Japans theehuisje trekt door Europa

Artikel delen

Gerhard Feldbacher introduceert in 2015 zijn huisje op stelten: Simple Homes. Een handig huisje met uitschuifpootjes en een pop-out slaapkamer. Als opvolger presenteert de Oostenrijkse architect en ontwerper een hele andere mini ruimte: Japanese House, een hutje van hout en rijstpapier, dat je meeneemt in de Japanse theecultuur.

Tekst: Ir. Marcel van Mierlo

Veel mensen vragen waarom Gerhard dit Japanse huisje heeft gemaakt. “Ik denk dat het idee haar oorsprong vindt in mijn specialisatie in kleine huizen en stacaravans in combinatie met mijn fascinatie voor aspecten van het theehuis. Na eerder een zeer complex ontwerp van een mobiel huis te hebben gemaakt, lijkt het erop dat ik iets meer basaals of archaïsch wilde doen.”

Thee ceremonie of magische Gin bar

Het Japanse huisje is tot stand gekomen zonder financiering of subsidies. De ondernemende ontwerper vindt dat belangrijk te vermelden: “Ik heb het gebouwd, omdat ik het persoonlijk wilde en de middelen heb om het te doen. Het theehuis is een ruimte voor vrede en contemplatie, nauw verbonden met de omliggende natuur en omgeving.” Het huisje is niet bedoeld om slechts één doel te dienen. De theeceremonie speelt een belangrijke rol, maar Gerhard gebruikt de sfeerrijke ruimte ook voor vergaderingen, uitvoeringen, projectie van films en soms ook als gastenverblijf voor bezoekers. Ooit werd het zelfs gebruikt als een magische gin-bar. De ontwerper ontvangt veel leuke reacties: “Als ik met potentiële partners praat, kunnen het particulieren of culturele instellingen zijn. Iedereen wil meewerken aan dit project en iedereen heeft een ander idee om het te gebruiken. Sommigen zijn logisch, anderen totaal niet.”

Hout en rijstpapier, vuur en water

Behalve voor het trailerchassis is voor de bijzondere ruimte voornamelijk hout en rijstpapier gebruikt. De vloer is, zoals gebruikelijk in traditionele Japanse huizen, gemaakt van tatami matten van 90 x 180 cm. Er is een verzonken open haard in het midden gemaakt van hoogwaardig beton. Elk element van het huis heeft een duidelijke functie, bepaald door het gebruik ervan en door de controle van de basiselementen vuur (binnen) en water (buiten). Gerhard zegt met een glimlach: “Ik heb enkele traditionele oplossingen gebruikt om met deze elementen om te gaan, maar nam ook wat vrijheid voor nieuwe interpretaties. Een grote uitdaging was, dat niet alleen rekening moest worden gehouden met de architectuur, maar ook met aspecten van transporteerbaarheid.”

Festival in Salzburg

Alles bij elkaar heeft Gerhard ongeveer een jaar aan het huis gewerkt. Maar het blijft een proces van permanente verandering en aanpassingen. Ook het gebruik blijft groeien. Zo is er een show met het huisje ontwikkeld door een aantal artiesten, die te zien is op straatkunstfestivals in heel Europa.

Wat kunnen we leren van Gerhard Feldbacher?

Gerhard ontwerpt bijzondere kleine ruimtes en heeft een fascinatie voor theehuizen. Als je dan ook nog de middelen hebt om een eigen huisje te bouwen en het op tour kan sturen door Europa, kan je spreken van een geslaagd project. Zonder extern geld, hij vindt dat een groot een voordeel, heeft de ontwerper z’n hart gevolgd en van het project een groot succes gemaakt.

Japans theehuis

Bouwjaar: 2015-2017.
Materiaal: hout en rijstpapier op een trailerchassis.
Maat: binnenruimte: 190 / 380 cm, totale lengte 480 cm.
Hoogte: 2,85meter indien opgesteld.
Hoogte: 1,60 meter tijdens transport.
Gewicht circa 800 kg inclusief trailer.

BouwTotaal en Slim Ruimtegebruik

Sinds 2013 laat Ir. Marcel van Mierlo in iedere uitgave van Bouwtotaal een oplossing zien van slim ruimtegebruik. Inmiddels zijn al meer dan 60 kleine gebouwtjes door hem in de spotlights gezet, variërend van Tiny Houses tot tuinkantoortjes en van muziekstudiootjes tot ruimte voor mantelzorg. De eerste 40 artikelen zijn verzameld in twee rijk geïllustreerde hard cover bundels: SLIM RUIMTEGEBRUIK en SLIM RUIMTEGEBRUIK 2 (ook verkrijgbaar als e-book). Meer informatie vindt u op: www.bouwtotaal.nl/slim-ruimtegebruik-2.

Marcel houdt van zeilen, bijen en kleine gebouwtjes en heeft een apart podium opgericht voor kleine bouwsels, zo klein dat ze soms zelfs in de tuin passen: www.levenintuinen.nl. Hij is vaste medewerker bij Klein Wonen Magazine en heeft in 2017 samen met Tiny House pionier Marjolein Jonker het platform TinyFindy opgericht, waar vraag en aanbod van Tiny Houses elkaar vinden.