In de spotlight

Producten
Artikel delen

Toenemende vraag naar houtverbinders en balkdragers door meer houtbouw

Houtbouw neemt snel toe in deze tijden waarin we een antwoord moeten vinden op het verminderen van stikstofuitstoot. Met name in het buitenland zijn grote woonwijken in houtbouw ontstaan. Er zijn prachtige voorbeelden in München, Berlijn en in Scandinavië. Balkdragers.com merkt dat de interesse naar houtverbinders en balkdragers ook in Nederland snel toeneemt.

Er zijn sterke aanwijzingen dat houtbouw in de komende jaren een grote vlucht gaat nemen. Bouwen met hout, houtskeletbouw, met gelamineerd hout (Glulam: Glued laminated timber), of kruislaaghout (CLT) met veel bouwtechnische voordelen: het bouwproces wordt exacter en sneller, er is lichter materieel en minder personeel nodig dan met traditionele bouwmaterialen.

Veel interesse

Contimeta, die de webshop webshop Balkdragers.com heeft opgezet, ziet ook dat in Nederland er veel interesse en een toenemende vraag is naar balkdragers en houtverbinders voor houtbouw. Via de webshop ziet het bedrijf veel vraag naar bevestigingsmaterialen voor bijvoorbeeld CLT-verbindingen, zoals balkdragers, (geluiddempende) hoekijzers, verborgen houtverbinders, plaat- en bandijzer, mechanisch en chemisch anker, houtconstructieschroeven en veel meer.

Houtbouwtechnieken

Hout, CLT, is nu nog duurder dan beton maar er wordt druk geëxperimenteerd. Ballast Nedam bouwde hotel Jakarta (Amsterdam) met CLT. Een andere techniek in houtbouw, houtskeletbouw wordt ook steeds vaker toegepast. Daar gaat het om lichte constructies van balken, palen en platen, waarbij holtes worden opgevuld met diverse soorten isolatiemateriaal. Bij het intact houden van de hoeveelheid Nederlandse bossen kunnen 22.400 woningen in hout worden gebouwd, een derde van de totale woningproductie.
Hout biedt meer mogelijkheden voor prefab fabricage dan met beton. Omdat het materiaal veel lichter is, kunnen grotere elementen in één keer in de fabriek worden gemaakt. In Osnabrück staat een fabriek waar CLT-elementen kunnen worden gemaakt tot 17,8 meter, compleet met uitsparingen voor vensters, leidingen en wandcontactdozen.

Catalogus

Balkdragers.com levert veel specials, balkdragers voor composiethout, voor eindschild, voor i-ligger of i-beams, verborgen balkverbinders, houtskeletverbinders, hoekijzers verstevigd en kolomvoeten.
Balkdragers.com heeft een speciale catalogus met houtverbinders voor CLT, 114 pagina’s met alle details en zeer bruikbare CLT-montage instructies. Daarnaast is er een volledige catalogus met houtverbinders aan, met maar liefst 295 pagina’s. Op verzoek kan een link worden gemaild naar deze catalogi.
De houtverbinders van Balkdragers.com zijn zeer volledig gedocumenteerd en voorzien van CE-markering. Op productniveau zijn technische CAD-tekeningen beschikbaar, een ETA (European Technical Assessement) en een DoP (prestatieverklaring) beschikbaar.

Contimeta
www.balkdragers.com

BouwTotaal