kozijnen en ramen en houten deurkozijnen en deuren. De dakelementen met 70 mm isolatie zijn bij het platte dak afgewerkt met bitumineuze dakbedekking, het hellend dak met keramische dakpannen. Het dak bevat 12 lichtkoepels en 1 piramide lichtkoepel.

De geïsoleerde kanaalplaatvloer met daarop een cementdekvloer is afgewerkt met marmoleum, naaldvilt tapijt en sportvloerafwerking. Vloertegels in toiletruimten.
Binnenwanden in kalkzandsteen met gesausd stucwerk en met tegelwerk in sanitaire ruimten. Houten binnenkozijnen en deuren. Systeemplafonds. Er is sanitair voor volwassenen en kleine kinderen. CV verwarming met radiatoren. Er is een standaard elektrotechnische installatie, noodverlichting en vluchtwegmarkering. Netwerk voor data- en telefooninstallaties. Beveiliging met rookmelders, brandblussers en vluchtdeuren, voorzien van panieksluiting.
Het terrein is voorzien van buitenriolering, bestrating, beplanting, een buitenberging, rijwielberging en metalen hekwerk. De speeltoestellen zijn herplaatst.

De bruto geveloppervlakte is 1.040 m2, waarvan 202 m2 met gevelopeningen is gevuld (19%).
In verhouding tot de bruto vloeroppervlakte is de geveloppervlakte 81%. 826 m2 bvo is bestemd voor verblijfsruimten, 68 m2 voor sanitaire ruimten, 38 m2 voor opslagruimte en de overige 25 m2 vloeroppervlakte voor keuken, technische en overige ruimten.

Wat kost dat? www.bouwototaal.nl/bouwkosten

Basisschool met 2 bouwlagen en plat en gebogen dak, 1.703 m2 bvo, inhoud 5.868 m3 bi

Met elf leslokalen, verdeeld over twee bouwlagen. De leslokalen zijn gegroepeerd in twee bouwblokken, die onder een hoek van 110 graden tegenover elkaar staan. Het ene bouwblok heeft een plat dak van betonnen kanaalplaatvloeren met bitumineuze dakbedekking, het andere bouwblok heeft een gebogen dak van geprofileerde staalplaat bedekt met sedum. In het dak zijn dubbelwandige lichtkoepels geplaatst. De leslokalen bevinden zich op twee bouwlagen. Op de begane grond bevinden zich bovendien de personeelskamer en kantoren, terwijl er op de verdieping een ICT-ruimte, overblijflokaal en een speellokaal zijn.

De fundering is op staal, die bestaat uit betonstroken, liftput en uit opgaand funderingswerk van gemetselde kalkzandsteen. Het skelet is een betonnen skelet. De buitenwanden in betonsteen in diverse afmetingen. Betonnen PS combinatievloer en kanaalplaatvloeren. Metselwerk van strengperssteen in twee kleuren. Stalen lateien en betonnen lateien. De gevelopeningen zijn gevuld meranti buitenkozijnen met HR++ glas. Er is gevelbekleding van glasisolatiepanelen toegepast.
De begane grondvloer is een betonnen PS combinatievloer en de verdiepingsvloer een betonnen kanaalplaatvloer. De vloeren zijn afgewerkt als cementdekvloer met elastische vloerbedekking. Gietvloer in sanitaire ruimten.

De binnenwanden zijn in betonsteen gerealiseerd. De openingen zijn gevuld met vuren binnenkozijnen, blank gelakt. De binnenwanden zijn afgewerkt met acryl latex muurverf. Wandtegelwerk in de sanitaire ruimten.

De trappen zijn van prefab betonelementen, voorzien van stalen leuningen en balustrades.
Er zijn warmwatervoorzieningen met close-in/up boiler. Verwarming met een HR ketel en vloerverwarming en radiatoren. Tevens is er luchtbehandeling met mechanische afzuiging.
Er is een standaard elektrotechnische installatie. De verlichting is gerealiseerd met armaturen en er is noodverlichting. Als beveiliging zijn er brandslanghaspels en poederblussers geplaatst. Er is een ontruimingsinstallatie en voor de communicatie is er een aansluiting telefoon en CAI.
Er is een liftinstallatie met 4 stopplaatsen aanwezig.

