Snel gebouwd

Innovatie & Inspiratie
Artikel delen

Sneller bouwen met prefab goten

Sneller en goedkoper bouwen is de enige manier om aan de enorme vraag naar nieuwe woningen te voldoen. Maar dat is een flinke uitdaging nu er een tekort aan personeel is. Heeft u al eens aan prefab producten gedacht? Hiermee bespaart u namelijk montagetijd én materiaalkosten.

De montage van de dakgoot is een voorbeeld van zo’n arbeidsintensief en lastig te plannen onderdeel. Voor het realiseren van een traditioneel getimmerde dakgoot zijn meerdere vakmensen nodig: de timmerman zorgt voor het regelwerk en bekleed dit met plaatmateriaal, de loodgieter brengt vervolgens het zinkwerk aan en de schilder neemt tenslotte het schoonmaken, schuren, gronden en aflakken van de goot voor zijn rekening. Bij prefab dakgoten zijn al deze werkzaamheden niet nodig.

Eenvoudige montage

Prefab dakgoten zijn eenvoudig te monteren en besparen daardoor een hoop tijd. De kunststof goten van Polytech zijn verkrijgbaar tot lengtes van 13,5 meter naadloos uit één stuk. Eventuele hoeken, uitlopen en eindstukken zijn voorgemonteerd. Doordat de goten licht van gewicht zijn, is er geen hijsmachine nodig om ze te stellen. De prefab goten zijn voorzien van montagegaten en kunnen zowel aan het overstek van de dakplaten worden bevestigd als rechtstreeks tegen de gevel. Dat maakt de montage dus eenvoudig en biedt tegelijkertijd een grote vrijheid in ontwerp van het gootdetail.

Doordat Polytech de goten in eigen beheer produceert en assembleert, kunnen de prefab goten binnen vijf werkdagen geleverd worden. De goten kunnen dus exact op het gewenste moment gemonteerd worden.

Voor elk type woning

Prefab dakgoten zijn er in vele soorten en maten; van slank en strak, tot sierlijk en robuust. Polytech heeft zes verschillende gootmodellen: dakgootKlassiek, Beauty, Rustiek, Bakgoot, Overhoeks en Duoline. Vier van de zes modellen zijn verkrijgbaar met een smetplank, of met een smetplank en gootklossen.

De goten zijn geschikt voor zowel nieuwbouw als renovatie. Afhankelijk van de manier waarop de goot moet worden bevestigd, is er een passende oplossing beschikbaar.

De goot met de smetplank wordt tegen de gevel bevestigd, de smetplank dekt hierbij het achterhout af waaraan de goot is opgehangen. Dit is een fraaie oplossing die het achterhout extra bescherming geeft tegen weersinvloeden.

Bij goten die aan een dakoverstek zijn opgehangen, ontstaat er ruimte tussen de goot en de gevel. Hierbij kan een plafondpaneel worden toegepast. Door de standaard sleuf aan de achterzijde van de goot, waar het plafondpaneel in valt, is het plafondpaneel eenvoudig te monteren.

Door de verschillen in uitstraling en montagemogelijkheden kan de goot worden afgestemd op verschillende architectuurstijlen.

Prefab hoekoplossingen

Niet alleen qua uitstraling en montage zijn er verschillende mogelijkheden, ook voor de verschillende typen daken biedt Polytech een oplossing. Zo kan er bij een schilddak, waarbij de goot rondom loopt, gekozen worden voor een geprefabriceerde hoekoplossing. En bij een woning in jaren 30 stijl kan er gekozen worden om de goot met een verstek net even een klein stukje voor de voorgevel langs te laten schieten. Dit maakt de architectonische vrijheid nog groter, met behoud van het montagegemak.

De maximale lengte van een prefab Polytech goot is 13,5 meter. Bij langere lengtes kunnen de goten aan elkaar gekoppeld worden met speciale omzetbeugels. Deze beugels dekken de zichtzijde van de koppeling af. Aan de bovenzijde komt een in vorm te maken slabbe, die zorgt voor een goede afvoer van het hemelwater.

Compleet advies

Polytech is niet alleen leverancier van kunststof dakgoten, maar ook adviseur en tekenaar. De eerste schets van de klant wordt omgezet in een tekening met een duidelijk technisch advies. Polytech geeft aan waar de goten het beste opgedeeld kunnen worden (als dat nodig is) en hoe eventuele hoekoplossingen er uit gaan zien. Ook wordt er geadviseerd over de bevestiging aan dakplaat of muurplaat en eventueel gebruik van bijpassende plafondpanelen. Na goedkeuring van het advies en de offerte wordt de goot geproduceerd.

Kunststof: goede keus

Kiezen voor kunststof dakgoten is niet vanzelfsprekend, terwijl kunststof dakgoten van zeer goede kwaliteit zijn. en een lange levensduur hebben. De zeer sterke en duurzame kunststofcomposiet waarvan de Polytech goten gemaakt zijn, hebben een lange levensduur, gaat niet lekken en is ongevoelig voor vocht.

Daarnaast vormt de kunststof goot een duurzaam alternatief voor de traditionele dakgoot, omdat het onderhoudsarm en recyclebaar is. Uitval en restmateriaal dat tijdens de productie vrijkomt, wordt opgevangen en opnieuw verwerkt tot kostbare grondstof die onbeperkt is aan tijd en levensduur. De keuze voor kunststof is dan ook zeer goed passend bij duurzaam bouwen.

Polytech
www.polytech.nl

 

 

 

BouwTotaal