fbpx

Verantwoord tegelen in houtbouw

Artikel delen

Houtbouw, een term die we steeds vaker tegenkomen. “Hierdoor komt ook steeds vaker de vraag van tegelzetters bij ons als tegellijmproducent: ‘Hoe moet ik dit aanpakken?’ Als Uzin Utz Nederland hebben wij met het merk codex verschillende oplossingen om tegelwerk in houtbouw tot een succes te maken,” benadrukt Jeroen Schaepers, technisch adviseur en applicatiespecialist codex.

man bij muur

Er wordt steeds vaker gekozen voor houtbouw, want dit is een snelle en droge manier van bouwen. Daarnaast speelt ook het duurzame karakter van hout een grote rol bij de keuze voor deze manier van bouwen. De uitdaging voor de tegelzetter is de ondergrond. Deze is in de regel van hout of plaatmateriaal. De onderlinge werking van materialen, zoals hout en keramiek, vereist om een oplossing. Als er op een traditionele manier wordt gewerkt, met traditionele producten, dan is dit vragen om problemen. Bij houtbouw is het belangrijk dat het tegelwerk ontkoppeld wordt, dat wil zeggen dat er een laag tussen het tegelwerk en de ondergrond wordt aangebracht. Die laag kan de onderlinge spanningen opvangen tussen de bedekking en de ondergrond.

Jeroen Schaepers: “Met codex hebben we hiervoor verschillende oplossingen, afhankelijk van de belasting en toepassing. Een mooi voorbeeld voor wand- en vloertegelwerk, voor natte ruimtes in houtbouw: ontkoppel met codex Hydrostop. Dit is een waterdichte ontkoppelingsbaan van slechts 0,6 mm dik. Vervolgens kan er worden getegeld met traditionele lijmen. Goed om te weten: codex producten hebben een zeer lage uitstoot van emissie, dit bewijst de EC1 Plus certificering. Met dit keurmerk sluiten de codex producten goed aan het duurzame karakter van houtbouw.”

codex lijmproducten
nl.codex-x.com en www.uzin-utz.com