Bouwkosten

Artikel delen

Prefab geïsoleerde vloeren

De bouw maakt veelvuldig gebruik van prefab begane grondvloeren. De geïsoleerde vloeren zijn er in meerdere varianten. De drie belangrijkste zijn de combinatievloer, de geïsoleerde kanaalplaatvloer en de ribcassettevloer. Wanneer welk vloertype kostentechnisch interessant is, hangt vooral af van het project.

De PS-combinatievloer vergt de meeste uren. Foto: VBI.

Tekst: Henk Wind

Combinatievloer

Voor het maken van een geïsoleerde begane grondvloer is de combinatievloer vooral in kleinere bouwprojecten het meest toegepaste vloertype. De betonbalken en de EPS-broodjes zijn relatief gemakkelijk te leggen en zijn eventueel vanuit voorraad leverbaar. De vloeren voldoen aan de gestelde isolatie-eisen (Rc 3,5 m2K/W of hoger). Gebruik van EPS-randbekistingen zorgt er voor dat ook de aansluiting op de fundering voldoet aan de bouwfysische eisen en dat de isolatie van het opgaande werk deugdelijk aansluit op de vloer. Voor een wat grotere of lastigere plattegrond kan de bouwmaterialenhandel of leverancier de vloer volledig uitwerken en projectspecifiek leveren, inclusief alle hulpstukken en de juiste hoeveelheid wapening in de balken. Sparingen voor meterkast of kruipluik zijn hierbij meestal eenvoudig inpasbaar.

Gewicht

Het verdient de voorkeur om de betonnen liggers voor de combinatievloer met een kraan ongeveer op de juiste plek te leggen, zodat ze daarna alleen nog maar wat verschoven hoeven te worden. De liggers zijn nogal zwaar, met name als de overspanning groter is. Daarom zijn er speciaal voor renovatie verschillende andere liggers ontwikkeld met een lager gewicht. Daarmee is het eenvoudiger om in een bestaand vertrek een nieuwe geïsoleerde vloer te leggen. De liggers zijn handzamer, maar ook duurder.
De combinatievloer is slechts een halffabricaat en moet in het werk worden voorzien van een krimpnet en worden afgestort. De vloer is dus bewerkelijker dan het leggen van een geïsoleerde kanaalplaatvloer of ribcassettevloer. De vloer heeft ook een wat geringere stijfheid. In de praktijk is de vloer daardoor vooral geschikt tot een vrije overspanning van 4,5 meter, al zijn er nog wel langere liggers verkrijgbaar.

De ribcassettevloer is tot ongeveer 6 meter lengte een prima alternatief. Foto: Waardo.

Ribcassettevloer

Voor een rechttoe, rechtaan vloer met een overspanning tot ongeveer 6 meter en een normale vloerbelasting is de ribcassettevloer een prima alternatief. Dit is een vloertype dat in doorsnede eigenlijk dezelfde opbouw heeft als een combinatievloer. Neerleggen en afstorten van de naden volstaat. Sparingen voor een kruipluik of meterkast kunnen fabrieksmatig worden aangebracht, maar wel in de spiegel van het element. Dat moet dus wel worden ingepast in de plattegrond en het legplan.

De geïsoleerde kanaalplaatvloer biedt meer mogelijkheden in grotere overspanningen en vloerbelastingen. Foto: VBI.

Kanaalplaatvloer

De geïsoleerde kanaalplaatvloer biedt meer mogelijkheden voor grotere overspanningen en extra vloerbelasting en dergelijke. De kanaalplaat is vooral bekend van de verdiepingsvloer, waar deze vloer zich bewezen heeft als een economisch en praktisch product. Over een kanaalplaatvloer worden echter wel orderkosten berekend. Voor een vloer in een klein project maakt dat het minder interessant. Maar orderkosten gelden per project. Als ook de verdiepingsvloer in kanaalplaat wordt uitgevoerd – en in dezelfde order wordt meegenomen – blijven de orderkosten gelijk en gaan de kosten gerekend per m2 al weer behoorlijk omlaag. Sparingen voor kruipruimte of meterkast zijn niet bij elke leverancier mogelijk. Soms moet daarvoor een sparing worden gemaakt met behulp van raveelijzers, wat extra kosten met zich meebrengt.

Levertijden

Behalve de kosten per vierkante meter en de orderkosten, is bij prefab uiteraard ook de levertijd van belang. Wie snel een project moet uitvoeren, kiest dan het beste voor de combinatievloer. Ook voor lastige plattegronden met veel hoeken is de combinatievloer een flexibel inzetbaar product. Dat de maximale overspanning wat beperkter is dan bij de andere vloertypen, hoeft niet altijd een probleem te zijn. Soms is het mogelijk en zelfs handig om de overspanningsrichting een slag te draaien en door het toevoegen van een extra funderingsstrook een extra oplegging te creëren.

Kosten

Al de verschillende keuzes zijn uiteraard van invloed op de uiteindelijke totaalprijs. Die kan dan ook behoorlijk variëren. De juiste keuze is projectafhankelijk en wordt sterk beïnvloed door specifieke omstandigheden en wensen. Goed advies van een bouwmaterialenhandel kan behulpzaam zijn om tot de beste oplossing te komen qua bouwtechniek, logistiek en prijs.
Voor onze kostenberekening gaan we voorbij aan deze opties en vergelijken we puur op kosten per vierkante meter. We kiezen als uitgangspunt voor een vloer van 4,5 x 8 meter, met een Rc-waarde van 3,5 m2K/W. Bij die overspanning zijn alle drie vloertypes in principe toepasbaar, al zijn deze afmetingen voor een geïsoleerde kanaalplaat wel wat beperkt.

Download hier Bouwkosten Combinatievloer

Download hier Bouwkosten Kanaalplaatvloer

Download hier Bouwkosten Ribcassettevloer

Of bekijk de digitale versie van BouwTotaal
BouwTotaal 09 – 2020

 

Prijzen volgens Bouwdelen

De prijzen in deze rubriek Bouwkosten komen uit de kostenbegrotingstool Bouwdelen.nl, dat onder meer gebruik maakt van de prijzen van Raab Karcher. De prijzen zijn gemiddelde inkoopprijzen, gebaseerd op aannemersbedrijven met maximaal vijf werknemers. Prijzen zijn onder meer afhankelijk van te verwerken hoeveelheden en zijn exclusief speciale kortingen en acties. Het basisuurloon is gesteld op 40 euro, exclusief opslagen. Het aantal arbeidsuren is een inschatting en is in de praktijk project- en bedrijfsafhankelijk. Dit wordt mede beïnvloed door moeilijkheidsgraad, locatie, projectgrootte en ervaring.

Meer over bouwkosten: www.bouwdelen.nl of www.bouwtotaal.nl/bouwkosten

BouwTotaal