Ga je asbest verwijderen? Deze persoonlijke beschermingsmiddelen heb je nodig.

Artikel delen

Asbest verwijderen is geen gemakkelijke taak en het is niet makkelijk uit te besteden. Als je besluit een bedrijf in te huren om deze taak uit te voeren, zijn er bepaalde dingen waar je op wilt letten, zodat je niet door de vervuiling bedreigd wordt. Eerst en vooral moet je er zeker van zijn dat het bedrijf dat je kiest ervaring heeft met het verwijderen van asbest. Asbest verwijderen is echt een gespecialiseerde klus en om er zeker van te zijn dat je de beste deskundigen op dit gebied hebt ingehuurd, is het de moeite waard om hun ervaring te bekijken.

man in beschermpak

Ga je zelf aan de slag met het verwijderen van asbest? Dan is het belangrijk om eerst de regelgeving te lezen. Ga je asbest verwijderen met een omvang boven de 35 vierkante meter per kadastraal perceel? Dan mag je het zelf niet verwijderen, maar moet je een asbest verwekingsbedrijf inschakelen.

Onder de 35 vierkante meter mag je zelf asbest verwijderen. Maar let op, asbest is een kankerverwekkende stof met sterk vervuilende eigenschappen. De effecten ervan op de menselijke gezondheid worden al sinds het begin van de 20e eeuw bestudeerd. De term “asbest” omvat een reeks minerale vezels die bestand zijn tegen hitte, vuur en elektriciteit, en tegen chemische en mechanische invloeden. Dit leidde tot het gebruik van asbest in bouwmaterialen, autoremmen en andere gebieden in de industrie.

Zo bescherm jij je tegen asbest

Het weghalen van asbest is echt een specialistische klus. Ga je zelf asbest verwijderen? Zorg in ieder geval voor de onderstaande beschermingsmiddelen:

  1. Adembescherming. Dit is ten zeerste aanbevolen als je de luchtwegen wilt beschermen. Het liefst een volgelaatsmasker, inclusief een P3 filter (hoogste bescherming filter).
  2. Oogbescherming. Het is belangrijk dat je ogen niet in aanraking komen met de mogelijke giftige dampen van asbest. Een volgelaatsmasker zal tevens je ogen beschermen.
  3. We raden het ook aan om een goed overall te dragen. Een overall met klasse 4/5 zal de drager goed genoeg beschermen.
  4. Werkhandschoenen. Tot slot is het belangrijk om goede chemische handschoenen te dragen, zodat jouw handen niet in aanraking kunnen komen met de gevaarlijke asbest vezels.

Meer weten over de gevaren van asbest en/of persoonlijke beschermingsmiddelen. Laat het ons weten of bezoek de website van CoolSafety.nl.