Transformatie: winkelcentrum versus urban jungle

Artikel delen

Wat als e-commerce de fysieke winkel doet verdwijnen. Gaan we leegstaande winkelpanden transformeren tot appartementen? Wat doen we met verpauperende koopgoten en winkelpromenades? In het centrum van Tainan – een stad in Taiwan – heeft MVRDV een voormalig winkelcentrum getransformeerd tot een stadspark.

Het stadspark is een inspirerend voorbeeld voor hoe vergane glorie in de vorm van leegstaande winkelcentra een nieuw, duurzaam leven kunnen krijgen. Bij de transformatie zijn de architecten het zoveel als mogelijk circulair te werk gegaan. Zo is de ondergrondse parkeergarage van het winkelcentrum veranderd in een openbaar plein met een stedelijk zwembad, speeltuinen en een podium voor optredens.

“Geïnspireerd door de geschiedenis van de stad waren zowel de oorspronkelijke jungle als het water belangrijke inspiratiebronnen. Tainan is een erg grijze stad, de link met de jungle en dus het herintroduceren van groen is een rode draad in ons masterplan. Water, aanplant van lokale planten soorten: ik denk dat de stad hier veel baat bij heeft,” vertelt Winy Maas, frontman van MVRDV.

Over twee tot drie jaar zal het aangeplante groen zijn uitgegroeid tot een weelderige tuin met inheemse bomen, struiken en grassen. Een tropische jungle-achtige omgeving die meehelpt het stedelijke hitte-eilandeffect te compenseren.

Bron: MVRDV Beeld: Daria Scagliola | MVRDV