De bruto dakoppervlakte is 1070 m2 en de bruto geveloppervlakte is 970 m2, waarvan 311 m2 met gevelopeningen is gevuld (32%).
In verhouding tot de bruto vloeroppervlakte is de geveloppervlakte 57% en is de omsluiting van gevel en dak samen 120%.
906 m2 bvo is bestemd voor verblijfsruimten, 44 m2 voor sanitaire ruimten, 192 m2 voor opslagruimte, 390 m2 voor verkeersruimten en de overige 26 m2 vloeroppervlakte voor keuken, technische en overige ruimten.

Wat kost dat? www.bouwototaal.nl/bouwkosten

Nieuwbouw basisschool, 2 bouwlagen met plat dak, 1.141 m2 bvo, inhoud 4.435 m3 bi

Nieuwbouw basisschool met zeven leslokalen op twee verdiepingen en een ‘open leercentrum’ op de verdieping. Het platte dak is een betonnen kanaalplaatvloer met daarin 5 lichtkoepels, afgewerkt met kunststof EPDM rubberen dakbedekking, inclusief 120 mm EPS isolatie en afschotisolatie en daktegels.

De gevels zijn afwisselend samengesteld uit betonnen gevelelementen, zinken gevelbekleding, metselwerk en verdiepingshoge kozijnpuien met glas. De gevelopeningen zijn gevuld met meranti buitenkozijnen en met kunststof buitenkozijnen met houten stelkozijnen. De betonnen gevelkolommen zijn afgewerkt in wit mineraalverf.
De fundering bestaat uit betonnen funderingsbalken op mortelschroefpalen en het skelet uit betonnen kolommen, wanden en balken in combinatie met een staalconstructie.
Luifelconstructies zijn samengesteld uit een balklaag 75 x 200 mm met underlayment platen. De vloeren bestaan uit geïsoleerde betonnen kanaalplaatvloer en betonnen breedplaatvloer, afgewerkt met cementdekvloeren 50 mm dik. Als vloerbedekking is tapijt, marmoleum, coral toegepast met overgangsprofielen.

De binnenwanden in kalkzandsteen elementen van 100 mm dik. Daarnaast zijn er metalstud wanden toegepast. Er zijn lariks houten binnenkozijnen, blank gelakt geplaatst. De binnenwanden zijn afgewerkt met gips spuitwerk (blauwpleister). Behangklaar kalkzandsteen. Fermacell wanden.

Er zijn systeemplafonds in diverse types en betonnen trappen met hardhouten vloerdelen van 50 mm dik toegepast.
De sanitaire voorzieningen bestaan uit standaard basisschool sanitair. Verwarming met HR ketels en VR ketels in combinatie met radiatoren. Er zijn luchtbehandelingskasten geïnstalleerd.
De elektrotechnische installatie bestaat uit kabelgoten, wandgoten en voedingsleidingen, krachtinstallaties en aardingsinstallaties. Verlichting met armaturen, noodverlichting en buitenverlichting.
Als beveiliging is een brandmeldinstallatie en een ontruimingsinstallatie geinstalleerd. De communicatie vindt plaats via een deurbel, centrale antenne installatie en via lestijdensignalering.
Er zijn voorzieningen voor zonwering en verduistering gerealiseerd.
De bruto dakoppervlakte is 624 m2 en de bruto geveloppervlakte is 1.391 m2, waarvan 415 m2 met gevelopeningen is gevuld (30%).
In verhouding tot de bruto vloeroppervlakte is de geveloppervlakte 122% en is de omsluiting van gevel en dak samen 177%.
612 m2 bvo is bestemd voor verblijfsruimten, 37 m2 voor sanitaire ruimten, 53 m2 voor opslagruimte, 311 m2 voor verkeersruimten en de overige 5 m2 vloeroppervlakte voor technische en overige ruimten.

Wat kost dat? www.bouwototaal.nl/bouwkosten

BouwTotaal