Betondakpan Aerlox 30% lichter, 100% sterk

Artikel delen

Een gemiddelde betonnen dakpan weegt 42 kg/m2. BMI Monier heeft met de Aerlox een betonnen dakpan ontwikkeld die bijna 30% lichter is. Dankzij de open structuur van het beton is deze dakpan, met een gewicht onder de 30 kg/m2, net zo sterk en duurzaam als een gemiddelde betondakpan.

De voordelen van Aerlox

De lichtere dakpan heeft diverse voordelen. Hij is makkelijker en sneller verwerkbaar voor de dakdekker, is minder belastend voor de dakconstructie en maakt het mogelijk meer dakpannen per transport te vervoeren, iets wat zowel kostenbesparend als milieusparend is. Bij renovaties waarbij isolatie van buitenaf wordt aangebracht voorkomt het gebruik van deze lichtere pan dat de dakconstructie van binnenuit moet worden aangepast. Door het geringere gewicht is de Aerlox tevens geschikt voor gebruik in aardbevingsgebieden. Deze betondakpan is daarom al bij diverse woningen in aardbevingsgebieden in Groningen toegepast.

Breed toepasbaar

De dakpan is destijds speciaal ontwikkeld voor gebieden met extreme weersomstandigheden en is dus ook zeer geschikt voor de Hollandse daken die in toenemende mate heftige regenval en harde windstoten moeten ondergaan. De Aerlox wordt inclusief alle bijbehorende daksysteemcomponenten, zoals gebruikelijk bij BMI Monier, als daksysteem geleverd.

Milieuvriendelijk

De productie van betonnen dakpannen is al het minst milieubelastend ten opzichte van andere type dakpannen. Bovendien zijn betonnen dakpannen volledig recyclebaar. De Aerlox bevat minder cement dan de gemiddelde betondakpan en is daardoor nog minder milieubelastend.