Doorstrijkmortel voor gehydrofobeerde gevelstenen

Gevelmetselwerk kan verkleuren door vervuiling, vergipsing of uitbloei. Om dit probleem te voorkomen zijn er gehydrofobeerde gevelstenen leverbaar. Dat levert wel een uitdaging op voor de mortelindustrie, omdat de legvlakken van de steen ook deels worden gehydrofobeerd. Hierdoor is het ‘open’ hechtvlak voor de mortel geringer. Weber Beamix heeft een doorstrijkmortel ontwikkeld die ook bij gehydrofobeerde gevelstenen een optimale hechting en verwerking geeft. Inmiddels is de mortel door Wessels Vakbouwers BV bij twee projecten succesvol toegepast.

Tekst: ing. Frank de Groot

Bij dit project in Maastricht is in combinatie met een witte gevelsteen een nieuwe witte doorstrijkmortel voor gehydrofobeerde stenen gebruikt, van Weber Beamix.

In opdracht van AM realiseert BAM Wonen dertig woningen op de voormalige locatie van de oude Markusschool, in de populaire wijk Malberg te Maastricht. De dertig moderne en energiezuinige woningen in vier woonblokken hebben een strakke, minimalistische stijl met wit gevelmetselwerk. Buitenschilspecialist Wessels Vakbouwers B.V. realiseert de gevels. “Een witte gevel is altijd een uitdaging. Dan kun je kiezen voor het schilderen van de gevels met een witte silicaatverf, maar zo’n gevel is wel onderhoudsgevoelig”, zegt uitvoerder Sjef Dankers. “Dan moet je de gevel toch eens in de vijf tot tien jaar weer nalopen op afbladdering of slijtage van de silicaatverf. Bovendien kan pas na een paar weken de witte mineraalverf worden verwerkt. Daarom is hier gekozen voor een gehydrofobeerde witte gevelsteen.”

In combinatie met de gevelsteen is een nieuwe witte doorstrijkmortel voor gehydrofobeerde stenen gebruikt, van Weber Beamix. Sjef: “Tegenwoordig is al 90% van de gebruikte metselmortels een doorstrijkmortel. Eerder hebben we deze doorstrijkmortel ook gebruikt voor 44 twee-kappers en 35 rijtjes- en hoekwoningen voor de verhuur in Bergen op Zoom. Ook hier is de witte gevelsteen gebruikt. We hebben nu dus ruime ervaring opgedaan met de nieuwe doorstrijkmortel. Ik kan wel zeggen dat de metselaars er heel enthousiast over zijn.”

Hechtingsproblematiek

Voor langdurig mooie schone gevels is het aan te bevelen om stenen onbehandeld te verwerken en achteraf de gehele gevel te hydrofoberen. Om vergipsing te voorkomen zijn er ook gevelstenen die al tijdens de productie zijn gehydrofobeerd. Hierbij wordt machinaal elke zichtzijde van de baksteen voorzien van een waterafstotende, onzichtbare laag. De legvlakken (boven- en onderzijde) van de baksteen worden niet gehydrofobeerd, zodat de baksteen verwerkt kan worden op de traditionele manier, met bestaande mortels.

“Een uitdaging in de praktijk is dat het niet gehydrofobeerde deel van het hechtvlak maar zo’n 50% is van het hele legvlak. Het gehydrofobeerde deel loopt namelijk aan de voor- en achterzijde van de steen zo’n 20 mm over het legvlak naar binnen”, zegt John Spoler, projectleider Weber Beamix. “De hechting van de doorstrijkmortel aan het gehydrofobeerde deel van het hechtvlak is uiteindelijk wel goed, maar het duurt veel langer voordat die hechting volledig tot stand is gekomen. De uithardingstijd van de mortel wordt namelijk voor een belangrijk deel bepaald door de wateropname door de steen. Die wateropname kan alleen plaatsvinden via het onbehandelde hechtoppervlak. Doordat dit oppervlak is gehalveerd, duurt het uitharden veel langer. Dat geeft problemen bij het pointeren van de voegen, omdat de mortel lange tijd zacht blijft. ”

