Leren in én onder het groen

Artikel delen

Dit voorjaar is het zover: de leerlingen van basisscholen Pater van der Geld en Van der Heijden in Waalwijk verhuizen dan naar hun nieuwe locatie. Hier krijgen ook de peuteropvang en de buitenschoolse opvang een plekje in een mooie leeromgeving. De nieuwbouw is voorzien van niet één maar drie daktuinen. Klaar voor een duurzame toekomst dus.

Naar ontwerp van DMV architecten en in opdracht van Oranjedak Zuid (hoofdaannemer Moeskops’ Bouwbedrijf) zijn alle drie de dakdelen groen gekleurd; één deel is voorzien van diverse soorten sedum, waardoor een gemêleerd beeld ontstaat. Eén deel is voorzien van sedummatten in combinatie met zonnepanelen. Het derde dak is wel heel bijzonder: je loopt namelijk langs het groene dak omhoog naar de school. “Vanaf de trappen kom je op de galerij”, vertelt Ing. Kevin Haenen van DMV Architecten, “dat zijn als het ware de buitengangen van de verdieping van de school. Wij passen de galerijschool vaak toe, doordat er op deze wijze geen duur binnenoppervlak ongebruikt verloren gaat. De ‘binnengangen’ worden namelijk volop gebruikt als verwerkingsruimten/werkpleinen.”

Haenen: “De keuze voor drie groene daken was heel logisch. Zoals Oranjedak ook onderstreept zijn daktuinen duurzaam: ze bufferen regenwater, reguleren de temperatuur van het gebouw, verlengen de levensduur van de onderliggende dakbedekking, dragen bij aan biodiversiteit. Ook esthetisch hebben de daktuinen een meerwaarde. Samen met het toegepaste Waxedwood van de gevelbekleding krijgt het hele gebouw een groenere uitstraling.” (Afbeelding: DMV Architecten, Kerkrade)

BTL Realisatie BV
www.btl.nl