Circulair bouwen draagt bij aan duurzame leefomgeving en comfort

Artikel delen

Circulair bouwen is dé manier om goede en comfortabele gebouwen te realiseren en tegelijkertijd bij te dragen aan een duurzame leefomgeving.

Foto: Michel Klop Fotografie

Steden veranderen

Er verandert ontzettend veel in de stad. De bevolking groeit er fors en door de verstedelijking is er meer vraag naar woningen. Ook wordt het er steeds warmer én er is meer kans op wateroverlast. Verder neemt het energieverbruik alleen maar toe en hoewel we dichter op elkaar zitten, wordt de eenzaamheid steeds groter. De behoeften ten aanzien van de leefomgeving veranderen. Kortom: een hele lijst met onderwerpen om rekening mee te houden bij het ontwerpen en bouwen van gebouwen.

Grondstoftekort

De zojuist opgenoemde lijst is niet het enige waar rekening mee moet worden gehouden. Een andere opgave is het gebruik van grondstoffen. Die dreigen schaars te worden, juist ook weer door de groeiende bevolking en toenemende welvaart. De hoeveelheid grondstoffen die wereldwijd wordt gebruikt is in de afgelopen eeuw verachtvoudigd. Het is dus zaak om de beschikbare grondstoffen zo efficiënt mogelijk te gebruiken; hier komt de circulaire economie om de hoek kijken.

Circulair bouwen

Circulair bouwen is onderdeel van de circulaire economie. De bouwsector is grootverbruiker van materialen en producten, en kan hier dus een belangrijke bijdrage aan leveren. Dat gaat veel verder dan alleen duurzame materialen gebruiken. Het vraagt namelijk om andere ontwerpparameters. Daar moet dan ook rekening gehouden worden bij de eerder genoemde veranderingen in de stad, zo kan er veerkracht geboden worden voor een toekomstbestendige stedelijke leefomgeving.

Foto: Michel Klop Fotografie

Het dak gebruiken: interessante verduurzamingskansen

Wanneer slim ontworpen, ontwikkeld, gerenoveerd en uitgevoerd, zijn daken vruchtbare grond voor een meer leefbare wereld. Dat het dak als gebruiksruimte móet worden ingevuld, staat buiten kijf. Daken zijn namelijk allang geen budgettaire sluitpost meer, maar kostbare vierkante meters met interessante verduurzamingskansen. Een van de belangrijkste aspecten voor circulair ontwerpen en bouwen is de losmaakbaarheid van het product. De dakbestratingssystemen van Zoontjens zijn allemaal demontabel en remontabel. Maar, ook de productie van de producten en systemen gebeurt duurzaam en met bestaande, al eerder gebruikte grondstoffen.

Zoontjens
www.zoontjens.nl