Biogasaggregaat draait op restgas

Artikel delen

Met de investering in biogasaggregaten en de samenwerking met Powercrumbs zet Bredenoord de volgende stap in de verduurzamingsslag van de verhuurvloot. In april 2023 wordt het eerste biogasaggregaat van 70 kVA in gebruik genomen. Met dit biogasaggregaat kun je op elke locatie en op een duurzame manier energie opwekken.

Biogasaggregaat

De biogasaggregaten draaien op restgas. Dat is 100% afkomstig uit een garandeerde restafvalstroom die geleverd gaat worden door Powercrumbs. In de maanden daarna wordt de vloot verder uitgebreid.

Een biogasaggregaat is momenteel één van de meest duurzame manieren om energie op te wekken op locaties, waar bijvoorbeeld de netaansluiting (nog) niet toereikend is. Dit blijkt uit de zeer lage MKI van het biogas dat de biogasaggregaten gaan gebruiken. Dat is met name voor de bouwsector zeer relevant om tenders te winnen en te voldoen aan de omgevingseisen.

“Met biogasaggregaten bieden wij een 100% duurzame oplossing waar veel van onze klanten om vragen wanneer het net vol of niet toereikend is. Als Bredenoord willen we met gepaste oplossingen de elektrificatie van onze klanten ondersteunen. Met biogas kunnen we onze klanten helpen om emissieloos te werken en duurzaam te laden. Goed voor bijvoorbeeld zwaar materieel zonder een laadpunt in de buurt”, aldus Toon Bruining, Chief Commercial Officer Bredenoord.

Hybride opstelling met de Battery Box

Een biogasaggregaat functioneert hetzelfde als een diesel aggregaat. Maar in de praktijk zal deze vaak worden gecombineerd met een Battery Box om zo het beste van twee werelden te combineren; een betrouwbare oplossing met maximale flexibiliteit. In deze hybride opstelling voorziet de Battery Box in de stroomvraag en wordt deze wanneer nodig bijgeladen door het biogasaggregaat, dat op deze manier zo efficiënt mogelijk draait.

Samenwerking met Powercrumbs

Voor de brandstofvoorziening van de biogasaggregaten werkt Bredenoord samen met Powercrumbs als vaste partner. Dat is de enige Nederlandse leverancier van 100% biogas uit restafval. Het bedrijf vangt biogas op dat vrijkomt bij rioolwaterzuiveringen. Dit werd eerst afgefakkeld, maar wordt nu als energiebron benut. Het afgelopen jaar hebben Bredenoord, Powercrumbs en andere betrokken partners deze nieuwe energieoplossing tijdens pilots op diverse bouwplaatsen uitvoerig getest, waarbij de betrouwbaarheid is bewezen. Daarnaast heeft Powercrumbs de hele keten op basis van LCA gevalideerd en haalt daarmee een MKI reductie tot 99% ten opzichte van een conventionele oplossing.

“Powercrumbs verzamelt restjes biogas die anderen laten liggen. Deze restjes voegen wij samen tot een onuitputtelijke bron van duurzame energie voor elke energievraag en nu ook voor de energiebehoefte van de klanten van Bredenoord. Wij leveren onze Powerbox op elke gewenste locatie, waar hij gekoppeld wordt aan het biogasaggregaat van Bredenoord. Zo maken we 100% duurzame energie op elke locatie mogelijk”, aldus Jelmer Kalff, Chief Commercial Officer Powercrumbs.