Prefab gevel stelt hoge eisen aan voegmortel

Artikel delen

Een compleet afgewerkt gevelelement, inclusief isolatie en steenstrips, kozijnen, vensterbanken: dat is het concept ‘Gevelklaar’ van Spaansen, Nederlandse producent van prefab casco’s. Deze totaaloplossing is mede mogelijk gemaakt door het RoboBrick systeem van Vandersanden. Veel aandacht vroeg ook de afwerking van de voegen. Weber Beamix ontwikkelde speciaal voor steenstrips voegmortel 333 UR+. Deze voegmortel is bestand tegen de belasting en weersomstandigheden waarmee prefab gevelelementen tijdens productie, transport en montage te maken krijgen.

Tekst: ing. Frank de Groot

Project van Spaansen in Didam.

Spaansen levert al jaren casco’s van beton, voorzien van kozijnen, elektra en instortvoorzieningen. Eenmaal op de bouwlocatie worden deze casco’s in hoog tempo gemonteerd. In samenwerking met Vandersanden kan Spaansen voortaan keramisch afgewerkte gevels toevoegen aan het bestaande beton casco. Ze gebruiken hiervoor het door Vandersanden ontwikkelde RoboBrick systeem om de steenstrips – eveneens van Vandersanden – te verlijmen op de hardschuim isolatie van de betonnen wanden. Daarbij zijn verschillende metselpatronen (halfsteens verband, wildverband, tegel/stapelverband) mogelijk.

voegmortel

Lichtgewicht bouwen met steenstrips

De vele voordelen van prefabricage leiden ook tot een toenemend gebruik van complete prefab gevelelementen. Denk aan de inzet van gevelelementen bij nieuwbouw. “Door gebruik te maken van een gevelbekleding van keramische steenstrips blijft de authentieke uitstraling behouden, maar is het gewicht van een gevelelement veel minder dan bij gebruik van traditionele bakstenen. Hierdoor kun je op de dimensionering van de constructie behoorlijk besparen.”, aldus Ab Knook, groepsdirecteur bij Spaansen Groep.

Co-creatietraject

De oplossing Gevelklaar is het resultaat van een intensief innovatietraject. Dat geldt ook voor de toegepaste voegmortel. “Een voegmortel verwerken in een gemetselde gevel is toch wat anders dan een voegmortel voor keramische steenstrips op hardschuim isolatie, die op een betonnen prefab gevelelement zijn aangebracht”, zegt John Spoler, projectleider Weber Beamix.
“Wij geven samen met Vandersanden een garantie van maar liefst twintig jaar op de hechting van steenstrips op de isolatie van deze wanden. Maar dan wil je natuurlijk ook zekerheid over de kwaliteit van de voegen”, zegt Knook. De keramische steenstrips worden strip voor strip met twee robotarmen op de isolatie verlijmd. Daarbij liggen de gevelelementen horizontaal en worden ze automatisch verder getransporteerd en vervolgens verticaal geplaatst. Knook: “Hierna worden de voegen traditioneel handmatig gevoegd. Dat vraagt nog steeds veel vakmanschap en kan nog niet automatisch.”

Bijzondere voegmortel

De voegmortel die wordt gebruikt, is een doorontwikkeling van de bestaande Weber Beamix Voegmortel 333 UR+. Deze aangepaste voegmortel vroeg om de nodige expertise. De krachten tijdens de productie, transport en montage worden grotendeels opgevangen door de betonwanden. Maar de voegmortel moet wel voldoende hard zijn om eventuele bewegingen op te vangen. Doordat de productie van de gevelelementen plaatsvindt in een volledig geconditioneerde omgeving, waarin temperatuur en vochtigheid continu worden geregeld, kun je een nog hogere kwaliteit halen. Daarnaast stelt Spaansen zeer hoge eisen aan het productieproces.”

voegmortel

Om de kwaliteit van de voegmortel te testen, zijn er diverse groot- en kleinschalige testen gedaan. Knook vertelt: “Hierdoor is de voegmortel nóg verder geoptimaliseerd. Zo is de verwerking verbeterd, omdat het een vrij stijve voegmortel is. Het is een verbeteringsproces waar je samen inzit. Ook de afwerking op de bouwplaats vraagt extra aandacht. Zo moeten de resterende voegen tussen twee gevelelementen ter plaatse worden gevuld en de volgende dag nog een keer vochtig worden gemaakt om de aanhechting te verbeteren. Maar dan mag het eindresultaat er wel zijn: een moderne geïsoleerde gevel met een authentieke uitstraling.”

Weber Beamix
www.weber.nl