The Brook met telescoop dak
The Brook is een unieke kleine woning met een uitschuifbaar dak, ontworpen en gebouwd door Nick Lane en Aaron Shields. Een stalen telescoop frame lift het dak in de gebruiksstand. De scharnierende dakgevelplaten worden uitgeklapt en de woning is gereed voor gebruik.

Door middel van een telescopisch frame met een uitschuifdak en een tandwielsysteem, kan het dak verlaagd worden voor transport en op locatie weer verhoogd.
Het huisje heeft een prachtige plek gevonden in Rosebrook in South West Victoria (Australië) en staat stevig op de oude fundering van een grote gas silo. De indrukwekkende raampartijen zorgen voor een fantastisch uitzicht op de wetlands en de Moyne-rivier.
Telescoop dak
Nick en Aaron zijn enthousiast over het ontwerp en de locatie, maar het meest bijzonder is de dakconstructie: “Onze ontwerpafmetingen zijn bepaald door de afmetingen van een vrachtwagenaanhanger. Dat is de meest geschikte maat voor een Tiny House en de voorwaarde om het huisje te kunnen vervoeren onder de hoogspanningsleidingen. Maar we wilden ook een ruimte maken, die genereus en open aanvoelde. De oplossing kwam in de vorm van een telescopisch frame met een uitschuifdak en een tandwielsysteem, dat het dak verlaagt voor transport en op locatie verhoogt. Hierdoor ontstaat een leefruimte met een hoog plafond.”
De beperkte oppervlakte wordt optimaal gebruikt door de gebruiksgebieden door elkaar heen te laten lopen en multifunctioneel te maken. Verspringende vloeren creëren mogelijkheden voor opslag en zitplaatsen. De kamers gaan over van keuken naar woonkamer, en mezzanine kantoor naar slaapkamer. De schuifdeur sluit de badkamer af en onthult tegelijkertijd verborgen opbergruimte in de keuken. De ontwerpers vertellen met gepaste trots: “De woning beschikt over een splitlevel kantoor, waarbij de mezzanine een zitplaats wordt voor de studeerkamer en het bureau de vangrail wordt. Het is een kleine ruimte, maar het voelt veel groter aan, doordat we gebruik maken van de hoogte van de lounge.”
Lokaal geproduceerd en gerecycled
De selectie van materialen is sterk beïnvloed door de landelijke omgeving. De ontwerpers hebben bewuste keuzes gemaakt: “The Brook, die zich bevindt in een landschap van verroeste rode boerderijschuren en verweerde kustgebouwen, bestaat uit lokaal geproduceerde of gerecyclede materialen, die de locatie weerspiegelen. Dunne stroken lokaal gekapte cipres vormen de buitenbekleding. Koperen lamellen zorgen voor de ventilatiestroken onder de glaspartijen. Het huis zal zich in de toekomst nog verder aanpassen aan de omgeving. Als de cipres grijs wordt door de wind en de regen en het koper oxideert, zal het huisje geleidelijk opgaan in het landschap.”
De kamerhoge ramen zorgen ervoor dat het gebouw overdag wordt overspoeld met natuurlijk licht. De gekozen interieurmaterialen zijn daarom warm en donker. Lokaal vulkanisch gesteente is toegepast als betegeling van de badkamer. Naast de toepassing van beton en gegalvaniseerd staal is er ook veel gewerkt met gerecycled hardhout van een gesloopt gebouw. Nick en Aaron voegen hieraan toe: “De trap bij de ingang en het dek is zelfs volledig gemaakt van gerecycled materiaal van nabijgelegen betonnen koeientroggen en gaas van een verlaten varkensstal.”
Ervaringen delen
