“Rechttoe rechtaan is niet aan mij besteed”

Artikel delen

Coderen, budgetteren, inkopen, voorbereiden en uitvoeren? Vincent Varossieau draait er z’n hand niet voor om. Hij is geboren en getogen Amsterdammer, of beter gezegd een stadsjongen die van aanpakken weet. Deze alleskunner proeft van uiteenlopende facetten tijdens zijn Traineeship bij Van Wijnen Heerhugowaard – dat hij over een maand alweer afrondt. Zijn toekomstdroom? Als projectleider een complex project overzien en aansturen.

Toen Vincent vorig jaar als starter de arbeidsmarkt betrad, ging hij er volledig open in. Want theoretische kennis van zijn studie Bouwtechnische Bedrijfskunde is handig, maar in de praktijk wordt pas echt duidelijk hoe dingen in elkaar steken. “Als je eerst met de uitvoering meekijkt kun je daarna gegronde voorstellen doen aan de voorzijde. Dat is veel waard.” Daarbij komt dat Vincent enorm leergierig en nieuwsgierig is en zoveel mogelijk van het complete proces wil begrijpen. Het liefst aan de hand van eigen onderzoek via bijvoorbeeld YouTube. Het traineeship bij Van Wijnen bood uitkomst: “In korte tijd heb ik inhoudelijk kennis gemaakt met verschillende divisies. Zo heb ik een goed beeld van wat alles inhoudt en waar ik nog verder wil leren.” Voor hem is dat nu duidelijk: meer kennis opdoen in de werkvoorbereiding.

Hospitality in de bouw

Vincent bereikte de sector met een kleine omweg. Hij startte namelijk eerder de hogere hotelschool. Op het eerste oog iets compleet anders, maar toch hebben de hospitality- en bouwsector een belangrijke gemene deler: menselijkheid. “Ik houd van gezellig ouwehoeren en heb dat sociale aspect ook echt nodig in m’n werk.” Een functie waarin klantcontact, samenwerking en collegialiteit de boventoon voeren past Vincent dus perfect.
De bouw verkoos hij met name boven hospitality om de techniek die erbij komt kijken: “Ik vind het altijd superinteressant hoe dingen in elkaar zitten. Het vergt diepgang en specialisme om tot een eindresultaat in de vorm van een tastbaar gebouw te komen.” Vooral bewerkelijke projecten of opvallende processen spreken hem aan. Zo noemt hij de Stad van de Kunsten en de Wetenschap in Valencia een echte eye-catcher: “Dit gebouw is met haar ronde vormen alles behalve standaard.” Maar ook de Rechtbank Amsterdam, waar hij aan heeft meegewerkt, vindt hij bijzonder: “Daar is bijvoorbeeld een natuursteenmijn opgekocht om ervoor te zorgen dat er genoeg natuursteen beschikbaar was om het gebouw te realiseren. Het moge duidelijk zijn dat rechttoe rechtaan niet aan mij is besteed.”

Toekomst is van BIM

Zelf is hij onder andere opgeleid in 3D-modelleren. Een tak van sport waar hij graag mee verder wil in een toekomstige functie: “Ik zie mezelf op de korte termijn bijvoorbeeld wel in een gecombineerde rol van werkvoorbereider en BIM-coördinator werken.” Omdat het zo dynamisch is, raakt hij op dit vlak niet uitgeleerd. “Ik geloof dat BIM de methode van de toekomst is. Ze roepen het al jaren, maar nu begin je de transitie echt te voelen!” Toch kan de inrichting hiervan volgens Vincent nog veel beter: “De informatie achter BIM-modellen is overal anders, dus hoe brengen we dit terug naar één script zodat de communicatie makkelijker wordt?” Een mooie missie als je het ons vraagt.

Building Heroes gelooft dat alleen door samen te werken, te delen en te geven, we de branche samen verder brengen. Bouwhelden is een samenwerking met Building Heroes, hét Thuishonk voor de helden in bouw & infra. Meer weten? Ga naar www.buildingheroes.nl.