Gevelsysteem met baksteenstrippen op HSB

Artikel delen

“Eerst waren mijn metselaars wat terughoudend, maar nu zijn ze enthousiast. Je kunt met minder mensen hetzelfde geveloppervlak maken en ergonomisch biedt dit systeem ook voordelen. Maar uiteindelijk gaat het natuurlijk ook om de kosten”, zegt Hus Smid, bedrijfsleider van gevelspecialist JM Deurwaarder B.V. Na een voorzichtige start enkele jaren geleden, past Deurwaarder nu grootschalig het E-Board® gevelsysteem van Vandersanden toe. Ideaal voor zowel renovatie als nieuwbouw en door het geringe gewicht ook heel geschikt voor houtskeletbouw.

Tekst: ing. Frank de Groot
Beeld: Vandersanden

Gevelsysteem met baksteenstrippen op HSB

Onbekend maakt onbemind, dus de metselaars van Deurwaarder stonden niet gelijk te springen om het vertrouwde metselwerk in te ruilen voor isolatiepanelen en baksteenstrippen. Het Volendamse metsel- en timmerbedrijf is een zelfstandige dochteronderneming van de ontwikkelende bouwer HSB uit Volendam. “In de eerste plaats kijk je natuurlijk naar de kosten. Maar daarnaast hebben ook wij te maken met een gebrek aan vakmensen en een enorme bouwopgave. Bovendien wil je dat je mensen gezond blijven tot hoge leeftijd. Dan biedt het E-Board® gevelsysteem veel voordelen”, zegt Hus Smid.

Voordelen E-Boardsysteem

vandersanden

Hus Smid, bedrijfsleider van gevelspecialist JM Deurwaarder B.V.: ““Eerst zijn metselaars terughoudend, want het wijkt af van de vertrouwde werkwijze. Maar als ze dan de voordelen zien, gaan ze toch overstag.”

Hoe is het gevelsysteem samengesteld? De basis bestaat uit een ATG-gecertificeerd EPS-paneel dat wordt aangebracht tegen de bestaande buitenmuur bij renovatie, of als spouwloze isolatie tegen het binnenspouwblad bij nieuwbouw. De meest voorkomende ondergronden zijn houtskeletbouw, staalframe, bestaand metselwerk, beton en kalkzandsteen. De isolatieplaten zijn in verschillende diktes verkrijgbaar, van 40 mm tot zelfs 306 mm.

Het E-Boardsysteem biedt volgens Hus veel voordelen. Zo weegt traditioneel metselwerk circa 180 kg/m2. Het E-Board systeem weeg slechts 35 kg/m2. “Hierdoor kun je op de dimensionering van de constructie enorm besparen. Vooral bij houtskeletbouw of houten gevelelementen biedt dat voordelen. Je kunt dan echt heel licht bouwen en dat scheelt in je funderingskosten, vooral bij minder draagkrachtige ondergronden. Maar belangrijk vind ik ook dat metselaars fysiek veel minder worden belast.”

De slanke constructie levert volgens Hus Smid verder meer binnenruimte op. “En het is ook nog duurzamer dan traditioneel metselwerk, omdat er minder materiaal, en dus ook transport, nodig is. Er zijn verder geen geveldragers in de bouwlagen nodig of lateien boven ramen en deuren.” Hij blijkt nog veel meer voordelen te kunnen benoemen: “Je hebt bij grondgebonden woningen geen kraan nodig of een verreiker. Verder resteren er geen pallets, metselpuin en afvalspecie en dorpels hoeven niet te worden afgedekt. En je transportkosten gaan omlaag. Dat scheelt allemaal enorm in de kosten. En weet je dat je ook geen last meer hebt van witte uitslag op je metselwerk?”

Ketensamenwerking

Het systeem biedt samengevat zoveel voordelen dat volgens Hus steeds meer hoofdaannemers overtuigd raken: “Eerst zijn ze terughoudend, want het wijkt af van de vertrouwde werkwijze. Maar als ze dan de voordelen zien, gaan ze toch overstag. Recent nog heeft een grote hoofdaannemer besloten dit systeem toe te gaan passen. Het gaat uiteindelijk toch om geld besparen en snel kunnen werken.”

