Handgereedschap is nooit uitontwikkeld

Artikel delen

Al het denkbare handgereedschap voor schroef- en boutverbindingen: dat vinden we bij het ruim tachtig jaar oude Wera. “Wij willen het handgereedschap weer sexy maken, net zoals elektrisch gereedschap”, zegt Frederik Koning, Area sales manager Nederland van het Duitse Wera. “Al het nieuwe handgereedschap dat we op de markt brengen moet een toegevoegde waarde hebben, anders heeft het geen zin.”

Tekst: ing. Frank de Groot
Beeld: Wera

Het is smullen voor de liefhebbers van handgereedschap voor schroef- en boutverbindingen op de website van Wera (www.wera.nl). Er kan zelfs een virtuele showroom worden bezocht, waar je langs talrijke fraai uitgestalde tools loopt. Diverse tools zijn aan te klikken waarna een video kan worden bekeken of via een link alle technische informatie tevoorschijn komt. Ja, zelfs handgereedschap kan inderdaad sexy zijn. “Maar voorop staat natuurlijk dat je kwaliteitsgereedschap wilt, dat niet kapot gaat als je net bovenop een ladder of een dak staat. Je moet er ook snel mee kunnen werken, ook als die bout net in een moeilijke hoek zit, waar je amper slagruimte hebt. En je wilt aan het einde van de dagen geen pijnlijke schouders, polsen en vingers. Een goede ergonomie speelt dus ook een grote rol”, zegt Frederik.wera tools

Lange historie

De ruim tachtig jaar lange historie begint in Wuppertal met de productie van bits en schroevendraaiers. “Wera is één van de marktleiders in Europa op het gebied van bits, schroevendraaiers, alsmede TORX® gereedschap en stiftsleutels.” Tegenwoordig omvat het assortiment 4.000 artikelen met een sterk stijgend aantal patenten: “Al het handgereedschap wordt in eigen beheer ontwikkeld. We hebben ook een kleurcodering die het vinden van het juiste gereedschap vereenvoudigd”, legt Frederik uit.

Innovatieve ratels

“We konden niet geloven dat je een ratel niet sneller kunt maken. Het stoorde ons ook dat gebruikers veel verschillende soorten ratels nodig hebben om de klus te klaren. We hebben daarom alles in twijfel getrokken wat er standaard is bij ratels. Het resultaat is de Zyklop Speed-ratel”, aldus Frederik. De vliegwielconstructie van de Zyklop Speed zorgt voor een zeer hoge werksnelheid. En de Zyklop Speed combineert de voordelen van vijf rateleigenschappen in slechts één stuk gereedschap. Hij kan ook als schroevendraaier worden gebruikt.

Zyklop Speed-ratel

Zyklop Speed-ratel.

Belangrijk voordeel van deze ratel is de kleine terughaalhoek: de vrij draaibare ratelkop met een fijne vertanding (72 tanden) heeft een kleine terughaalhoek van maar 5°. De ratelkop kan bovendien vrij gedraaid worden en kan door de aan beide kanten aangebrachte schuifknop in elke positie vergrendeld worden. De vooraf ingestelde vastzetpunten 0°, 15° en 90° naar links of rechts garanderen veilig werken zonder dat de positie van de ratelkop verandert. In de 0°-positie kan de ratelsleutel als een normale schroevendraaier worden gebruikt.

Er is ook een slanke Zyklop Metal ratel met vaste kop. “Deze ratel heeft 38 tanden, maar toch een terughaalhoek van slechts 4,7° en tevens een lange hefboom. Daardoor kun je ook met een beperkte werkruimte snel een bout aan- of losdraaien. De kleine terughaalhoek is bereikt door een ingenieus systeem met vier terugverende pallen, die twee aan twee werken. Als twee pallen in de vertanding vallen, staan de andere twee pallen halverwege de vertanding: daardoor heb je ook hier de beschikking over 76 vertandingen. Weer zo’n voorbeeld van een unieke oplossing die in eigen beheer is ontwikkeld.”

Zyklop Metal ratel met vaste kop

Zyklop Metal ratel met vaste kop. Deze ratel heeft 38 tanden, maar toch een terughaalhoek van slechts 4,7°. De kleine terughaalhoek is bereikt door een ingenieus systeem met vier terugverende pallen, die twee aan twee werken. Als twee pallen in de vertanding vallen, staan de andere twee pallen halverwege de vertanding: daardoor heb je ook hier de beschikking over 76 vertandingen.

Joker

Neusje van de zalm is onder meer de Joker reeks: dit zijn steeksleutels 8 t/m 36 mm die tegemoet komen aan de toegenomen eisen die aan moderne schroefverbindingen worden gesteld. “Bijzonder is vooral de Joker 6004, met traploos parallel lopende bekken waarmee meerdere steeksleutelformaten worden vervangen. De vereiste maat wordt automatisch bij het aanzetten op de zeskant-moer en schroef ingesteld. Het geïntegreerde hefboommechanisme klemt de zeskant-schroef of moer tussen de bekken veilig in, hetgeen het risico op wegglijden en beschadigingen aanzienlijk verkleint. Door de ratelfunctie kan er snel en soepel worden los- of aangedraaid. Door toepassing van hoekprisma’s wordt een terughaalhoek van slechts 30° gerealiseerd.”

De hele Joker serie.

De hele Joker serie.

De vaste ringsteeksleutel Joker 6003 vergroot met zijn 7,5° gebogen bekzijde en een dubbelzeskantgeometrie het aantal toepassingsmogelijkheden in krappe ruimtes aanzienlijk. Moeren en schroefkoppen kunnen elke 15° worden ‘vastgegrepen’. De Joker 6003 vindt als het ware het meest geschikte aanzetpunt na elke omwenteling vanzelf. Er is ook een uitvoering als steek- en ringratelsleutel, die aan de ringzijde 15° is afgeschuind.

Dan is er nog de dubbele steeksleutel Joker 6002 met een hardmetalen plaat in de bek. Deze geïntegreerde eindaanslag voorkomt het wegglijden naar beneden van de schroefkop en maakt hoge draaimomenten mogelijk. De slimme dubbele zeskant-geometrie van de Joker zorgt voor een vormsluitende verbinding met de bout of moer.

Ken je eindgebruiker

“Contact met de eindgebruiker is voor ons heel belangrijk. Helaas hebben we al een tijdje niet meer deel kunnen nemen aan beurzen, maar we zijn wel sterk op social media, zoals facebook en youtube. Op facebook krijg je veel feedback. Ook bezoeken we festivals, waar vaak bouwplaatspersoneel komt. Denk aan deelname aan Wacken, Rock am Ring en Werner Rennen. Dat zijn enorme Duitse festivals, die grote Europese bekendheid genieten en ook veel Nederlandse bezoekers trekken. Als volgende stap gaan we in het voorjaar 2022 met een demo- en merchandising-bus naar bouwplaatsen toe om bouwplaatspersoneel kennis te laten maken met Wera!”, besluit Frederik.