fbpx

Vijf keer zonne-energie

Artikel delen

Opwekking van zonne-energie neemt snelt toe. In 2019 leverden zonnepanelen 0,9% van ons finale energiegebruik. Dit percentage zal de komende jaren snel stijgen. Bij opwekking van zonne-energie denkt u wellicht aan zonnepanelen op een dak, tegen een gevel of in een weiland. Maar in werkelijkheid zijn er nog veel meer mogelijkheden. Om uw nieuwsgierigheid te prikkelen op deze pagina de vijf meest opmerkelijke opwekkingsmethoden met zonne-energie.

Tekst: ing. Frank de Groot

Draagbare solar

In de toekomst alle bouwvakkers met zonnecellen op hun kleding? Het zou zo maar kunnen! Al in 2014 bewees modeontwerpster Pauline van Dongen dat zonnecellen zelfs in kleding zijn te integreren. Met deze ‘Wearable Solar’ had de drager in 2014 al de mogelijkheid om een telefoon off grid op te laden. De ontwerpen voor een jas en jurk zijn toen ontwikkeld in samenwerking met Christiaan Holland en Gert Jan Jongerden en met ondersteuning van Gelderland Valoriseert en het Platform Creatieve Technologie. Wij zijn benieuwd wat er tegenwoordig mogelijk is.

Smartflower

Als de zon opkomt, vouwt de Smartflower zich vanzelf uit. Wordt het donker, dan sluit het opklapbare zonnepaneel automatisch. Net als een echte bloem. De ‘bladeren’ van de Smartflower hebben een oppervlakte van achttien vierkante meter. De zonnebloem staat in Zevenaar. Ziut verzorgde de installatie. De Smartflower beschikt over twee assen, waardoor de waaier in de loop van de dag met de zon mee draait. De opbrengst is hierdoor 40% hoger dan bij gewone panelen. De Smartflower produceert circa 4.000 kWh.

 

Zonneboom

Ze ‘groeien’ al op diverse plaatsen in Nederland. De zonneboom heeft zonnepanelen op de bladeren. Geef toe, dat ziet er toch een stuk leuker uit dan een windmolen of zonnepanelen op een hellend dak. Wat ons betreft komen er ook bossen met zonnebomen!

Vangrail zonnecellen

In 2018 zijn voor het eerst ter wereld zonnecellen aangebracht op een vangrail. Het gaat om een stuk van 72 meter op een vangrail naast de provinciale weg N194 bij Heerhugowaard. Onderzocht is of op een veilige en duurzame manier energie kan worden opgewekt voor wegverlichting en matrixborden, of voor levering aan het elektriciteitsnet. De proef duurde een jaar. De opbrengst bleek ongeveer 1.200 kWh/jaar. Verwacht was een opbrengst van ongeveer 1.800 kWh/jaar. Niet getreurd: flexibele zonnefolie heeft nog steeds de toekomst voor diverse toepassingen!

Zonnewegdek

Het kan nog gekker: in 2019 werd op twee locaties in de provincies Noord- en Zuid-Holland in totaal 150 meter zonnewegdek in gebruik genomen. De verwachte elektriciteitsopbrengst per 100 meter zonnewegdek ligt nu rond de 30.000 kWh per jaar. Wanneer in de toekomst een derde van het totale Nederlandse wegennet (140.000 km) uit zonnewegdek zou bestaan, dan kunnen alle 9 miljoen auto’s gevoed worden vanuit een zonnewegdek. Helaas is er een week na de feestelijke opening bij beide projecten al schade ontstaan aan de wegdekken. Maar ja, innoveren gaat nu eenmaal met vallen en opstaan.