Kunststof kozijn en stelkozijn zonder pur?

Artikel delen

Aansluitend op de industrialisatie en prefabricage van de bouw, is het produceren van een kunststof kozijn inclusief een houten stelkozijn een volgende stap. Wijnsma Kozijnen produceert op deze wijze tot wel 400 prefab kunststof kozijnen per week. Dat gebeurt op de nieuwe gemoderniseerde productiefaciliteit in Drachten.

Tekst: Jos ten Bricke, Accountmanger Luchtdicht Bouwen bij Celdex
Beeld: Celdex

Pre-Seal LF ZK wordt aangebracht op de zijkant van het kunststof kozijn.

Het kunststof kozijn, inclusief glas en stelkozijn, hoeft alleen nog luchtdicht geplaatst en afgemonteerd te worden tegen het binnenspouwblad. Deze werkwijze biedt veel voordelen. Door het efficiënter kunnen monteren van kozijnen wordt er tijdbesparing bereikt en neemt de kans op fouten bij de montage op de bouwplaats af. Men hoeft ook geen houten stelkozijnen meer te produceren en deze te stellen op de bouwplaats. Hierdoor is het casco sneller wind- en waterdicht en ontstaat een kwalitatief beter eindproduct.

Probleemstelling

Hoe is de nieuwe werkwijze ontstaan? Naast industrialisatie en prefabricage, speelt luchtdichtheid een steeds grotere rol om onder meer aan de BENG-eisen te voldoen. Ook bij renovatieprojecten is een goede schilisolatie van groot belang om de overstap naar aardgasvrije woningen mogelijk te maken. Hierbij wordt er vaak overgestapt naar warmtepompen of aansluiting op een warmtenet. Deze duurzame warmtebronnen werken met lage temperatuur verwarmingssystemen. Om de woning dan comfortabel warm te krijgen in het winterseizoen is een goede schilisolatie van groot belang.

De aansluiting tussen het houten stelkozijn en het kunststof kozijn is een kritische naad waar veel luchtverlies kan optreden. Om deze naad tussen het houten stelkozijn en kunststof kozijn luchtdicht af te sluiten wordt deze in de praktijk door veel producenten van prefab kunststof kozijnen in de fabriek rondom afgedicht met een flexibele pistoolschuim. Maar hoe luchtdicht is deze wijze van afdichten eigenlijk? De kwaliteit van deze handeling is erg afhankelijk van de medewerk(st)er die deze werkzaamheden uitvoert en daardoor ook moeilijk te controleren. Een belangrijke vraag hierbij is: ‘Zijn de naden vol en zat’?

Nieuwe werkwijze

Liever geen gebruik van purschuim dus. Dit moet anders kunnen, vond Arnold Wijnsma van Wijnsma Kozijnen. Hij was op zoek naar een kwalitatief betere, duurzame, controleerbare en droge afdichting voor deze aansluiting. Aangezien hij wist dat Celdex altijd open staat voor innovatieve toepassingen van  luchtdichte oplossingen, was het een logische stap om samen deze uitdaging aan te gaan. Gezocht werd naar een oplossing met een schuimband. Na inventarisatie van de eisen waaraan het moest voldoen, is er voor het product Pre-Seal LF ZK gekozen. Dit is een zeer fijn semi-geslotencellig polyurethaan schuimband voorzien van een low-friction toplaag.

De toepassing van deze luchtdichting had wel gevolgen voor de manier waarop Wijnsma Kozijnen zijn houten stelkozijn om het kunststof kozijn monteerde. Het Pre-Seal schuimband wordt op de zijkant van het kunststof kozijn geplakt. Het geprefabriceerde houten stelkozijn wordt als het ware om het kunststof kozijn heen geschoven. Hier moest met het schuimband rekening mee worden gehouden. Als oplossing is er gekozen voor een low-friction toplaag. Deze laag zorgt ervoor dat het band sterk genoeg is en dat het niet beschadigt tijdens de montage.

Vervolgens moest er nog gekeken worden naar de vulblokjes, die als afstandhouder dienen tussen het houten stelkozijn en het kunststof kozijn. Deze vulblokjes creëerden een luchtlek doordat ze door de luchtdichte lijn van de Pre-Seal gingen. Om dit te voorkomen is er gekozen voor een deels afgeronde afstandhouder waar de Pre-Seal overheen loopt.

Samen sterk

Om het systeem als zodanig op luchtdichtheid te testen werd een testopstelling opgebouwd bij test- en adviesbureau SHR uit Wageningen. Het resultaat van deze test was een klasse 4 volgens NEN-EN 12207 ‘Ramen en deuren – Luchtdoorlatendheid – Classificatie’. Dit is de hoogst haalbare klasse. Een bijzondere prestatie dus!

prefab kunststof kozijn

Deels afgeronde afstandhouder.