Prettig vindt Hus tot slot dat ook minder ervaren vakkrachten met dit systeem aan de slag kunnen: “Ze krijgen eerst bij Vandersanden een cursus en het bedrijf komt ook langs op de bouwplaats om tips te geven. Maar ook voor andere vragen kun je altijd bij Vandersanden terecht. Het draait tot slot in de bouw allemaal om een goede ketensamenwerking.”

Gevelsysteem met baksteenstrippen op HSB

Plaatsing ATG-gecertificeerde EPS-panelen van E-Boardsysteem.

E-Board past bij houtskeletbouw

E-Board is geschikt voor zowel nieuwbouw als renovatie en past bij houtskeletbouw, maar ook in elk ander bouwsysteem, zoals staalframebouw, kalkzandsteen en beton.

Isolatieplaat: niet constructief

E-Board is een systeem waarvan de isolatieplaat geen constructieve eigenschappen heeft. De plaat waarop de steenstrip wordt verlijmd, is uitsluitend een isolerende intermediair. Daarachter is een stevige en stabiele drager nodig, in de vorm van een houten beplating of een steenachtige of betonnen wand.

Thermische werking overbruggen

Wanden in houtskeletbouw of staalframe vertonen thermische werking. Om die op te kunnen vangen en scheuren in de gevelafwerking te voorkomen, heeft het E-Board een minimale dikte van 60 mm. De isolatiewaarde van deze 60 mm dikke E-Boardplaat kan eventueel gecompenseerd worden in het achterliggende houtskeletbouw- of staalframebouwelement. Wanden van kalkzandsteen of beton zijn dragers waarop E-Board rechtstreeks te verwerken is.

Cementgebonden beplating als drager

Op houtskeletbouw of staalframebouw is voor E-Board vanwege de vochthuishouding een cementgebonden beplating nodig. Mocht er damp van binnenuit in de constructie komen, dan ligt het dauwpunt namelijk nabij de beplating. Afhankelijk van de stijlafstand van 400 of 600 mm, bedraagt de plaatdikte 12 tot 16 mm. De beplating wordt conform de voorschriften aangebracht met voldoende onderlinge afstand ten behoeve van dilataties. De naden worden afgetapet om vochtinwerking tijdens de bouw te voorkomen.

Tegen bestaande gevel

Door het beperkte gewicht van 32 kg/m2 kan E-Board rechtstreeks aan een bestaande gevel worden gemonteerd. E-Board kan ook holle, bolle en niet-vlakke gevels tot 20 mm uitvullen. Bij renovatie hoeft het bakstenen buitenblad niet te worden gesloopt. Per project moet het buitenblad door een bouwkundig adviseur worden beoordeeld op zijn sterkte. Waar nodig kan dit buitenblad constructief worden versterkt met renovatieankers.

Duurzaam bouwen

Een gevel op basis van E-Board sluit zeer goed aan bij de keuze voor duurzaam bouwen. Een steenstrip is in materiaal slechts een vijfde van een volle baksteen. Dat geeft een forse besparing op grondstoffen en transport en CO2-uitstoot. Daarbij kan een lichtgewicht gevel ook doorwerken in bijvoorbeeld een lichtere fundering.

Soorten strips

Er is keuze uit gezaagde of op maat gemaakte strips. Zo kunnen er strips worden gemaakt door volle bakstenen te verzagen. Maar Vandersanden biedt ook ECO-baksteenstrips aan, die gevormd worden in mallen van 20 mm. Hierdoor daalt het grondstoffengebruik met 70% in vergelijking met de traditionele gevelsteen. Er is verder geen materiaalverlies en het productieproces is afvalvrij. Het energieverbruik daalt met 50%.

De ontwerpvrijheid neemt door toepassing van dit gevelsysteem enorm toe. De strip wordt geleverd in Wasserstrich uitvoering, in handvormuitvoering of strengpers. Ze zijn leverbaar in een breed gamma aan kleuren dat voortdurend word uitgebreid. Er is verder keuze uit de strekstrip, een hoekstrip en een U-strip. Voor de bovenzijde van de negge bij kozijnen kunnen hoekzoolstrippen en zoolstrippen worden gebruikt voor een zeer fraaie afwerking. Deze zijn ook geschikt voor bijvoorbeeld uitkragende bouwdelen. Een ‘hanekam’ boven een raam is eveneens mogelijk. Ook gevarieerde gevels met penanten, bijzondere structuren en ronde vormen zijn geen probleem. Er kunnen zelfs complete figuren in het metselwerk worden gemaakt door te spelen met reliëf.