Eerder in je nieuwbouwhuis door meterkast vooruit

Artikel delen

Vertraging bij nieuwbouw door gas en elektra? Het is een veel voorkomend probleem. Reden voor Dura Vermeer om de keten om te keren. In de nieuwbouwwijk TudorPark in Hoofddorp zijn 122 meterkasten vooruit geplaatst. Door vroegtijdige plaatsing van een compleet ingerichte meterkast is het oplevermoment van een woning nauwkeurig in te plannen.

Tijdwinst is niet alles. Naast dat Dura Vermeer minder afhankelijk is van netbeheerders, heeft het vroegtijdig plaatsen van de meterkast in het bouwproces meer voordelen. Dankzij deze innovatieve oplossing kan de verwarming sneller geplaatst worden, wat grote voordelen heeft voor het slinken van overtallig bouwvocht. Een stukadoor of sanitair installateur kan zo sneller aan de slag. Ook wordt het aantal onwerkbare dagen vanwege vorst verminderd, omdat er in kamertemperatuur kan worden gewerkt.

Samenwerking in aansluitproblematiek

Dura Vermeer heeft met deze aanpak de regie genomen in het verhelpen van de aansluitproblematiek. Samen met Bouwend Nederland en mijnaansluiting.nl is de meterkast doorontwikkeld tot een standaard werkwijze die door de gezamenlijke netwerkbedrijven gedragen wordt. De startup CEHETECH heeft de kast verfijnd tot een prefab meterkast die vrijstaand op de begane grondvloer gemonteerd kan worden. Dura Vermeer noemt dit de ‘meterkast vooruit’.

De nieuwe methode vergt een andere werkwijze: na de montage van de begane grondvloeren wordt de meterkast geplaatst en aangesloten. Hier hebben de nutsbedrijven een werkweek de tijd voor. Aansluitend start de bouwer met de realisatie van het casco. “Door deze werkwijze gaan alle bij de gebiedsontwikkeling van Tudorpark betrokken partijen efficiënter om met hun resources. De verschillende infra- en bouwdisciplines lopen elkaar in de bouwrijp-, bouw- en woonrijpfase zo niet meer in de weg. Hiermee werken we ook veiliger”, aldus Roy van Lieshout, directeur VOF Tudorpark.

Voor Dura Vermeer betekent het vooruit plaatsen van de meterkast dat het openbaar gebied tijdens de afbouw van de woningen is te realiseren. Ook is er geen afstemming meer nodig over het steigervrij zijn.