Verborgen kracht van handgereedschap

Artikel delen

Als exclusief vertegenwoordiger van dertig topmerken handgereedschappen neemt RURO Gereedschappen een bijzondere plaats in binnen deze branche. Met in het assortiment alleen al bijna duizend verschillende soorten tangen en als klant de professionele vakhandel en industrie, is het dertig jaar oude bedrijf een belangrijke speler binnen de markt van handgereedschappen. BouwTotaal ging het gesprek aan met directieleden Sem en vader Wim Stam: waar ligt de kracht van handgereedschappen?

Tekst: ing. Frank de Groot

2 mannen

Sem Stam en vader Wim Stam: “Goed handgereedschap gaat bij juist gebruik een leven lang mee. Maar dan moet je wel kiezen voor kwaliteit en het gereedschap ook gebruiken waarvoor het is bedoeld.”

Dat handgereedschap meer kan zijn dan een gebruikstool die je na twee jaar weer vervangt, blijkt uit een fraaie anekdote van Wim Stam: “Ik zag een keer een oudere vakman met een oude tang werken, die gedeeltelijk was ingetaped. Door mijn beroepsdeformatie was ik direct nieuwsgierig: wat was dit voor een oude tang? Navraag leerde dat de vakman deze had gekregen na de afronding van de technische school in 1958. In de ijskoude winter van 62/63 had hij deze vanwege een val ingetaped. Maar waarom vervang je die oude tang niet? ‘Waarom? Hij doet het nog prima’, was het nuchtere antwoord. Ik bood hem zelfs een nieuwe tang aan, als ik die oude tang zou mogen hebben. Maar daar moest hij toch hard over nadenken.”
Volgens Wim leert ons deze anekdote dat goed gereedschap bij juist gebruik een leven lang mee kan gaan: “Maar dan moet je wel kiezen voor kwaliteit en het gereedschap ook gebruiken waarvoor het is bedoeld. Als je een schroevendraaier ook gebruikt om voegen uit te schrapen of je gebruikt hem bij de verkeerde schroeven, dan wordt de levensduur uiteraard flink verkort. Niet voor niets zie je in de industrie een hele rij schroevendraaiers aan de wand hangen. Bij iedere schroef, hoort een specifieke schroevendraaier.”

Exclusief leverancier

Wie met Wim en Sem aan tafel gaat, kan urenlang over handgereedschap praten. Eigenlijk vreemd dat de meeste aandacht uit gaat naar elektrisch gereedschap. Want iedere vakman in de bouw werkt met handgereedschap. En als je praat over Duitse topmerken als Knipex, Bessey, Parat, Witte, et cetera, dan komt dat gereedschap via RURO in de magazijnen van de vakhandel terecht. “Wij zijn exclusief leverancier van dertig topmerken aan de vakhandel en industrie. Wij doen zelfs een stuk voorraadbeheer in ons grote magazijn in Nieuwegein. Dan hoeft de vakhandel het niet allemaal op voorraad te hebben. Na een bestelling van de klant via de vakhandel, kunnen wij snel leveren”, zegt Sem.
Bijna wekelijks wordt RURO wel benaderd door fabrikanten en dealers, maar daar gaat Wim heel terughoudend mee om: “Wij leveren geen concurrerende handgereedschappen. Al onze fabrikanten weten precies wat we leveren en daar gaan we zorgvuldig mee om. Meestal betekent een nieuwe aanbieding ook dat we dan gaan concurreren met de handgereedschappen van fabrikanten waarmee we al samenwerken. Dat doen we dus niet. En dan zijn er de handelaren die graag onze handgereedschappen in de schappen willen hebben. Hiermee zijn we ook voorzichtig, we willen niet al bestaande partners voor de voeten lopen. Onze producten hebben een hoge kwaliteit en daar hoort een prijs bij. Die zal bij aanschaf vaak hoger liggen dan goedkopere merken. Maar als je kijkt naar de levensduur, gebruiksgemak en efficiency, dan durf ik wel te zeggen dat je uiteindelijk goedkoper uit bent.”

waterpomptang

De Knipex traploze sleuteltang is een combinatie van een waterpomptang en steeksleutel. Met deze sleuteltang kun je moeren traploos inklemmen. De gladde bekken zorgen voor de schadevrije montage van bijvoorbeeld verchroomde delen bij sanitair.

