Passieve brandwerendheid beperkt de verspreiding van vuur en rook

Artikel delen

Passieve brandwerende producten vormen het primaire middel dat bij de bouw van een gebouw wordt gebruikt om de verspreiding van vlammen, hitte en rook te beperken en de brandveiligheid substantieel te verhogen.

Bij de juiste toepassing voldoen passieve brandwerende producten aan de wettelijke basisvereisten voor compartimentering. Daarnaast beperken ze de verspreiding van rook en vuur en dragen de producten bij aan de structurele stabiliteit van een gebouw. Zo krijgen mensen de tijd om veilig uit een gebouw te komen.

Passieve brandveiligheid:

– Redt levens
– Beperkt verlies door materiële schade
– Minimaliseert bedrijfsschade
– Beschermt het gebouw, waardoor het na de brand toegankelijk is

Wat zijn brandcompartimenten?

Het creëren van brandcompartimenten in een gebouw is een essentieel onderdeel van de passieve brandveiligheid. Als er brand uitbreekt, blijft de verspreiding van rook en vlammen beperkt tot één enkel compartiment en vertraagt zo verdere uitbreiding van de brand..

Brandgedrag en brandwerendheid

Brandgedrag is iets heel anders dan brandwerendheid. Beide zijn strikt gereguleerd binnen nationale en internationale normen. Brandgedrag geeft aan hoe ontvlambaar/brandbaar een materiaal is en in welke mate het bijdraagt aan de ontwikkeling van een brand.

Brandwerendheid is de tijd in minuten waarin een brandend compartiment zijn rol vervult en voorkomt dat het vuur zich verder verspreidt. Deze brandwerendheid van (gecombineerde) producten is getest en gemeten in gestandaardiseerde, gangbare toepassingen. Dit betekent dat een product met de hoogste classificatie voor brandgedrag geen garantie biedt voor brandwerendheid.

Bostik Fire Protect

Op www.bostikfireprotect.nl vindt u essentiële informatie over gangbare toepassingen en een overzicht van de oplossingen die Bostik biedt en waarmee u kunt voldoen aan de eisen op het gebied van brandwerendheid.

Bostik is een algemeen bekende en toonaangevende ontwikkelaar en fabrikant van kitten, lijmen en PU-schuimen. Onder de naam Bostik Fire Protect heeft Bostik een complete range van passieve brandwerende oplossingen ontwikkeld. Alle producten en toepassingen zijn volledig getest en gecertificeerd volgens de meest recente Europese normen.

Bostik Fire Protect
www.bostikfireprotect.nl