Bouwen in de winter op zonne-energie

Artikel delen

De bouwsector staat op een tweesprong: gaan we roeien met de riemen die we hebben of kiezen we voor een meer innovatie en duurzamere toekomst, waarin zonne-energie een groeiende rol speelt? Hoewel de sector de voordelen erkent, hebben velen bouwbedrijven nog niet de stap gezet. Factoren zoals investeringskosten en terugverdientijd spelen hierbij een rol. Maar wist je dat zonnepanelen gedurende alle seizoenen voordelen opleveren, zelfs als de temperatuur onder het vriespunt daalt? Boels Rental deelt vijf tips om zonnepanelen ook in de winter optimaal te benutten op de bouwplaats.

Bouwen op zonnepanelen

1. Bescherm tegen schaduw

Bij de installatie van zonnepanelen op de bouwplaats is het van belang om verduistering te voorkomen. Zorg ervoor dat er geen schaduw op de zonnepanelen valt, aangezien dit de prestaties kan verminderen. Snoei overhangende takken of verplaats obstakels op locatie die mogelijk schaduw kunnen veroorzaken. Zo genereer je een maximale hoeveelheid elektriciteit.

2. Optimale invalshoek

Pas de invalshoek van de zonnepalen aan op basis van de seizoenen. Waar mogelijk kun je de hoek van de zonnepanelen aanpassen, rekening houdend met de lagere stand van de zon tijdens de wintermaanden. Het finetunen van de invalshoek op basis van seizoensveranderingen is een goede manier om gedurende het hele jaar een consistent hoge energieopbrengst te realiseren.

3. Regelmatig onderhoud

Het regelmatig onderhouden van zonnepanelen is noodzakelijk. Periodiek de panelen controleren op eventuele ophoping van vuil, sneeuw, ijs of bladeren die het oppervlak kunnen bedekken, is belangrijk. Het is algemeen bekend dat schone zonnepanelen meer zonlicht kunnen opvangen en constanter blijven presteren. Zelf kun je voorzichtig vuil verwijderen, waardoor de efficiëntie van de panelen behouden blijft.

4. Investeer in energieopslag

Overweeg het gebruik van energieopslagsysteem, zoals innovatieve batterijtechnologieën. Dergelijke systemen stellen je in staat om overtollig opgewerkte energie op zonnige dagen te bewaren en op een later moment te gebruiken. Dit biedt de mogelijkheid om zelfvoorzienend te blijven, ongeacht de weersomstandigheden. Dat resulteert in een continue stroomvoorziening op de bouwplaats.

5. Slim energieverbruik

Probeer, wanneer mogelijk, het energieverbruik op de bouwplaats af te stemmen op de beschikbare zonne-energie. Plan activiteiten die meer stroom vereisen, zoals het gebruik van elektrische graafmachines en bouwkranen, tijdens de helderste momenten van de dag. Doorgaans is dit ongeveer tot 15:00 uur. Juist in de winter, waarin er minder zonuren zijn, is het belangrijk om rekening te houden met de aanwezigheid en de sterkte van het daglicht. Slim beheer van energie, ook in de winter, leidt niet alleen tot kostenbesparing maar draagt ook bij aan een duurzamere en milieuvriendelijkere bouwplaatsinrichting.

Het maximaal benutten van zonnepanelen in de winter vergt wat extra inspanning, maar het is een investering die resulteert in aanzienlijke besparingen en bijdraagt aan een milieuvriendelijke bouwplaats. Door de voordelen van zonne-energie in alle seizoenen te omarmen, zetten we een stap in de richting van een duurzamere bouwsector.