Nederlandse bouw in de Europese top van digitalisering

Artikel delen

In vergelijking met andere Europese landen zitten Nederlandse bouwbedrijven in de top qua digitalisering. Zo geeft ruim 40% van de Nederlandse bouwbedrijven aan gebruik te maken van een ERP systeem. Dit is ruim boven het gemiddelde van de omliggende landen. Ook op het gebied van het gebruik van Clouddiensten en het zelf in dienst hebben van ICT specialisten scoren Nederlandse bouwbedrijven relatief hoog. De Nederlandse bouw heeft deze hoge score waarschijnlijk mede te danken aan de al hoge mate van digitalisering in de gehele Nederlandse economie. Daar profiteren bouwbedrijven van.

Bouwmonitor

Ook Belgische bouwbedrijven scoren hoog

Ook Belgische bouwbedrijven scoren relatief hoog met digitalisering. Belgische bouwers geven relatief vaak aan gebruik te maken van een ERP-systeem, cloud computing en relatief veel Belgische bouwbedrijven hebben zelf ICT specialisten in dienst. Zo ziet het Belgische Besix, BIM als de hoeksteen die de fysieke en digitale aspecten met elkaar verbindt en heeft het ICT-bedrijf LetsBuild, dat gespecialiseerd is in software voor de bouwsector, Belgische roots.

Franse, Duitse en Spaanse bouwers blijven achter

In grotere landen als Frankrijk, Spanje en Duitsland blijft het ICT gebruik bij bouwbedrijven nog beduidend achter. Zo heeft in Duitsland maar ongeveer 10% van de bouwbedrijven zelf ICT specialisten in dienst en heeft maar 12% van de Duitse aannemers een ERP-systeem.