Snel gebouwd

Innovatie & Inspiratie
Artikel delen

Blokje Omhoog: circulaire appartementen

Kant-en-klare houtbouwmodules op de bouwlocatie stapelen tot een appartementencomplex. Dat kan met ‘Blokje Omhoog’. Deze noviteit is het antwoord van Dura Vermeer Bouw Hengelo op de vraag naar betaalbare en duurzame appartementen. De modules hebben een ‘Smart Box’ als kern. Door te bouwen met hout kan het bedrijf vaart maken in de grote woonopgave.

kamer in werkplaats

Blokje Omhoog kan worden ingezet voor zowel nieuwbouw als vervanging van bestaand vastgoed. De appartementen worden opgebouwd uit een kant-en-klare ‘Smart Box’, bestaande uit een constructief frame met houten wanden en vloeren. Deze slimme module bevat alle techniek die nodig is om het appartement van warmte, water en elektra te voorzien. Rondom worden geprefabriceerde houtskeletbouw wanden en vloeren bevestigd. De appartementen zijn volledig demontabel, waardoor materialen elders hergebruikt kunnen worden.

Houtbouw

De slimme modules worden in een nieuwe assemblagefaciliteit in Oldenzaal voorbereid, waardoor productiekosten, ongebruikt materiaal en bouwoverlast tot een minimum worden beperkt. De appartementen zijn hierdoor tot 35% sneller te realiseren dan bij traditionele bouw. Koert Terhürne, directievoorzitter bij Dura Vermeer Bouw Hengelo: “Hout speelt een grote rol bij Dura Vermeer. Dat uit zich in de 150 reeds gerealiseerde Blokje Om woningen, maar ook in onze landelijke ambitie rondom houtbouw. Naast de duurzame eigenschappen biedt hout een zeer aangenaam binnenklimaat. Het geringe gewicht beperkt daarnaast de uitstoot tijdens vervoer en de inzet van groot materieel.”

tekening

Primeur in Losser

Woningcorporatie Domijn krijgt de primeur in Losser. Daar worden zestien appartementen gebouwd in drie bouwlagen, geschikt voor één- en tweepersoonshuishoudens. Ieder appartement heeft twee slaapkamers en een balkon, met op de begane grond een berging. De assemblage van de appartementen start naar verwachting medio 2021 zodat na de zomervakantie ‘het stapelen’ op de bouwlocatie kan beginnen.
Door intensief samen te werken kon er worden gezocht naar een nieuwe manier van bouwen, aangezien het marktconforme aanbod voor traditionele bouw financieel niet haalbaar was voor de corporatie. “De woonopgave vanuit de overheid en de middelen van de corporaties om die te halen zijn niet in balans. Daarnaast worden materialen en arbeidskrachten steeds duurder. Die combinatie maakt dat bouwoplossingen vaak niet meer aansluiten op de vraag van corporaties. Dat vraagt om een verandering op alle fronten”, aldus Terhürne.

Webinar en bezichtiging

Binnenkort organiseert Dura Vermeer een webinar over Blokje Omhoog, Blokje Om, industrialisatie en opschaling. Enkele klanten zullen aanschuiven om hun ervaringen met Blokje Om en Dura Vermeer te delen. Belangstellenden kunnen zich inschrijven via www.blokjeomhoog.nl. De website biedt ook de mogelijkheid om een bezichtiging van de Smart Box en/of de modelwoning te plannen, uiteraard op gepaste wijze.

BouwTotaal