Project ’t Voorhuys Emmeloord: moeiteloos variëren met metselverbanden op E-Board

Artikel delen

Hotel ’t Voorhuys in Emmeloord heeft een gevel met een groot aantal verschillende metselverbanden. Het E-Board systeem met baksteenstrips op EPS maakte dat mogelijk en haalbaar. Met dit systeem konden ook geveldragers en metselwerkwapening achterwege blijven.

Gevelschets

Referentie Safora (068A0)

Voor de uitbreiding van ’t Voorhuys kwam Korfker Architecten met een gevelschets bij Vandersanden. De uitbreiding betrof een bestaand pand waarvoor een lichtgewicht gevelsysteem nodig was. Na het maken van een proefpaneel werd E-Board opgenomen in het bestek. Na de aanbesteding is het project samen met de aannemer, architect en applicateur verder uitgewerkt.

Verbanden en rollagen

De gevel telt diverse metselverbanden. Naast het traditionele halfsteensverband is staand metselwerk toegepast, maar ook bijvoorbeeld blokverband en tegelverband. Tevens zijn rollagen opgenomen in het halfsteensverband en zijn kolommen en de onderrand van een buitenplafond voorzien een steenbekleding. In het metselwerk zit een klein reliëf om de verschillende blokken op elkaar te laten aansluiten.

Zonder metselprofielen

In tegenstelling tot traditioneel metselwerk zijn voor het gevelsysteem E-Board geen metselprofielen nodig, met metseldraden in diverse richtingen en dieptematen. Steenstrips zijn eenvoudig aan te brengen op de isolatie, die al voorzien is van een lagenmaatstructuur. Door de plaat 90 graden te draaien is deze direct geschikt voor staand metselwerk in halfsteensverband.

Rollagen tussen het halfsteensverband zijn eenvoudig aan te brengen door enkele rillen van de plaat weg te halen. De rollagen moeten hiervoor wel in de juiste maat worden uitgevoerd, waarbij de hoogte van de rollaag overeen moet komen met de lagenmaat.

Voor het maken van andere verbanden kan de plaat worden omgekeerd. De achterkant is voorzien van lijmribbels maar heeft geen lagenmaat, zodat de strips hierop in elke richting en maat aan te brengen zijn.

Een klein reliëf is eenvoudig te realiseren door twee diktematen van baksteenstrips (28 en 20 mm) te combineren.

Hoeveelheden bepalen

Vanaf de geveltekening van ‘t Voorhuys is exact bepaald hoeveel steenstrips – strekken en koppen – en hoeveel hoekstrips van welke dikte er nodig waren. Dat is relatief gemakkelijk uit de tekeningen te destilleren. Vervolgens zijn de diverse verbanden in het werk eenvoudig te verlijmen. Voor het bijzondere verband waarbij drie liggende strekken afgewisseld worden met drie staande strekken, moesten de strips op maat worden gemaakt. De lengte van de strek moet hierbij overeen komen met drie lagenmaten. Met baksteenstrips is dat echter eenvoudig uit te voeren en veel minder bewerkelijk dan met een volle baksteen.

Voordelig

Met E-Board en de verwerking met strippen kun je, in vergelijking met traditioneel metselen, op een voordelige manier erg gevarieerde metselverbanden en patronen realiseren.

Vandersanden
www.vandersanden.com