Eindgebruiker

Naast alle andere handgereedschappen, verkoopt RURO jaarlijks circa 500.000 tangen. Wie op de website alleen al op Knipex klikt, ziet een duizelingwekkend aantal tangen voorbij komen. “Klanten kiezen hun handgereedschap steeds vaker uit op internet. Dat heeft als nadeel dat ze er geen advies bij krijgen en het gereedschap ook niet even in de hand kunnen nemen. Er is namelijk voor iedere toepassing wel een passende tang te vinden.”
Maar hoe blijft RURO op de hoogte van ervaringen van verwerkers? Want verbeteringen zijn alleen mogelijk als je de eindgebruiker goed kent. Wim herkent het probleem: “Voor ons zijn bijvoorbeeld reacties op facebook en beurzen belangrijk. Daar ontmoeten we de eindgebruikers. Maar we geven ook trainingen in onze showroom in Nieuwegein. Daarnaast hebben we zeven mensen in de buitendienst die continu in contact staan met de vakhandel, waar de eindgebruikers komen. We hebben hierdoor goed zicht op wat er leeft onder de gebruikers van ons handgereedschap.”

buis

De Knipex traploze sleuteltang is een combinatie van een waterpomptang en steeksleutel. Met deze sleuteltang kun je moeren traploos inklemmen. De gladde bekken zorgen voor de schadevrije montage van bijvoorbeeld verchroomde delen bij sanitair.

tang en vijl

Noviteit van Knipex: sleuteltang XS met een lengte van slechts 100 mm. De parallelle bekopening grijpt traploos tot sleutelmaat 21 mm.

Innoveren

Wat kwaliteit bij Knipex betekent wordt door Sem toegelicht: “Iedere zijsnijtang wordt bijvoorbeeld voor het verlaten van de fabriek getest. Er wordt een draad mee geknipt met de voor-, midden en achterzijde. Bij twijfel worden de snijvlakken nageslepen of een scharnier aangedraaid. Daar zitten honderd vakmensen dagelijks tangen te testen. Al die mensen hebben een opleiding van een jaar gehad! Het doel is dat het handgereedschap bij juist gebruik na een paar jaar nog dezelfde prestatie levert. ”
Wie zijn gereedschap veel in de bus heeft liggen of veel in vochtige omstandigheden werkt kan beter kiezen voor de verchroomde versies: “Die zijn wat duurder, maar dan voorkom je roestvorming. De zwarte versies zijn wat goedkoper, maar die moet je wel beter tegen vocht beschermen.”
Verder verschijnen er nog steeds noviteiten bij de handgereedschappen. Wim laat een Knipex traploze sleuteltang zien met een verhoogde grijpcapaciteit: “Hier zit vijftien jaar ontwikkeling in. Het is een combinatie van een waterpomptang en steeksleutel. Met deze sleuteltang kun je moeren traploos inklemmen. Je hebt dus niet meer een set schroefsleutels nodig. De gladde bekken zorgen voor de schadevrije montage van bijvoorbeeld verchroomde delen bij sanitair. De bekken blijven ook precies evenwijdig staan, waardoor je volledige grip behoudt. Bijzonder is verder dat de stalen onderdelen van deze tang in een mal zijn gegoten.” Sem toont vervolgens een handige Knipex pijpensnijder, voor kunststof mantelbuizen die in bijvoorbeeld natte ruimten nog uit de muur steken. “Hiermee snij je de uitstekende mantelbuis keurig af, zodat deze gelijk komt met het wandoppervlak.”
Wim laat een Knipex tang zien: “Kijk, het productiejaar staat erop. En de tangen hebben het VDE-keurmerk. VDE staat voor Verein Deutsche Elektriker. Dit is een keurmerk voor alle gereedschappen die gebruikt worden bij hoge voltages tot 1000 Volt. Elke monteur, installateur of elektricien hoort dit gereedschap te gebruiken op plekken waar er met stroom wordt gewerkt. Door met VDE gereedschap te werken ben je goed beschermd tegen een eventuele schok of erger letsel.”
Duidelijk is in ieder geval dat de kwaliteit van handgereedschappen veel meer aandacht verdient bij de eindgebruikers. Voor een paar euro meer heb je een topproduct, waarmee je dagelijkse werk een stuk vlotter verloopt, de eindkwaliteit hoger is en je eind van de dag geen last hebt van polsen en vingers. Nieuwsgierig geworden? Kijk eens op www.ruro.nl. En ga vooral ook bij de vakhandel het handgereedschap ervaren.