Nieuw wisselsysteem voor haakse slijpers

Artikel delen

Eén klik en de slijpschijf zit muurvast aan de haakse slijper. Door een rode hendel op de machine aan te trekken wordt de schijf weer ontgrendeld. Bosch presenteerde deze wereldprimeur op 5 februari 2019 tijdens BouwBeurs 2019. In plaats van veel kleine stappen met verliesbare onderdelen als spanmoer, flens en sleutel bij veel krachtsinspanning, gebeurt het wisselen nu in vijf seconden.

Presentatie van het X-Lock systeem op BouwBeurs 2019.

X-Lock heet het nieuwe systeem van Bosch. Kwestie van schijf in de X-Lock-opname plaatsen, erop klikken en klaar! Het klikgeluid geeft de gebruiker de zekerheid dat het accessoire correct op de machine zit en betrouwbaar vergrendeld is. Als een schijf moet worden gewisseld, dan wordt deze eenvoudig met een rode hendel op de machine ontgrendeld en verwijderd. Vastgevreten moeren nadat de schijf klem is komen te zitten, behoren tot het verleden.

Er zijn in totaal twaalf kleine haakse slijpmachines met X-Lock verkrijgbaar: acht modellen met snoer van 900 tot 1900 watt, evenals vier accu-modellen met 18 volt en gangbare schijfdiameters van 115 en 125 millimeter.
Het X-Lock-systeem bespaart de vakman bovendien tijdrovend werk achteraf: de spanmoer komt te vervallen. Daardoor kan de vakman comfortabel in een vlakke hoek slijpen zonder oppervlakken te beschadigen. X-Lock zorgt er ook voor dat u de schijf niet verkeerd om kunt plaatsen: want dan past deze niet. Hierdoor worden draairichtinggebonden schijven, zoals diamantdoorslijpschijven, altijd correct gemonteerd.

Uitgebreid accessoireprogramma

Bosch biedt professionals vanaf het begin meer dan 130 X-Lock-accessoires. Voor de metaalbewerking kunt u terugvallen op een breed assortiment doorslijp-, afbraam-, fiber-, SCM- en lamellenschuurschijven evenals komstaal- en ronde borstels. Als steen, beton of tegels moeten worden bewerkt, dan staan hiervoor diamantdoorslijpschijven, diamantboren voor droog boren en diamantfrezen ter beschikking. Bovendien is bijvoorbeeld de hardmetalen doorslijpschijf ‘Carbide Multi Wheel’ voor het doorslijpen van hout, composiet-, kunst- of droogbouwmaterialen met spijkers verkrijgbaar.

Accessoires hoeven niet dubbel op voorraad te worden gehouden bij het overstappen naar het X-Lock-systeem: bijna alle X-Lock-accessoires zijn achterwaarts compatibel en kunnen worden gebruikt op haakse slijpmachines met traditionele spansystemen. Met uitzondering van accessoires die tot nu toe een geïntegreerde schroefdraad hadden, zoals diamantboren voor droog boren of komstaal- en ronde borstels.
De Bosch haakse slijpmachines met X-Lock-systeem en het uitgebreide accessoireprogramma zijn vanaf mei 2019 op de markt, de GWX 17-150 Professional vanaf oktober.