Hoe wordt een prefab schoorsteen gemaakt?

Artikel delen

Mooi, een prefab schoorsteen. Geen aanpassing aan de constructie nodig en hij is in één hijsbeweging geïnstalleerd. Maar waar is de prefab schoorsteen eigenlijk van gemaakt en hoe duurzaam is deze? We vroegen het aan Exclusieve Schoorstenen.

Een prefab product heeft als meest duurzame eigenschap dat hij in een fabriek wordt gemaakt. Geen vervoer van en naar de bouwplaats tijdens de productie. Er is slechts één transportbeweging nodig om de schoorsteen naar de bouwplaats te brengen.

De duurzaamheid van de prefab schoorsteen zit daarnaast in het materiaal waar deze van gemaakt is. De basis van de schoorstenen van Exclusieve Schoorstenen is constructiemateriaal wat gemaakt is van gerecycled PET. De constructie wordt in het proces voorzien van een coating, deze is op waterbasis en glasvezel. De klant kies vaak voor een afwerking met steenstrips. Dit kunnen gezaagde strips zijn van bakstenen (uit dezelfde batch als de woning) of kunsthars strips.

prefab schoorsteen

Het bedrijf (her)gebruikt de bakstenen door er (hoek)strippen van te zagen. Deze worden op de constructie gelijmd. Het voegen kan het bedrijf in de fabriek al verzorgen, maar soms kiest de klant om dit op de bouwplaats te doen. De afwatering gebeurt traditioneel met lood. In de praktijk worden dit steeds vaker loodvervangers die ook nog eens recyclebaar zijn.

De prefab schoorsteen van Exclusieve Schoorstenen is overigens gereed voor de Wet Kwaliteitsborging. Daarnaast is de brandveiligheid getest tot 1.300oC en is de constructie isolerend. Dat laatste zorgt voor minder warmteverlies en condensvorming. Kortom, een prefab schoorsteen draagt nu al bij aan een betere toekomst!

Exclusieve Schoorstenen
www.exclusieveschoorstenen.nl