Past een Tiny House binnen de bouwregels?

Artikel delen

Uiteraard verschilt dat per woning, maar een ding is zeker, er kan veel. Joost Pothuis is senior specialist en adviseur bouwregelgeving bij Arcadis Nederland B.V. Joost werd door de gemeente Almere betrokken bij het beoordelen en realiseren van de inzendingen voor de Tiny House prijsvraag, Almere Expo. De bouwregelspecialist legt uit wat er kan.

Tekst en illustraties: Marcel van Mierlo

Bouwbesluit, bouwvergunning


Op basis van het Bouwbesluit 2012 is veel mogelijk, zegt Joost. Het idee is dat Tiny-Houses, omdat ze zo klein zijn, niet aan de bouwvoorschriften kunnen voldoen. Maar is dat zo?
Volgens de prijsvraag Tiny-Houses Almere expo mag een Tiny-House niet groter zijn dan 50 m2. Met dit oppervlak kan je prima voldoen aan het Bouwbesluit. De minimale oppervlakte van een woning moet namelijk volgens het Bouwbesluit ten minste zijn:

  • Reguliere woning: 18 m2 verblijfsgebied + 2,2 m2 toilet/badkamer= 20,2 m2
    Buitenberging individueel 5 m2 of 1,5 m2/woning gemeenschappelijk;
  • Studentenwoning: 15 m2 verblijfsgebied + 2,2 m2 toilet/badkamer= 17,2 m2
    buitenberging ‘functioneel’;
  • Particulier opdrachtgeverschap: 10 m2 verblijfsgebied + 0,64 m2 toilet= 10.64 m2

Vaak wordt ingezet op een reguliere woning, omdat je die ook voor een breder publiek kunt bouwen.

Molenaarstrap

Voor de prijsvraag zijn, in de geest van ontspullen en minimaliseren, aanzienlijk kleinere plattegronden aangeleverd dan 50 m2. Zo klein dat niet altijd meer aan alle prestatie-eisen kan worden voldaan. Het gelijkwaardigheidsbeginsel biedt dan de mogelijkheid om van de prestatie-eisen af te wijken. Je mag lagere prestaties realiseren, als de met de prestatie-eis bedoelde veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid, energiezuinigheid en milieuprestatie niet in gevaar komen.
Het Tiny House moet wel ‘bewoonbaar’ zijn. De aanvrager zal die gelijkwaardigheid bij de indiening van het bouwplan aannemelijk moeten maken voor de gemeente (het gemeentelijk bouwtoezicht). Bij de prijsvraag in Almere heeft Joost meerdere inzendingen geholpen bij het aannemelijk maken van gelijkwaardigheid. Het A-house heeft bijvoorbeeld weinig ruimte voor een traditionele trap. Hier is een molenaarstrap ontworpen, die steil is en afwijkende treden heeft, maar toch veilig en bruikbaar is. Een prima gelijkwaardige oplossing.

Villa Revolver

Ook Villa Revolver ziet er allesbehalve traditioneel uit, een liggende cilinder, die om haar as kan draaien. Hiermee kan je de functionaliteit aanpassen van eetkamer via zitkamer naar slaapkamer. Om uit te komen met de minimale m2’s moet je wel aantonen, dat je door de rotatie te maken hebt met 3 ruimtes, die allemaal meetellen. En zo is het ook gebeurd.
Bij andere ontwerpen is mooi gebruik gemaakt van de vrijheid van eisen voor aankleding en meubilair. Zo mag je altijd een hoogslaper plaatsen en meervoudig ruimtegebruik toepassen. Een tafel, die verandert in een bed of een trap, die ook als opbergruimte functioneert. Slimme opbergsystemen hebben heel wat ruimtewinst opgeleverd.

Gelijkwaardigheid

 

Tiny Houses moeten gewoon voldoen aan het Bouwbesluit 2012 en de prijswinnende inzenders hebben laten zien dat dat prima lukt. De minimale oppervlakte voor een particuliere opdrachtgever is weliswaar maar 10.64 m2. Maar de meeste ontwerpers wisten een zo slimme woonunit te ontwerpen dat deze soms met een enkele aanpassing of aanvulling, meestal niet meer dan een onderbouwing van de gelijkwaardigheid, konden worden goedgekeurd, zelfs als reguliere woning. Terwijl een reguliere woning volgens de prestatie eisen nog ruim 9 m2 groter moet zijn dan een in particulier opdrachtgeverschap gebouwde woning.