Doorstrijken met Remix in ’t Groene Wold

Artikel delen

Aan de Goudplefierweg te Almere bouwt Vastbouw een nieuwe duurzame wijk genaamd ’t Groene Wold. Voor de eerste serie van 372 woningen heeft Remix verschillende typen Uitbloeiingsarme doorstrijkmortels geleverd. Toch hebben deze typen mortel allen dezelfde antraciet kleur.

De 372 woningen worden met verschillende steensoorten gemetseld, variërend van sterk zuigende stenen tot gehydrofobeerde matig zuigende stenen. Hiervoor is één standaard mortel volstrekt ongeschikt en zou veel ellende, gesmeer en tijdverlies veroorzaken. Remix heeft voor dit project volgens het in eigen huis ontwikkelde Mortel-Op-Maat systeem voor iedere steensoort een morteladvies op maat uitgebracht. Dit resulteerde in meerdere silo’s op de bouw met vier verschillende typen antracietkleurige doorstrijkmortels. Gedurende de wintermaanden zijn deze mortels in een sneller aantrekkende winteruitvoering geleverd. Op iedere silo staat duidelijk aangegeven voor welke stenen de doorstrijkmortel uit deze silo gebruikt moet worden.

Doorstrijktechniek

Voor dit project is gekozen voor de doorstrijktechniek. De metselaar metselt vol en zat en strijkt de mortel met een voegroller door, zodra deze is aangetrokken. Daarna nog even licht navegen en klaar is de voeg, in één arbeidsgang. De steiger kan dan gelijk weg, wat weer scheelt in de bouwtijd en kosten. Bij deze methode is er minder mortelverlies en het metsel/voegwerk vormt één monolithisch geheel waardoor schade aan voegwerk nauwelijks voorkomt. Het resultaat is hoogwaardig sterk metselwerk met een kortere bouwtijd en een veel langere levensduur.

Mortel-Op-Maat®

Remix Doorstrijkmortels worden volgens het Remix Mortel Op Maat® systeem afgestemd op de metselsteen, de bouwplaats en de weersomstandigheden. Dit garandeert een optimaal stapeltempo en een goede hechting van de specie. Ook bij moeilijke steensoorten, zoals de gehydrofobeerde stenen in dit project en in extreme omstandigheden. Er is zelfs een aardbevingsbestendiger doorstrijkmortel van Remix, die ook nog eens door TNO met uitstekend resultaat hierop is getest met de nieuwe triltafeltest. De Remix Doorstrijkmortel weerstond tijdens deze test een gesimuleerde aardbeving die vele malen hoger is dan de zwaarst gemeten aardbeving in Nederland (Zeerijp 2018).

Uitbloeiingsarm

Voor een mooie schone gevel is het belangrijk dat er geen witte kalkuitbloei optreed na het metselen. Remix Doorstrijkmortels zijn daarom Uitbloeiingsarm (UA) ter minimalisering van die hinderlijke witte kalkuitslag. Een uitgekiend pakket uitbloeiingsblokkers heft de capillaire vochtstroming in de mortel op en voorkomt daardoor kalkafzetting op het oppervlak van het metselwerk.

Duurzaamheid

Duurzaamheid staat bij Remix hoog in het vaandel. Remix is er dan ook trots op dat het als enige fabrikant van doorstrijkmortels het Dubokeur heeft voor duurzaam bouwen heeft weten te behalen.

Dit Dubokeur toont aan dat Remix Doorstrijkmortels tot de meest milieuvriendelijke mortels behoren, die het milieu zo min mogelijk aantasten

Remix Droge Mortel
www.remix.nl