Ronde pannendaken. Precisiewerk voor de dakdekker.

Artikel delen

Ze vallen op: de ronde daken tussen de traditionele zadeldaken. Niet alleen door hun afwijkende vorm, maar ook omdat ze gewoon minder vaak voorkomen. Het vraagt namelijk vakmanschap van een ervaren dakdekker om een rond dak van een strak pannendak te voorzien. Een dak dat mooi egaal rondloopt en wind en regen kan trotseren. Voor een villa in Blaricum werd een uniek tondak met een spitse nok ontworpen. Voor gecertificeerd dakdekker Jan Jaspers, voorman bij Dakdekkersbedrijf Dunnewind – De Lange uit Ommen, een hele klus waar hij al zijn kennis en kunde bij in kon zetten.

Ronde pannendaken. Precisiewerk voor de dakdekker.

Architectenbureau WoonSubliem ontwierp een eigenzinnige, vrijstaande villa met een rond dak in T-vorm. Niet alleen uit esthetische overwegingen werd voor deze dakvorm gekozen, ook uit praktische. Een rond dak biedt namelijk meer binnenruimte dan een gewoon hellend dak. Als dakbedekking maakte de architect gebruik van de dakpan Signy-Finnez antraciet mat vol donker engobe van BMI Monier. Een vlakke dakpan die zowel bij moderne als klassieke gebouwen wordt toegepast. Deze biedt voldoende ruimte om de radius van een rond dak te volgen zonder dat er naden tussen de rijen dakpannen ontstaan. Gerben van Kampen, architect en tevens eigenaar van WoonSubliem, ziet dit project als een goed voorbeeld van optimale samenwerking. “Wij ontwerpen en laten vervolgens de werktekening en werkvoorbereiding over aan de aannemer en de uitvoerders. In dit geval verdienen alle partijen een pluim voor de uitvoering van ons ontwerp.”

Niet te flauwe dakhelling

Ronde pannendaken. Precisiewerk voor de dakdekker.“Het begint uiteraard bij het ontwerp van de architect”, legt Jan van Leeuwen, Manager Dakservice bij BMI Benelux uit, “de dakhelling is heel belangrijk, deze moet minimaal 150. zijn. Anders wordt het lastig om de waterdichtheid te waarborgen. Bij een te flauwe dakhelling zal er regelmatig regenwater onder de dakpannen doorslaan dat door het onderdak moet worden afgevoerd. Het is vervolgens aan de dakdekker om een goed ontworpen rond dak te voorzien van een strak pannendak dat aan alle eisen voldoet en in aanmerking komt voor de uitgebreide Daksysteemgarantie Plus.”

Gedetailleerd legplan

Dakdekker Jan Jaspers zit al ruim 20 jaar in het vak. Hij heeft dan ook al heel wat dakvormen voorbij zien komen. Dit bijzondere dak vroeg om een zeer nauwkeurige benadering. ”Eerst heb ik vooraf de maatverdeling vastgesteld. We hebben vanaf de nok naar de goot rechte lijnen getrokken en omdat het een getoogd dak is, ook in de breedte. Je kunt dan op basis van de maat van de dakpan bepalen hoeveel dakpannen je nodig hebt. Vervolgens hebben we het legplan gemaakt. Waar komt welke dakpan, waar ventilatiepannen en waar moet je maatwerk toepassen zoals bij de kilgoten.” Bij het leggen van de dakpannen begint men onderaan, vanaf de goot, en werkt zo naar de nok toe. Op de gootconstructie is een kombi dakvoetprofiel aangebracht dat ervoor zorgt dat het dak, in combinatie met de ventilatiepannen bij de nok, onder de dakpannen goed geventileerd wordt en dat er geen ongedierte onder de dakpannen kan komen. Ook het inwerken van het Velux dakraam vroeg speciale aandacht. Om te voorkomen dat het raam uitsteekt door de toogvorm van het dak, is dit verdiept aangebracht.

Dubbele verankering

De dakhelling van een rond dak is niet overal hetzelfde. De verankering is dan ook specialistisch werk dat extra aandacht vraagt. Een vrijwel verticaal toegepaste dakpan is zeer windgevoelig terwijl de pannen bovenin bij de nok, die veel platter liggen, dankzij hun gewicht windvaster zijn. “De eerste rijen dakpannen onderaan hebben we daarom dubbel verankerd”, legt Jan Jaspers uit, “elke dakpan is met een panhaak én een rvs-schroef vastgemaakt. Op het tweede deel van het dak, dat sterker helt, hebben we alle dakpannen voorzien van een panhaak en de laatste meters hebben we de dakpannen dambordsgewijs met euro-panhaken verankerd. Omdat we alle daksysteemcomponenten en hulpstukken van BMI Monier hebben toegepast én wij als bedrijf deelnemer zijn van de Stichting Dakmeester hebben we op dit dak Daksysteemgarantie Plus van 15 jaar af kunnen geven. Deze garantie geldt voor de gebruikte materialen en voor de wijze waarop het dak is gemaakt.”

Extra aandacht voor de kilgoten

Wat Jan van Leeuwen van BMI Monier opvalt is de mooie afwerking van de kilgoten. Deze zijn kaarsrecht en laten geen kleurverloop zien. Iets dat kan optreden als de kern van de dakpan de natuurlijke rode kleikleur heeft. Bij het zagen wordt deze zichtbaar. Jan Jaspers is trots op z’n kilgoten: “We hebben elke dakpan die bij de kil uitkomt opgemeten en handmatig bewerkt. Door het snijvlak schuin af te slijpen ziet je vanaf de buitenzijde de kern van de dakpan niet. Het is even een klus, maar het resultaat mag er zijn.”

BMI Monier
www.monier.nl