Sleutelpositie in recycling van EPS

Artikel delen

Wanneer je als Kingspan Groep in je eigen Planet Passionate programma concrete acties definieert wat je in 10 jaar tijd wilt bereiken qua duurzaamheid, circulariteit en bescherming van de natuur, dan voeg je de daad bij het woord door geëxpandeerd polystyreen (EPS) te laten recyclen en te verwerken in nieuwe Kingspan Unidek producten. Teun van Schadewijk, Business Developer bij Kingspan in Gemert: “We maken daarbij gebruik van de gloednieuwe, ultramoderne PS-Loop-faciliteit in Terneuzen. Wij zijn als officiële recycling-HUB verantwoordelijk voor het inzamelen en voorbehandelen van de EPS- en afvalproducten. In Terneuzen wordt het EPS omgezet in gegranuleerde recyclaat zonder verlies van materiaalkwaliteit. Met dat recyclaat maken wij, met onze grondstofleveranciers, uiteindelijk EPS grondstof wat het mogelijk maakt er nieuwe, hoogwaardige EPS-producten voor legio toepassingen uit te maken. Komend najaar willen wij de eerste Kingspan-producten lanceren die met het recyclaat zijn vervaardigd.”

protret

Teun van Schadewijk, Business Developer bij Kingspan in Gemert.

Kingspan Unidek staat bekend om zijn kwalitatieve isolatie-oplossingen voor de bouw. EPS is zeer geschikt voor de isolatie van vloeren, muren, gevels en daken van zowel nieuwbouw als renovatie. Van Schadewijk: “We werken als Kingspan Unidek al meer dan 50 jaar met EPS. Het materiaal heeft unieke eigenschappen: het is bijzonder licht, de isolatiewaarde ervan is hoog en drukvastheid voor diverse toepassingen belangrijk. Ons isolatiemateriaal heeft een groot effect op comfort, veiligheid en binnenklimaat, maar een minimaal effect op het milieu, vanwege de lage footprint. EPS heeft bovendien een bijzonder lange levensduur en is daarna als gerecycled product weer volwaardig inzetbaar.”

EPS kan oneindig vaak worden hergebruikt en dat is een ideaal uitgangspunt voor circulariteit. “Kingspan Unidek loopt voorop in de bouwwereld om een volledig circulair proces te realiseren. Wij hanteren een retourservice van EPS-afval, wat betekent dat dit afval bij projecten van klanten actief wordt ingezameld. Deze afvalresten recyclen we vervolgens samen met alle EPS-afval dat tijdens de productie in onze eigen productiehallen wordt opgevangen. Dat doen wij door het EPS te vermalen tot parels (mechanische recycling) en te vermengen met nieuwe polystyreen-parels. Daarmee besparen we niet alleen grondstof, maar ook energie. De parels worden los gebruikt als vulling van bijvoorbeeld spouwmuren of zitzakken. Een andere manier van recycling is verhitten (extrusie): er ontstaat weer een granulaat dat wordt verwerkt in nieuwe EPS-blokken, vormdelen of verpakkingsmateriaal.”

fabriek

PS-Loop fabriek in Terneuzen.

Ultramoderne upcycling

Daaraan is sinds 16 juni een nieuwe, hoogwaardige manier van circulair hergebruik toegevoegd, met name voor het oudere EPS met brandvertragend broom dat voor 2015 in de bouw werd toegepast. Van Schadewijk legt uit: “Kingspan Unidek is partner geworden van PolystyreneLoop, kortweg PS-Loop, de eerste en tot dusver enige Europese upcycle fabriek waar HBCD-houdend EPS op een duurzame manier wordt gerecycled tot grondstoffen voor nieuw isolatiemateriaal.” Vanaf de jaren ‘70 werd ‘piepschuim’ met deze broomhoudende brandvertrager geproduceerd. Dit materiaal komt nu bij veel renovatieprojecten vrij. Tot voor kort was de enige oplossing om dit EPS te verbranden. Nu kan PS-Loop via een innovatief proces geëxpandeerd (EPS) en geëxtrudeerd polystyreen (XPS) oplossen en zuiveren voordat het wordt omgezet in het gegranuleerde recyclaat. De HBCD-vlamvertrager die in oudere EPS- en XPS-platen is gebruikt, wordt tijdens dit proces veilig verwijderd en vernietigd, terwijl de waardevolle broomcomponent wordt teruggewonnen.

“Vanzelfsprekend zijn wij als Kingspan vanuit onze wereldwijde inzet voor circulariteit aangehaakt. Sterker, we nemen een sleutelpositie in met onze HUB-functie bij de inzameling en toepassing van het recyclaat in nieuwe producten. Om de transportefficiëntie bij de inzameling te maximaliseren en de gerelateerde uitstoot te verminderen, comprimeren we de schone materialen zorgvuldig voordat ze worden verzonden naar Terneuzen. Die sleutelpositie wordt gewaardeerd door PS-Loop, aldus directeur Jan Noordegraaf: “We zijn ontzettend blij dat Kingspan een leidende rol op zich neemt. Deze nauwe samenwerking in de industrie is precies wat we voor ogen hadden toen onze coöperatie werd opgericht en is essentieel voor het bereiken van een circulaire economie.”

korrels

Gegranuleerde recyclaat uit EPS-afval.

Circulaire processen en producten

Teun van Schadewijk vervolgt: “Initiatieven als PS-Loop laten zien waar ons Planet Passionate-programma om draait: het realiseren van belangrijke nieuwe circulaire processen en producten. We kunnen niet wachten tot de locatie in volle productie is, met naar verwachting recycling van jaarlijks 3.300 ton EPS-afval. In de komende maanden zullen we een aantal projecten uitproberen die onze procedures zullen testen en ons in staat stellen om verdere verbeteringen aan te brengen. We zijn bijvoorbeeld al enkele uitdagingen tegengekomen, zoals het scheiden van EPS- en XPS-materialen van bitumen. We werken samen met industriële partners om deze succesvol door te ontwikkelen.”

Productie op maat, zonder afval.

De Business Developer geeft aan dat er vele stappen op het gebied van duurzaamheid en circulariteit zijn en worden gezet. Dat loopt uiteen van het leggen van zonnepanelen op de eigen bedrijfsdaken tot het opvangen van 17.500 m3 regenwater per jaar en van de ingebruikname van elektrische auto’s en vrachtwagens tot het verduurzamen van het productieproces. “We hebben onlangs het ITCS (In-time-correct-shape) concept gelanceerd voor prefab betonwanden: productie op maat, zonder afval, volledig geautomatiseerd, met een variabele maatvoering in één batch. Al deze productietechnische zaken zorgen samen met de materiaaleigenschappen van EPS en recycling voor zeer lage milieukosten volgens de Milieu Kosten Indicator. Dat maakt onze producten extra interessant voor partijen die kijken naar de footprint van bouwmaterialen.”

Samenwerkingsverband

De PS-Loop fabriek is ontstaan uit een Europees samenwerkingsverband waarbij bedrijven en partijen uit de hele EPS keten (van grondstof tot verwerking) betrokken zijn. Het samenwerkingsverband, de Europese Unie en de provincie Zeeland financieren deze fabriek samen met de Rabobank en het Nationaal Groenfonds.