Geen tegel te groot

Artikel delen

Menigeen keek verbaasd naar de enorme tegel die klaar lag op een werkbank op het Tegelplein tijdens Bouwbeurs 2019 in Utrecht. Met een lengte van 3,00 meter en breedte van 1,60 meter lijken de afmetingen van keramische tegels tegenwoordig welhaast onbegrensd. Maar hoe maak je een dergelijk gevaarte op maat? Schijnbaar moeiteloos snijdt een medewerker de tegel in de lengte, waarna met behulp van een speciale breker een 3,00 meter lange strook vrijkomt. Grotere dikten kunnen gezaagd worden. Sinds kort zelfs onder verstek.

Tekst: ing. Frank de Groot

Onder verstek zagen van een groot formaat tegel met de nieuwe TC-125 elektrische handzaag.

Rubi Benelux was één van de initiatiefnemers van het Tegelplein. Samen met andere standhouders presenteerden ze de nieuwste apparaten en machines voor de professionele tegelzetter. Er was aandacht voor lijmtechnieken, ontkoppelen, het snijden van grote formaten en voor waterafdichting en voegen. De Bovatin – Bond van Aannemers van Tegelwerken in Nederland – speelde ook een belangrijke rol. Met het organiseren van verschillende activiteiten op het plein wilden de deelnemers hun beroep in de schijnwerpers zetten.
“De meeste tegelzetters snijden liever dan zagen. Toch wordt er bij extreem harde en dikke tegels vaak automatisch naar de zaagmachine gegrepen, terwijl de nieuwe generatie tegelsnijders deze lastige tegels ook prima aankan. Groot voordeel van het snijden is dat er geen stof vrijkomt”, zegt Engbert Broekman, directeur RUBI Benelux BV, wereldwijze leverancier van hoogwaardige tegelzetgereedschappen. Toch kan volgens Broekman niet iedere tegel worden gesneden. “Ongeveer 95 % van de tegels is te snijden. Dit is standaard mogelijk tot dikten van 15 mm. Boven die dikte moet je zagen. We hebben eind maart een nieuw zaagsysteem geïntroduceerd met geleidingssysteem. Hiermee kun je tegels ook van 0° tot 45° onder verstek zagen.”

De nieuwe generatie EXTREME snijwieltjes zijn gemaakt van hardmetaal en hebben een titanium oppervlaktebehandeling voor een extra lange levensduur.

Tegels snijden

De keuze in tegelsnijders is groot. Deze kunnen variëren in bijvoorbeeld snijlengte, breekkracht, enkele of dubbele geleiding, eenpuntsbreekmechanisme of mobiel breekmechanisme. “Er zijn nu zelfs tegelsnijders die je met één hand kunt bedienen, omdat het magnetisch breekmechanisme automatisch omklapt als je gaat breken. Hierdoor houd je altijd een hand vrij om de tegel te ondersteunen. Dat is handig bij grootformaat tegels en het snijden van stroken”, merkt Broekman op.
Broekman wijst op de nieuwe generatie EXTREME snijwieltjes. Dit Ø 22 mm snijwieltje is gemaakt van hardmetaal en heeft een titanium oppervlaktebehandeling voor een extra lange levensduur. Het wieltje is gemonteerd op sterke kogellagers om zo min mogelijk wrijving te ervaren. Dit zorgt voor soepelheid bij het snijden. “Met dit type snijwieltje kun je nu ook keramische tegels met een ruw oppervlak en extreem harde tegels snijden. In combinatie met onze meest geavanceerde TZ tegelsnijder zijn zelfs volkeramische tegels tot een dikte van 20 mm te snijden! Deze tegelsnijder heeft een breekkracht tot maar liefst 1.500 kg.”

Grootformaat snijden

Op het Tegelplein werd gedemonstreerd hoe je XXL grootformaat tegels tot wel 3,6 meter kunt snijden. Eerst wordt een SLIM geleidestang samengesteld uit geleidestangen van 1,10 meter. Deze zijn onderling eenvoudig te koppelen. Vervolgens wordt de samengestelde geleidestang met twee daaraan te koppelen zuignappen gefixeerd op het tegeloppervlak. Hierna wordt met een hardstalen snijwiel een snijlijn gemaakt, langs de geleider. Tot slot wordt een SLIM Breker gebruikt om aan de kopse zijden de tegel op de snijlijn te breken. Daartoe wordt de afstand tussen de drukpunten van de breker afgesteld op de dikte van de tegel en lengte van de snijlijn. Bij de demonstratie laat een medewerker de kracht van de breker op de snijlijn voorzichtig toenemen, tot een lichte tik aangeeft dat de breuk is ontstaan. Aan de andere zijde herhaalt hij dit proces. Vervolgens is de strook met twee handen voorzichtig los te drukken. Een haarscherpe snijrand is het verbazingwekkende resultaat.

De breedte van de SLIM Breker wordt afgesteld op de dikte en lengte van de groot formaat tegel.

Grootformaat zagen

Bij tegeldikten boven de 15 mm wordt snijden lastig en is het beter te zagen. RUBI heeft diverse elektrische zagen met stofafzuiging en geleidingssystemen. Nieuw is de TC-125 elektrische handzaag (1250 W) met Slim System geleidingssysteem op verstelbare roestvaststalen radiale lagers. “Bijzonder aan dit systeem is dat je de tegelranden bij dikte van 14 of 18 mm onder verstek kunt zagen met een hoek van 0 tot 45°. Bij rechte zaagsneden is de machine geschikt voor dikten van 20 en 25 mm”, vertelt Broekman. De machine is geschikt voor schijven met een diameter van 115 en 125 mm. Stofreductie met behulp van water is ok mogelijk op deze machine.

Grootformaat dragen

Voor het dragen van grootformaat tegels zijn er diverse dragers met zuignappen verkrijgbaar. Het is ook mogelijk de zuignappen te combineren met geleidestangen. Voor de allergrootste tegelformaten is het Slab Trans Draagsysteem beschikbaar dat bestaat uit geleidestangen met zuignappen, waarbij de geleidestangen onderling ook zijn gekoppeld. Door de uiteinden van de geleidestangen te voorzien van dragers, kan men met twee personen grote tegels vervoeren en stellen.

Slab Trans Draagsysteem voor het dragen van groot formaat tegels met twee personen.


Tip! Luister na je werk

Wanneer je vaker tegels snijdt, hoor je na verloop van tijd vanzelf of een tegel goed gesneden is of niet. Als je een knarsend geluid hoort, is dit vaak een teken dat je te veel druk hebt uitgeoefend. De snijlijn zal dan niet mooi zijn.
Test hoeveel druk er nodig is om de tegel te snijden; minder druk geeft een mooiere snijlijn. Wandtegels hoef je meestal alleen maar te aaien. Vloertegels hebben vaak iets meer druk nodig en soms moet je zelfs twee of drie maal snijden.