Lean bouwen met innovatieve doorstrijkmortel

Artikel delen

In het voorjaar van 2021 maakte een sloopkogel een eind aan één van de oudste cinema’s van Nederland. De oude City Bioscoop in Roosendaal heeft in een recordtijd plaatsgemaakt voor 35 studio’s en elf appartementen. Op 28 maart 2022 zijn de sleutels aan de bewoners overhandigd. De snelle bouwtijd was mogelijk, doordat hoofdaannemer LeanBouw BV een lean bouwproces heeft toegepast. Een belangrijk aandeel hierin hadden de nieuwe Doorstrijkmortel Y82 en de Profielsteller van Weber Beamix.

weber beamix

Bij het Project City Roosendaal zijn vijf verschillende typen stenen verwerkt. Gelukkig volstond één type doorstrijkmortel: de nieuwe Y82 van Weber Beamix.

De naam LeanBouw BV zegt het eigenlijk al: deze aannemer uit Roosendaal bouwt lean. Maar wat is lean bouwen? “Lean bouwen is ervoor zorgen dat alle medewerkers aan een project efficiënt gebruikmaken van tijd, materialen en productieprocessen. Hiermee worden verspilling en faalkosten gereduceerd of voorkomen. Het komt vooral neer op bewustwording”, zegt Edwin Haast, directeur van LeanBouw.

Edwin noemt de dagelijkse problemen waarmee veel bouwplaatsen kampen en die lean bouwen in de weg staan: “Er staat teveel, zonder dat er vervolg aan zit, wachten op elkaar, teveel transportbewegingen, overbewerking, slecht voorraadbeheer, overbodige bewerkingen, defecten, enzovoort. Daar is het te verdienen. Een goede planning en optimale ketensamenwerking leiden tot veel tijdwinst en lagere faalkosten. Dit project hebben we 30 tot 40 procent sneller gerealiseerd, vergeleken met een traditioneel bouwproces.”

Volgens Edwin hoor je twee geluiden over lean bouwen: het werkt of men vindt het niks. “Als je het niks vindt, dan doe je het niet goed. Je moet goede afspraken met elkaar maken, want ruimte tot corrigeren is er niet. Anders word je een stuurloos schip. Wij gaan hier iedere dag met alle voormannen van alle disciplines om 9.00 uur bij elkaar zitten voor kort overleg. Hoe ging het gisteren, wat doen we vandaag en wat staat er morgen op de planning? Daardoor kun je al snel inspelen op problemen.”

Doorstrijkmortel

weber beamix

De metselaars zijn heel enthousiast over de mortel.

Het Project City Roosendaal is een ontwikkeling van de Roosendaalse vastgoedontwikkelaar Koninvest. Architect Ernst Joosten van ernst architect ontwierp een fraai appartementencomplex met klassieke uitstraling en veel verspringingen, geveldetailleringen en diverse kleuren. De woningen zijn volledig instapklaar opgeleverd met onder meer vaste kastenwanden, inbouwapparatuur en pvc-vloeren.

Bij dit project zijn vijf verschillende typen stenen verwerkt, variërend in de categorieën IW2 en IW3 (Initiële Wateropzuiging). “Normaal gesproken heb je dan voor de verschillende stenen ook verschillende doorstrijkmortels nodig. Dan heb je hier al snel minimaal drie silo’s staan. Dat geeft veel bijkomende kosten. Denk aan de silohuur per dag, de minimale vulling, tonnages, transport, schoonmaakkosten, enzovoort. Ook de bulkwagens moeten er bij kunnen komen en dat is hier een uitdaging, omdat de bouwplaats erg krap is. Je moet dus best veel risico’s beheersen. Bij lean bouwen wil je risico’s zoveel mogelijk elimineren.”

Eén van de oplossingen is de nieuwe Doorstrijkmortel Y82 die voor steensoorten in meerdere IW klassen geschikt is. Daarnaast is deze doorstrijkmortel in meer dan 100 kleuren leverbaar. De mortel is eigenlijk ontwikkeld voor gehydrofobeerde of gecementeerde gevelstenen die veel minder hechtingsvlak hebben. Deze mortel verwerkt prettig en trekt snel aan. Hierdoor is deze ook snel te pointeren door de metselaar. “Het biedt in de eerste plaats een enorm voordeel dat ik hier maar één silo hoef neer te zetten. Dat scheelt ruimte, tijd en kosten en er is geen risico op het gebruik van een verkeerde mortel. Daarnaast zijn de metselaars van JC Bouw BV uit St Willibrord, die we hebben ingehuurd, heel enthousiast over de mortel. Mijn grootste uitdaging was eigenlijk om voldoende metselaars op de steigers te krijgen.”

weber beamix

Een tweede innovatie die op dit project is toegepast is de Profielsteller van Weber Beamix. Deze vinding maakt het stellen en optoppen van metselprofielen sneller en veiliger voor aannemers, steigerbouwers, timmermannen en metselaars.

Profielsteller

Een tweede innovatie die op dit project is toegepast is de Profielsteller van Weber Beamix. Deze vinding maakt het stellen en optoppen van metselprofielen sneller en veiliger voor aannemers, steigerbouwers, timmermannen en metselaars. De profielsteller is geschikt voor hoek-, tussen- en gekoppelde profielen bij zowel doorstrijkwerk als traditioneel metselwerk. Gesjouw met talrijke houten stelprofielen, schoren en latten is niet meer nodig.

Volgens Edwin zijn de timmerman en metselaars zeer te spreken over deze nieuwe manier van stellen. “Het grote voordeel van de profielsteller voor de metselaar is dat je het profiel tijdelijk kan wegnemen of even kunt wegkantelen, zodat je overal bij kunt met de voegroller. Bij traditionele profielen moet je circa 7 cm ruimte houden tussen het profiel en metselwerk, zodat je middels een glijprofiel door kan pointeren. Dat betekent wel een extra steigerplank aan de gevelzijde of een extra binnenleuning, omdat de ruimte tussen steigervloer en gevel anders te groot wordt. Dit probleem heb je niet als je werkt met de Profielsteller. Omdat je per gevelslag stelt en optopt heb je veel minder profielen nodig, waardoor veel minder profielen naar de bouw getransporteerd hoeven te worden. Dit scheelt veel in kosten én sjouwwerk voor de timmerman.”

Werken met vaste partners is een belangrijk ingrediënt van lean bouwen. Edwin is dan ook tevreden met de samenwerking met Weber Beamix: “Ik ben nu al aan het nadenken over het gebruik van de nieuwe doorstrijkmortel en Profielsteller op volgende projecten. Lean bouwen is een constante zoektocht naar een optimaal bouwproces.”

Heeft u een mooi project, waarbij u de Weber Beamix Profielsteller wilt uitproberen? Vul dan hier een formulier in voor een demonstratie van onze technisch adviseur. U ontvangt daarbij de proefverpakking gratis.

Weber Beamix
www.nl.weber