“Wij willen de kwaliteit van ons gevelmetselwerk kunnen garanderen, maar dan heb je wel een optimale combinatie van steen en mortel nodig. De nieuwe doorstrijkmortel moet een grote constructieve zekerheid bieden, door een optimale hechting. Met name bij hoogbouw kan de aannemer daardoor de constructieve veiligheid beter garanderen en voldoen aan Eurocode 6. Vandaar dat Weber Beamix nu een doorstrijkmortel heeft ontwikkeld die optimale hechting, uitharding en verwerkbaarheid geeft bij gehydrofobeerde gevelstenen”, aldus uitvoerder Sjef Dankers. Hij begon negentien jaar geleden als metselaar bij Wessels Vakbouwers. Dit familiebedrijf heeft al ruim vijftig jaar ervaring met de realisatie van gevels (metsel- en lijmwerk) en daken. Maar ook voor houtskeletbouwmontage, steigerwerk en verhuur materieel kunnen klanten bij het bedrijf uit het Achterhoekse Lichtenvoorde terecht.

Ervaringen

De metselaars zijn volgens Sjef enthousiast over de nieuwe doorstrijkmortel: “Een mortel moet niet te stijf zijn, maar ook niet te nat. Weber Beamix is erin geslaagd een mortel te ontwikkelen die prettig verwerkt en snel aantrekt. Je moet de voegen namelijk wel vrij snel kunnen pointeren, als je nog op die werkhoogte bezig bent. Wij werken veel met hefsteigers voor metselwerk. De metselaar staat dan altijd op de goede hoogte en je hebt geen steigers nodig.”

Voordeel van de nieuwe doorstrijkmortel is volgens Sjef ook dat deze prima is te combineren met gevelstenen die niet zijn geïmpregneerd: “Soms heb je gecombineerde gevels met meerdere soorten stenen en meerdere IW-waarden (Initiële Wateropzuiging, red.). Dan is het prettig dat je één soort doorstrijkmortel kunt gebruiken. Ik hoor zelfs van de metselaars dat deze mortel ook nog eens beter hecht dan de traditionele doorstrijkmortels. En zelf de laatste restjes mortel die uit de silo komen zijn nog prima. Meestal is de laatste mortel die er uitkomt een beetje plakkerig.”

Volgens Sjef past de bewezen kwaliteit van de nieuwe doorstrijkmortel ook mooi in het kwaliteitsborgingssysteem Masters In Process van Wessels Vakbouwers”: “Ons cloudbased project softwarepakket bestaat uit een beheerportaal waar je eenvoudig projecten aanmaakt, taken, formulieren, documenten met werkinstructies en medewerkers (intern/extern) koppelt en realtime de voortgang van processen bewaakt. Medewerkers, ZZP-ers en Co-makers hebben met de MIP APP op hun eigen mobiel of tablet altijd en overal toegang tot alle benodigde (project) gegevens. Onderdeel is een checklist die wordt ingevuld door een leidinggevende, inclusief foto’s. Deze gaat naar de hoofdaannemer, Wessels en wordt opgeslagen in de App zelf.”

John Spoler besluit met de opmerking dat de nieuwe doorstrijkmortel binnenkort op de markt komt: “Deze mortel is in een groot aantal standaardkleuren leverbaar, maar maatwerk is uiteraard ook mogelijk. Daarnaast is deze mortel extra uitslagremmend. Dus sterkte en een mooie uitstraling worden optimaal gecombineerd.”

Met de komst van gehydrofobeerde stenen wordt de uitdaging groter om de juiste mortel bij de juiste steen te zoeken. Weber Beamix heeft verschillende mortels ontwikkeld die voldoende hechting en een goede stapelbaarheid genereren voor gehydrofobeerde stenen; Metselmortel 327 Plus en Doorstrijkmortel 347 Plus UR+. Lees hier meer over in de infosheet.

Mortelselector: gratis en nu nóg slimmer

Makkelijk en snel een morteladvies op maat? Dat kan met de Mortelselector. De vernieuwde mortelselector adviseert niet alleen over de juiste mortel bij bakstenen, maar nu ook bij kalkzandstenen, keramische snelbouwstenen en betonstenen. Je kunt op elk moment van de dag met een aantal muisklikken snel, nauwkeurig en gemakkelijk een morteladvies op maat samenstellen. Ervaar het zelf via mortelselector.weberbeamix.nl of scan de QR code.