Snel verdiend

Ondernemen
Artikel delen

Investeren in je werknemers betaalt zich terug

Het afgelopen jaar is voor iedereen moeilijk geweest. Sommige ondernemers hebben door de crisis helaas afscheid moeten nemen van trouwe medewerkers. Toch is het belangrijk om ook in deze (mogelijk lastige) periode aandacht te blijven schenken aan de ontwikkeling van uw medewerkers. Deze aandacht betaalt zich namelijk altijd terug.

klas

Hierover nadenken en de eerste stappen zetten is mogelijk met ondersteuning vanuit de overheid. Voor de zogenaamde SLIM-regeling (Subsidieregeling Leren en ontwikkelen In het MKB), stelt het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ook dit jaar weer € 48 miljoen euro beschikbaar. Doel van de regeling is ervoor te zorgen dat MKB-bedrijven meer werk maken van het bij- en omscholen van hun personeel. Een individueel bedrijf kan tot 80% van de kosten tot een maximum van € 24.999,- terugkrijgen.
Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om uw bedrijf door een externe adviseur door te laten lichten. Als ondernemer kunt u dan een subsidie aanvragen om een externe adviseur in te schakelen en een toekomstgericht opleidings- en ontwikkelplan te maken, waar uw bedrijf vervolgens direct mee aan de slag kan. Daarnaast is het ook mogelijk om loopbaan- en ontwikkeladviezen uit te laten voeren. Om tot een loopbaan- of ontwikkeladvies te komen wordt gestart met een traject tussen een loopbaanadviseur en een medewerker. In dit traject wordt gekeken naar het huidige werk van de medewerker en het toekomstperspectief daarvan. Daarnaast worden de competenties (vaardigheden) en kwaliteiten van je medewerker inzichtelijk gemaakt en wordt gekeken welke toekomstige loopbaanmogelijkheden hij of zij heeft op de arbeidsmarkt.

Wees er snel bij!

Belangrijk is om te weten dat er geen subsidie ontvangen kan worden voor opleidingskosten, maar bijvoorbeeld wel voor het creëren van de onderwijsprogramma’s of voor de voorbereidende gesprekken. Let op: Deze regeling gaat zijn tweede jaar in en vorig jaar is deze erg populair gebleken! Het aantal aanvragen oversteeg het beschikbare budget bij alle openstellingen. Bij overvraging van het budget wordt er middels een loting bepaald welke aanvragen als eerste worden beoordeeld. Bij een slechte loting is het budget al op voordat uw project beoordeeld kan worden. Een groot deel van de projecten vist daardoor dus achter het net.

Medewerkersparticipatie

Mocht het blijven binden van je medewerkers aan uw organisatie een vraagstuk zijn, dan zou u ook eens kunnen kijken naar medewerkersparticipatie. Naast onder meer een prettige kantoorcultuur, carrièrekansen, een goed salaris en leuke collega’s kan ook medewerkersparticipatie flink bijdragen aan blijvende loyaliteit van medewerkers. Participatie in (certificaten van) aandelen zorgt namelijk voor verantwoordelijkheidsgevoel en een stuk erkenning bij – en financiële binding van – de medewerker.
Heeft u zelf plannen om te gaan investeren in uw medewerkers en wilt u weten welke mogelijkheden of subsidies hiervoor zijn? Neem dan contact met mij op om de mogelijkheden te bespreken via onderstaand emailadres of bel 088-253 3300.

Dr. ing. Jorian Blom
Adviseur, Alfa Accountants
jorianblom@alfa.nl

BouwTotaal