Nieuwe vleermuiskasten van EPS

Artikel delen

De bedrijven Miecon uit Nijmegen, gespecialiseerd in mitigatie, en IsoBouw brengen een unieke airpop® (EPS) kast op de markt voor de opvang van vleermuizen. Volgens de ‘Wet natuurbescherming’ moeten dieren en planten worden beschermd door extra maatregelen, zoals het plaatsen van vervangende nestkasten. Hiervoor ontwikkelde IsoBouw eerder al samen met Miecon de Avi-nestkast voor mussen en mezen. Voor vleermuizen werkte Miecon tot nu toe met een houten systeem, hetgeen zijn beperkingen had.

De eigenaren van Miecon (links), Frans Kuenen en Wim van den Heuvel, nemen de eerste vleermuiskast in ontvangst uit handen van de accountmanager van IsoBouw, Cas-Jan Gadella (rechts).

In samenwerking met IsoBouw is er nu een airpop® variant ontwikkeld. Dankzij de toepassing van airpop® zijn de kasten isolerend, licht in gewicht, maatvast, vochtongevoelig en duurzaam. De gepatenteerde vleermuiskast heeft een afmeting van 800 x 1000 mm en kan zeer eenvoudig ingebouwd worden in de spouwmuur. De kast kan huisvesting bieden aan circa 200 vleermuizen, die zowel horizontaal als ook verticaal kunnen wegkruipen. Uitwerpselen worden automatisch afgevoerd uit de kast door de vorm en door de in- en uitvliegbewegingen van de vleermuizen. Voor de ingang zijn speciale toegangsstenen verkrijgbaar die in de buitenmuur worden ingemetseld en toepasbaar zijn bij iedere lagermaat. De airpop® vleermuiskast kan worden besteld via Miecon.