fbpx

De Meeuw schrijft geschiedenis met 500 flexibele woningen in Nijmegen

Artikel delen

Op vrijdag 17 december jl. zetten de gemeente Nijmegen en vier Nijmeegse woningcorporaties hun handtekening onder ‘NDW21’. Een grote stap richting de realisatie van 500 tijdelijke De Meeuw Nezzt-woningen in de gebiedsontwikkeling ‘Winkelsteeg’. Hierbij gaat het om duurzame en modulaire woningen, die hard nodig zijn om de huidige wooncrisis het hoofd te bieden. Naar verwacht zullen de woningen in 2022 en 2023 in gebruik worden genomen. Het gaat om de grootste opdracht ooit voor De Meeuw in Oirschot.

NDW21 is het startschot van de gebiedsontwikkeling Winkelsteeg. NDW21 staat voor ‘Nieuw Dukenburgseweg 21’ en is het eerste project van de herontwikkeling van het binnenstedelijke bedrijventerrein Winkelsteeg naar een nieuw en sterk werk-, woon- en verblijfsgebied tussen het Goffertpark en het Maas-Waalkanaal. De gemeente en vier Nijmeegse woningcorporaties – Talis, Portaal, Woonwaarts en SSH& – werken intensief samen om hier onder meer duurzame, flexibele woningen te realiseren. Zij doen dat samen met de partijen Heijmans, de Meeuw/Nezzt en Stichting Hubert. Het gaat om woningen die na 15 tot 20 jaar een tweede leven krijgen op een nieuwe plek.

Tijdelijke woningen

De modulaire, herinzetbare woningen voldoen bijna allemaal aan de eisen voor permanente nieuwbouw, waarmee ze onder meer energiezuinig zijn.  Ze zijn geschikt voor 1- en 2-persoonshuishoudens: onder andere jonge starters, studenten en spoedzoekers die snel een woning nodig hebben. Ook is er voor zelfbouwers ruimte om tien tot vijftien tijdelijke woningen te bouwen. Ronald Leushuis, bestuurder bij Talis: “We willen een buurt waar iedereen welkom is en mensen hebben oog voor elkaar. Ook mensen die wat extra zorg en begeleiding nodig hebben, kunnen hier terecht.”

Gunning

De keuze viel op De Meeuw Nezzt omdat dit woonproduct naar het oordeel van de corporaties de beste prijs-kwaliteit verhouding biedt. Daarnaast voldoet De Meeuw Nezzt aan de wensen rond plan van aanpak, open begroting, meerjarenonderhoudsbegroting en informatie over de woningen. De corporaties zijn niet alleen overtuigd van de kwaliteit van de woningen en woongebouwen van De Meeuw Nezzt, maar ook van de expertise van het projectteam. Ook verwachten ze een goede samenwerking tussen de gemeente, de woningcorporaties en De Meeuw Nezzt. De corporaties hebben dan ook besloten de gehele opdracht van 500 woningen aan De Meeuw Nezzt te gunnen.

Meerjarenonderhoud

Behalve over de realisatie van de flexibele woningen zijn de corporaties en De Meeuw Nezzt in gesprek over het meerjarenonderhoud. Daarbij gaat het om het benodigde onderhoud per levensjaar en de bijbehorende kosten.

Ondertekening

Vanwege de huidige coronamaatregelen kon er helaas geen publiek bij het ondertekenmoment aanwezig zijn. De overeenkomst is ondertekend door Wethouder Noël Vergunst van gemeente Nijmegen en de bestuurders van de vier corporaties. Om belangstellenden toch mee te kunnen laten kijken met het ondertekenmoment, wordt de gebeurtenis vastgelegd in een video.

Op www.nijmegen.nl/NDW21 kunt u vanaf 27 december een terugblik zien op het ondertekenmoment, inclusief beelden van de opgravingen en een impressie van hoe het gebied eruit komt te zien. Wanneer u uw e-mailadres achterlaat op www.nijmegen.nl/NDW21 blijft u op de hoogte van NDW21 en ontvangt u de video per e-mail.

Over De Meeuw Nezzt

De Meeuw Nezzt is het woonlabel van De Meeuw in Oirschot. De Meeuw is al meer dan 90 jaar thuis in modulair bouwen, maar we kijken vooral vooruit. Naar een toekomst waarin flexibiliteit en duurzaamheid essentieel zijn en de samenleving vraagt om leefbare en werkbare huisvestingsoplossingen. En om een adequaat antwoord op acute woningnood en de snel veranderende samenstelling van huishoudens. Modulaire, herinzetbare woningen voor alleenstaanden, starters en gezinnen die als ze niet meer nodig zijn klaar zijn voor de volgende bewoner én locatie

Voor meer informatie over NDW21 kijk hier.