Lekkerder slapen door juiste detaillering toe te passen

Artikel delen

Voor het behalen van een goede geluidsisolatie is aandacht voor de detaillering van groot belang. In veel woningen in Nederland worden de zolders bijvoorbeeld gebruikt als slaap- of werkkamer. De (rij)woningen hebben vaak een woningscheidende ankerloze spouwmuur welke van zichzelf een goede geluidsisolatie heeft. Een juiste detaillering bij het dak kan dan het verschil maken tussen een prettige (slaap)ervaring of ergernis.

huizen in aanbouw

Door het toepassen van een aantal eenvoudige maatregelen kan dit worden gerealiseerd namelijk:

  • Laat de woningscheidende wand doorsteken tussen de dakplaten;
  • Breng bovenop de wand voldoende isolatie aan om alles goed af te dichten;
  • Plaats isolatie tussen de panlatten bij voorkeur 600 mm breed;
  • Onderbreek de panlatten ter plaatse van de bouwmuur tenminste 30 mm;
  • Dicht de aansluiting tussen de wand en de dakplaat goed af.

De isolatie tussen de bovenkant van de bouwmuur en de onderkant van de pannen zorgt ervoor dat deze ruimte gevuld is. Geluid kan zich daardoor veel minder makkelijk van woning naar woning verplaatsen. Wat dan weer merkbaar is in de geluidsisolatie op de zolder.

CALL TO ACTION:

Calduran Kalkzandsteen heeft een detaildatabank waarin ook dakdetails zijn opgenomen. Ga naar de detaildatabank op onze website www.calduran.nl/detaildatabank en vink aan de rechterzijde bij niveau de optie dak aan. Vervolgens zijn de verschillende dakdetails zichtbaar.
Voor vragen kun je contact opnemen met de afdeling Techniek & Advies (+31 (0) 341 464 006 of bouwtechniek@calduran.nl).