Nieuwe oplossingen voor extra veiligheid op de bouwplaats

Artikel delen

Leica Geosystems, dat onderdeel is van Hexagon, heeft substantiële verbeteringen aangekondigd aan zijn modulaire oplossingen voor de veiligheid op de bouwplaats: de Leica iCON PA10 en PA80. De verbeterde oplossingen helpen ongelukken te voorkomen door middel van waarschuwingen bij potentieel gevaarlijke situaties met sensorgestuurde machines, objecten en beperkingszones. De PA80 kan bovendien geïntegreerd worden met de XWatch veiligheidssystemen XW 4 & 5, waardoor de hoogte- en zwenkregeling van graafmachines gekoppeld kan worden aan het Leica Geosystems MC1-systeem.

Bouwplaatsen kunnen heel gevaarlijk zijn: druk verkeer, groot materieel, slecht zicht en dode hoeken zijn factoren die de kans op ongevallen vergroten. “Onze zintuigen zijn cruciaal voor ons welbevinden”, zegt Brad Mullis, Product Manager voor Personal Alert Systems bij Leica Geosystems. “Als we regen zien, horen of voelen stemmen we ons gedrag daarop af, bijvoorbeeld door waterdichte kleding aan te trekken of ons rijgedrag aan te passen. Maar hoe mooi zou het zijn als wij ons niet alleen bewust waren van onze omgeving, maar de omgeving zich ook van ons?

De bouw staat wereldwijd steevast in de top drie van sectoren waar de meeste ernstige verwondingen en dodelijke slachtoffers voorkomen. Het beheersen van deze risico’s was voor Leica de belangrijkste drijfveer achter de ontwikkeling van het iCON-portfolio voor veiligheid op de bouwplaats en voor de samenwerking met Xwatch Safety Solutions. “De verbeterde technologie van Leica Geosystems en van onze nieuwe partner helpt incidenten op bouwplaatsen te voorkomen. We willen oplossingen bieden die niet alleen de gebouwen, machines en infrastructuur beschermen, maar vooral ook de mensen op de bouwplaats”, besluit Mullis

De aanschaf van technologie die botsingen voorkomt en waarschuwingen uitstuurt, is misschien wel de slimste investering die een bedrijf kan doen om de veiligheid en de productiviteit op de bouwplaats te verhogen. Beter zicht en waarschuwingen bij gevaarlijke situaties richting operators en werklieden minimaliseren het risico op verwondingen, ongevallen en afsluiting van de bouwplaats.

Dode hoeken

De Leica iCON PA10 is een nabijheidsdetectiesysteem dat bestaat uit tags die communiceren met machines en voertuigen op de bouwplaats. Medewerkers op de bouwplaats dragen die tags bij zich en het systeem biedt machinisten aan de hand van de data van de tags 360 graden zicht op de personen die zich in de buurt van hun voertuigen en machines bevinden. Het systeem bakent door middel van alerts meerdere zones af rond elk voertuig, met een bereik tot 50 meter.

 

De technologie kan de positie van werknemers ten opzichte van de machines waarnemen en verschillende soorten alarmen uitsturen naar zowel machinisten als werklui in de vorm van zichtbare signalen, geluid of trillingen. De extra sensoren zijn eenvoudig ook te installeren op andere bewegende objecten en machines, maar kunnen ook ingezet worden om statische infrastructuur en beperkingszones te markeren. Op deze manier worden de menselijke, operationele en financiële risico’s door beperkt zicht en dode hoeken tot een minimum beperkt en kan veiligheid een integraal onderdeel zijn van succesvolle bouwprojecten.

Groter veiligheidsbewustzijn

Gebruikers van het Leica MC1-machinebesturingsplatform kunnen de Leica iCON PA80-module gemakkelijk integreren in het bestaande systeem. De iCON PA80 waarschuwt de machinist op het scherm en verbetert daardoor de reactietijd en het zicht op de situatie, ongeacht of hij zich in een bulldozer, een graafmachine of ander zwaar materieel bevindt. Met de MC1-cloudondersteuning kunnen incidenten worden geregistreerd en gedeeld om weergave, analyse of rapportage mogelijk te maken binnen de veiligheidsprocessen van de betrokken aannemer.

 

Ook dankzij de samenwerking met Xwatch verbetert Leica de veiligheid op de bouwplaats, doordat hoogteregeling, zwenkregeling en last moment beveiliging tot de mogelijkheden behoren bij het gebruik van de iCON PA80. De Xwatch-veiligheidssystemen monitoren de hoogte en de zwenkbeweging van de machine en kunnen deze waar nodig beperken. Zo kan een machinist de actieradius van zijn machine exact definiëren om de veiligheid rond zijn werkgebied te vergroten. In potentieel gevaarlijke omstandigheden kan het systeem de machinist niet alleen een alert sturen, maar ook zelf de machinebewegingen vertragen of de machine uitschakelen als zich een medewerker met een veiligheidstag binnen de beperkingszone van die machine begeeft.

“Het waarschuwen van werknemers bij gevaar en het vastleggen van gegevens van near-misses zijn twee belangrijke voordelen van de veiligheidstechnologie van Leica Geosystems”, zegt Tommi Kauppinen, Chief Innovation Officer, machine control division bij Leica Geosystems. “De Leica iCON PA10 en PA80 zijn speciaal hiervoor ontwikkeld. Dankzij gesprekken met bedrijven en onderzoek op bouwplaatsen en in mijnen konden we de veiligheidseisen in kaart brengen die als basis dienen voor onze technologie. Ik ben er heel trots op dat ons geïntegreerde platform MC1 nu ook ingezet kan worden ter bescherming van personeel, materieel en bedrijfsmiddelen.

Leica Geosystems
www.leica-geasystems.com