NOM-woningen wijk op oud fabrieksterrein

Artikel delen

Er komt een mooie, nieuwe wijk in het midden van de stad Hengelo, waar ooit de Seahorse-fabriek huisde. Niet alleen komen er NOM-woningen, maar er is ook nagedacht over klimaatadaptiviteit door KAW-architecten.

Ooit stond de Seahorse-fabriek van de KWF (Koninklijke Weefgoederen Fabriek) in de Woolderes buurt in Hengelo. In de weverij werden allerlei soorten hand- en keukendoeken geproduceerd. Het terrein staat nu leeg en wordt getransformeerd naar een bijzonder woongebied midden in de stad. Ontwikkelaar VanWonen gaf KAW-architecten opdracht om een hele nieuwe wijk te ontwerpen – van woning tot woonomgeving – en betaalbaar wonen mogelijk te maken.

NOM en klimaatadaptief

De nieuwe woningen krijgen een industriële uitstraling door bijvoorbeeld gebruik te maken van robuuste materialen en verfijnde kozijnen. Er komen nul-op-de-meter woningen en de openbare ruimte wordt klimaatadaptief ingericht zodat de wijk voorbereid is op de toekomst, onder andere door de integratie van ecologie en waterbuffering.
Maar het wordt niet alles nieuw; er is ook ruimte voor oud en karakter. Zo is het gelukt om een deel van de oude sheddaken van de fabriekshal te bewaren. Hier kunnen toekomstige eigenaren zelf een spectaculaire woning in laten bouwen. Ook blijft een oude fabrieksmuur staan die wordt geïntegreerd in de erfafscheidingen op het terrein.

De wijk biedt voor ieder wat wils. Er komen verschillende soorten woningen, waarmee wordt voorgesorteerd op de opgaven waar we in de steden voor staan: starterswoningen en betaalbare gezinswoningen maken net zo goed deel uit van de buurt als levensloopbestendige woningen met tuin, gelijkvloerse appartementen en dus ook vrije kavels voor zelfbouw.