Tegeloplossingen voor sociale woningbouw

Artikel delen

Keramische tegels zijn er in alle soorten en maten. Van klein tot groot en van vierkant tot langwerpig. Tevens is er een brede keuze aan oppervlaktestructuren, facetranden en een bijna oneindig aantal kleuren. Prachtig natuurlijk, maar beheerders van sociale woningbouw willen vooral een betaalbare en gangbare tegel met een hoge kwaliteit. Het antwoord van Mosa is Holland 2050: een alles-in-één tegeloplossing die de beheerder niet opzadelt met keuzestress en het werk van de tegelzetter ook vereenvoudigt. Bovendien zijn alle tegels verkrijgbaar in het renovatietegelsysteem Mosa Panel.

Tekst: ing. Frank de Groot

Een mooie functionele badkamer, keuken en fraai toilet voor bewoners van sociale woningbouw. En dat tegen acceptabele kosten en met kwaliteits- en nalevergarantie. Dat is mogelijk met het Mosa Holland 2050 concept. “De fabrieken van Mosa staan in Maastricht, dus het is een echt Nederlands product. Voordeel daarvan is ook dat we een nalevergarantie geven tot het jaar 2050. Ook voor producten die mogelijk tussentijds uit de collectie worden genomen, garanderen wij de oorspronkelijke nalevergarantie. Deze tegels zijn verkrijgbaar tegen de reguliere prijs. Dat geeft zekerheid voor een woningcorporatie, projectontwikkelaar of aannemer die onderhoud uitvoert voor woningcorporaties of projectontwikkelaars”, aldus Mark Jansen, Marketing manager Nederland van Mosa.

Geen keuzestress

Wie voor Mosa Holland 2050 kiest heeft in ieder geval geen keuzestress. Het compacte tegelprogramma is opgesplitst in overzichtelijke pakketten die passen bij verschillende budgetten, soorten gebruikers en smaken. Bij de wandtegels is er keuze uit twee wittinten en  zes bijpassende gangbare kleuren, van koel tot warm. De formaten zijn 15 x 20, 20 x 25 of 15 x 30 centimeter. De vloertegels van Holland 2050 zijn 15 x 15 of 30 x 30 centimeter, en zijn verkrijgbaar in zes kleuren. Van een koele en moderne licht grijze, donkergrijze en licht antracietkleurige tint tot een warme zacht beige, midden warm grijze en grijsbruine tegenhanger. Tevens zijn er levensloopbestendige douchebakaccessoires in de kleuren van de vloertegels te krijgen in het formaat van 15 x 15 centimeter.

“Voordeel van het overzichtelijke aantal keuzes is dat bewoners ook eenvoudiger een keuze kunnen maken. Daarnaast voorkomt een verhuurder dat er bij wijze van spreken paarse tegels in de badkamer komen. Dat bevordert de verhuurbaarheid namelijk niet bij bewonerswisselingen”, zegt Jansen. “Wij helpen de verhuurder of aannemer bij het samenstellen van een bij de situatie passend pakket.”

Volgens Jansen biedt de keuze voor Mosa Holland 2050 nog meer voordelen: “Alle tegels hebben wij op voorraad in Nederland, waardoor de levertijden en transportafstanden gering zijn. Daarnaast zijn alle tegelkeuzepakketten Cradle to Cradle Silver gecertificeerd! Tel daar een technische levensduur bij op die veelal langer is dan het gebouw zelf, dan is Mosa Holland 2050 tevens een oplossing die past binnen de huidige duurzaamheidsopgave.”

Efficiënte verwerking

De verwerking van de tegels verloopt heel efficiënt. Zo kan hetzelfde type vloertegel worden toegepast in zowel de badkamer als het toilet. Jansen: “Onze vloertegels zijn ongeglazuurd en voorzien van een antislipreliëf. Met een R10-waarde geven de tegels voldoende grip en dankzij de B-waarde is ook de slipvastheid blootsvoets uitstekend. Heb je dus een halve doos over bij het toilet, dan leg je de resterende tegels in de badkamer en vice versa. Dit maakt het eenvoudiger bij het bestellen van de tegels.”

Een ander voordeel is dat de tegels alleen in kleinere formaten leverbaar zijn: “Dat biedt veel flexibiliteit en je hebt minder snijverlies. Daarnaast zijn de wandtegels van 6 tot 7 mm dik. Hierdoor hebben ze een gering gewicht en zijn ze eenvoudig te transporteren en verwerken. Wij zorgen daarbij voor handzame pakketten in stevige verpakking. De pakketten moeten immers ook vaak naar een verdieping worden gebracht.”

Ook leverbaar in Mosa Panel

Alle tegels uit de Holland 2050 zijn tevens verkrijgbaar in Mosa Panel. Met dit renovatietegelsysteem bekleed je een bestaande wand met verdiepingshoge keramische panelen en heb je maar één lijmlaag. Dat verhoogt de snelheid van werken en de kwaliteit. Voordeel is ook dat er niets gesloopt hoeft te worden en de panelen in rust en stilte over bestaande muren en vloeren zijn aan te brengen. Ook bewoners waarderen dat.

Mosa Panel heeft als basis een Wedi bouwplaat die bestaat uit (H)CFK-vrij geëxtrudeerd polystyreen hardschuim. De leidingen worden in de bouwplaat verwerkt. Hierdoor hoeven de leidingen niet in de wanden te worden gefreesd. Vervolgens zijn hier fabrieksmatig tegels op verlijmd.

Hetzelfde type vloertegel kan worden toegepast in zowel de badkamer als het toilet. De vloertegels zijn ongeglazuurd en voorzien van een antislipreliëf. Met een R10-waarde geven de tegels voldoende grip en dankzij de B-waarde is ook de slipvastheid blootsvoets uitstekend.

Presentatie

Om bewoners te helpen bij hun keuze heeft Mosa uitgebreide services voor verhuurders en aannemers om het pakket te presenteren en bewoners te helpen bij hun keuze. Denk aan speciale tegelkasten met de tegelselectie, brochures, tegelmappen en de Mosa Composer. “De Mosa Composer is een tool waarmee je op bijvoorbeeld een tablet of een pc de badkamer en toilet in 3D kan laten zien, zoals dat bijvoorbeeld bij keukenaankopen gebruikelijk is. Tevens kunnen dan eenvoudig alternatieven of aanpassingen worden getoond”, besluit Jansen.

Mosa
www.mosa.com