Digitalisering in de bouw: de vaart is er uit

Artikel delen

De bouw liep jaren achter met digitalisering ten opzichte van andere sectoren. In de periode 2010-2015 heeft de sector echter een enorme inhaalslag gemaakt. Internet werd in deze periode mobiel en dat is voor digitaal bouwen een must omdat steeds op andere plekken (de bouwplaats) wordt gewerkt.

Maar hoge groei digitalisering stokt

Ondanks de grote voordelen neemt de hoge groei van digitalisering na de periode 2010-2015 af. De waarde van gebruikte software en databanken in de bouw groeit vanaf 2016 minder hard en ook investeringen in ICT groeien minder snel. We zien hiervoor drie belangrijke redenen:

  • Grootste voordelen mobiel internet zijn benut: Rond 2015 lijken de meeste bouwbedrijven de grootste voordelen van mobiel internet te hebben genomen. Met mobiele telefoons, laptops en tablets wordt vanaf de bouwplaats informatie gedeeld. Bouwtekeningen worden digitaal gelezen op de bouwplaats en doordrukbonnen zijn vervangen door software op handhelds.
  • Noodzaak lijkt verdwenen: Rond 2015 begon ook de bouw weer op te klimmen uit de crisis. Orderboeken zijn sindsdien volgestroomd, de prijsconcurrentie is afgenomen en voor sommige bouwbedrijven neemt de noodzaak om te investeren in digitalisering hierdoor ook af.
  • Volgende stap van digitalisering is complexer: Er is de afgelopen jaren door veel bouwbedrijven software aangekocht voor verschillende afdelingen en de volgende stap om deze te koppelen en met elkaar te laten “praten” is complexer waardoor de vaart van digitalisering afneemt.

Bewustwording en mindset belangrijk voor verdere digitalisering

Om digitalisering toch verder door te zetten is bewustwording en de juiste mindset van het volledige personeel en management essentieel. Iedereen binnen het bedrijf moet inzien dat door digitalisering processen efficiënter verlopen, alleen dan kan digitalisering echt werken. Voor digitalisering is er daarom vaak een cultuuromslag nodig waar iedereen zich binnen een bouwbedrijf en ook bij alle ketenpartners aan moet committeren.