Al in 1947 begon de Australische architect Robyn Boyd met ‘Small Home Service’, een manier om goede architectuur toegankelijk te maken voor het grote publiek. Via de krant, ‘The Age’, konden plannen van prominente architecten worden gekocht voor £ 5 per stuk. Dit was zo’n succes dat op een gegeven moment zelfs 40% van de nieuwe huizen in Melbourne via deze dienst werden gebouwd. De ontwerpen kenmerkten zich door economisch ruimtegebruik, een goede zonoriëntatie en een maximale leefruimte. Halverwege de jaren zeventig zijn deze ‘van de plank’-plannen verdwenen.
Nick heeft zich laten inspireren door Robyn en een vergelijkbaar plan ontwikkeld: “Nadat de video van ons huis op YouTube was gepubliceerd, hebben we veel verzoeken ontvangen voor huisontwerpen en heb ik besloten dit ontwerp voor iedereen over de hele wereld toegankelijk te maken.” De plannen zijn te koop op: https://www.smallnottiny.com.au/store.
Aaron richtte in 2022 een nieuw bedrijf op, ample co, met zijn partner Greg Adshead en architect-partner Luke Hickman van Agents Of Architecture. Ample co ontwerpt en produceert kleine, architectonische, verplaatsbare gebouwen met een focus op kwaliteit, duurzaamheid en het gebruik van gerecyclede materialen.
<div class=”box”>
Projectinformatie The Brook (de Beek)
Bruto bebouwd oppervlak: 27 m2
Uitvoering: 2021
The Brook is ontworpen en gebouwd door:
Nick Lane, Small, Victoria Australië, smallnottiny.com.au
Aaron Shields, Small Projects, Victoria Australië, ampleco.com.au
De plattegronden van Brook zijn te koop bij Small: smallnottiny.com.au/store
Partners:
Murray Adams: stalen telescoop frame
Michael Gittings studio: koperen stoelen
Madeleine Peters: Schilderijen en kunst
Sinead Murphy en Aimee Shields: interieur en styling
</div> <div class=”box”>
Wat kunnen we leren van Nick en Aaron?
Als je een transportabel huisje moet bouwen voor een remote locatie, kan je natuurlijk teruggrijpen naar de afmetingen van een container. Maar wat nou als je hiermee te weinig gebruiksruimte creëert? Dan kan je gaan stapelen en schakelen, maar Nick en Aaron hebben een andere oplossing gevonden. Door het dak uitschuifbaar te maken, vergroot je de ruimte aanzienlijk. En als je gaat verkassen, klap je de gevelelementen gewoon weer in en laat je de dakvloer zakken.
</div>
</div> <div class=”box”>
BouwTotaal en Slim Ruimtegebruik
Sinds 2013 laat ir. Marcel van Mierlo in BouwTotaal oplossingen zien van slim ruimtegebruik. Inmiddels zijn al meer dan 90 kleine gebouwtjes door hem in de spotlights gezet, variërend van Tiny Houses tot tuinkantoortjes en van muziekstudiootjes tot ruimte voor mantelzorg. De eerste 60 artikelen zijn verzameld in drie rijk geïllustreerde hardcover bundels met ieder 20 uitgewerkte projecten. SLIM RUIMTEGEBRUIK 2 en 3 zijn ook verkrijgbaar als e-book. Meer informatie vindt u op: SLIMRUIMTEGEBRUIK.NL.
Marcel houdt van zeilen, bijen en kleine gebouwtjes en heeft een apart podium opgericht voor kleine bouwsels, zo klein dat ze soms zelfs in de tuin passen: www.levenintuinen.nl. Hij is vaste medewerker bij Klein Wonen Magazine en heeft in 2017 samen met Tiny House pionier Marjolein Jonker het platform TinyFindy opgericht, waar vraag en aanbod van Tiny Houses elkaar vinden.
</div>

Plattegrond begane grond.

De woning beschikt over een splitlevel kantoor, waarbij de mezzanine een zitplaats wordt voor de studeerkamer en het bureau de vangrail wordt. Ook bevindt zich hier de slaapkamer.

Uitzicht vanuit de badkamer.