Toch nog toename vergunningverlening utiliteitsbouw

Artikel delen

Ondanks de coronacrisis nam de waarde van de vergunningen voor nieuwe bedrijfsgebouwen in 2020 toch nog toe met 5% ten opzichte van 2019. De groei is waarschijnlijk te danken aan een inhaaleffect, waarbij vergunningen met vertraging verleend werden nadat de PFAS-normen opgerekt zijn dit jaar. Het is nog maar de vraag in hoeverre deze projecten, waar nu toch een vergunning voor is uitgegeven, ook direct uitgevoerd gaan worden door de coronacrisis.

grafiek

Meer vergunningen in alle deelsegmenten

In alle deelsegmenten, kantoren, winkels, hallen & loodsen en scholen nam het aantal vergunningen toe. De extreme toename van e-commerce door de coronacrisis laat de vraag naar nieuwe logistieke centra toenemen en een opleving kan hier dan ook worden verwacht. In veel andere segmenten is het maar de vraag of de vraag naar vastgoed na de coronacrisis weer herstelt. Veel kantoren staan nu gedeeltelijk leeg, aangezien veel personeel thuiswerkt waardoor (tijdelijk) minder kantoorruimte nodig is. Op de langere termijn, na de coronacrisis, is het de vraag in welke mate thuiswerken een blijvertje is en de daaraan gerelateerde behoefte aan kantoorruimte.

Maurice van Sante
ING Economisch Bureau
maurice.van.sante@ing.nl
Twitter: @mauricevansante