Kies het juiste bouwsysteem voor renovatie en transformatie

Artikel delen

Er is in Nederland nog steeds een enorm tekort aan woningen. Met alleen nieuwbouw gaat het niet lukken om dat tekort op te lossen. Renovaties en transformaties zijn onmisbaar. Xella biedt daarbij de helpende hand met voor elke situatie het juiste bouwsysteem.

Cellenbeton

Het totaal aantal woningen dat uit transformaties ontstond, is in 2022 licht gedaald. Vooral transformaties van voormalige kantoorpanden namen af, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Dat betrof zowel het aantal kantoorpanden als het aantal woningen per kantoorpand. Toch betreft nog steeds 33 procent van de woningtransformaties een kantoorpand, gevolgd door transformaties uit maatschappelijk vastgoed (19 procent) en winkelpanden (17 procent).

Doordachte oplossingen

De oorzaak van deze ontwikkeling laat zich wel een beetje raden: de gemakkelijk te transformeren kantoorpanden op mooie locaties zijn al wel aangepakt. Daarnaast speelt de betaalbaarheid een belangrijke rol door de gestegen hypotheekrente en bouwkosten. De huidige markt vraagt dan ook om doordachte oplossingen voor renoveren en transformeren, met voor elke situatie de juiste (bouwtechnische) oplossingen.

In transformaties en renovaties is elke project anders. Belangrijke aspecten die vooraf in kaart gebracht moeten worden, zijn onder meer de constructieve mogelijkheden en de logistieke mogelijkheden, maar ook de eisen aan geluidisolatie en brandveiligheid. Die aspecten zijn bepalend voor de keuze van het juiste bouwsysteem.

Lichtgewicht oplossingen

Soms is er sprake van een bestaand casco met maar weinig constructieve reserves. Bij elke verandering moet er dan sterk op gelet worden dat er niet te veel extra massa wordt toegevoegd. Bij optoppen van een bestaand gebouw is dat vrijwel altijd het geval. Ytong cellenbeton van Xella is in dan de juiste oplossing. Dat is een lichtgewicht bouwsysteem met een hoge brandveiligheid en geluidisolatie. Bij optoppen zal het veelal zelfs mogelijk zijn om met verdiepingshoge panelen te werken, zodat er snel gebouwd kan worden. Ook vloeren en daken van cellenbeton dragen bij aan een lichtgewicht oplossing en snelle realisatie. Xella heeft ruime ervaring met dergelijke oplossingen en denkt graag mee met aannemers en opdrachtgevers.

Handzame elementen

Bij inbouw in een bestaand casco speelt vaak vooral bereikbaarheid en logistiek een grote rol. Dan kunnen handzame elementen gewenst zijn die via bestaande sparingen en deuropeningen zijn aan te voeren. Dat kan met Ytong cellenbeton maar ook met Silka kalkzandsteen.

Als gewicht geen rol speelt, is Silka kalkzandsteen het ideale bouwsysteem voor renovaties en transformaties. Kalkzandsteen is geluidwerend, brandwerend, warmteaccumulerend en vochtregulerend.

Geluid- en brandwerend

Cellenbeton en kalkzandsteen zijn beide steenachtige materialen. Daardoor hebben ze een goede geluidisolatie. Ook zijn cellenbeton en kalkzandsteen onbrandbaar en garanderen ze een hoge brandwerendheid.

Xella kan de cascobouw zowel in Ytong cellenbeton als Silka kalkzandsteen desgewenst volledig vooraf engineeren en op maat leveren. Het is zelfs mogelijk om de montage bij Xella naar te leggen, zodat de aannemer de gehele inbouw in handen van één partij kan leggen.

Na-isolatie

Ook voor na-isolatie van bestaande panden heeft Xella de juiste oplossing: het lichtgewicht cellenbeton Multipor. Dit materiaal leent zich uitstekend om van binnenuit te isoleren. Multipor kan eenvoudig aan de binnenzijde van muren of onderzijde van vloeren en daken worden aangebracht en kan direct worden afgewerkt. Het materiaal voorkomt vochtproblemen in de constructie.

Meer informatie over de oplossing van Xella voor renoveren en transformeren is te vinden op de site.

Xella
www.xella.nl