De voordelen van een stalen constructie

Artikel delen

Het gebruik van staal heeft verschillende voordelen voor aannemers. Het is een robuust materiaal dat op vele manieren kan worden gebruikt.

Hierbij de enkele voordelen in één oogopslag:

  • Lichter en eenvoudiger te installeren dan beton
  • Veel duurzamer dan hout
  • Er is minder bouwmateriaal nodig, wat de kosten verlaagt.
  • Minder vuil tijdens de bouw
  • Stalen onderdelen worden ter plaatse direct afgewerkt of prefab geleverd.

1. een robuust materiaal met een flexibele toepassing

Met staal is het veel gemakkelijker om een gebouw uit te breiden of bestaande constructies te veranderen dan met andere bouwmaterialen zoals hout of beton. Staal is relatief licht. Maar bovenal is het vooral zeer belastbaar en robuust. Extra vloeren, waar een verhoging door een betonnen constructie om statische redenen niet mogelijk is, zijn mogelijk met staal. Staal heeft een hoog draagvermogen met een laag gewicht. Hierdoor kunnen zeer brede raamfronten worden gebouwd, die zorgen voor lichte ruimtes. Dit wordt met name aanbevolen voor kantoortuinen met een open ruimte.

2. in het belang van het milieu

De eigenschappen van het metaal maken staal tot een van de meest duurzame bouwmaterialen ooit. Dit wordt weerspiegeld in de robuustheid en stabiliteit van bestaande staalconstructies en in de herbruikbaarheid van de grondstof. Gesloopte structuren kunnen direct worden hergebruikt als de vorm is aangepast en het materiaal is gereinigd.

3. staalverwerking

Geprefabriceerde staalconstructies besparen tijd en geld. Vuil en lawaai worden ook verminderd, waar het publiek en potentiële buren zeker blij mee zullen zijn. Geprefabriceerd staal kan eenvoudig online besteld worden bij een professionele staalhandelaar. Voor extreem grote bouwprojecten kan het eenvoudige transport en de plaats besparende opslag van staal als bouwmateriaal zelfs de verkeersopstoppingen verlichten. Ook al moeten stalen onderdelen direct op de bouwplaats worden aangepast, er hoopt zich vrijwel geen vuil op.

4. schone staalwinning

In tegenstelling tot andere materialen, zoals beton, levert de staalwinning en -productie geen afval op. Alle bijproducten van de staalproductie kunnen verder verwerkt worden: Hoogovenslak kan bijvoorbeeld worden gebruikt bij de productie van cement. Ook de staalproductie is zeer duurzaam, omdat sinds de jaren zestig van de vorige eeuw minder dan de helft van de energie en het water is gebruikt om het materiaal te produceren. Duurzaamheid is de belangrijkste reden waarom alle Europese staalproducenten de ISO14001-norm krijgen, die speciale duurzaamheid certificeert.

5. recycling van staal

Dankzij het lichte gewicht en de ferromagnetische eigenschappen kan staal met relatief weinig inspanning van andere materialen worden gescheiden. Zelfs ongesorteerd puin kan worden gefilterd en hergebruikt. De handel in gerecycleerd staal is bloeiend: het gebruik van gerecycleerd staal is de basis van meer dan de helft van de Europese staalproductie.