Professioneel siliconenkit aanbrengen en afwerken

Artikel delen

Kitcentrum.nl staat al jaren bekend in de markt als nummer 1 webshop in kitten en lijmen. Een breed assortiment, vliegensvlugge levering, goede klantenservice én een grapje op z’n tijd zijn zeer kenmerkend voor deze webshop. Maar naast een gemakkelijk bestelproces en geoptimaliseerde systemen achter de schermen worden er veel bruikbare tips en tricks gegeven om de eindgebruiker te assisteren. Dit blijkt nodig, want steeds meer mensen doen dit soort ‘kleine werkzaamheden’ liever zelf. Maar dit is niet geheel zonder risico. Zoals we eerder hebben gelezen kan een slecht aangebrachte kit voeg zomaar 2.000 euro gaan kosten. Kitcentrum geeft jou graag handige tips voor het juist aanbrengen en afwerken van siliconenkit.

kitcentrum

Het aanbrengen van siliconenkit

Het correct aanbrengen van siliconenkit vergt voorbereiding. Het uiteindelijke doel, vooral als je gaat kitten in de badkamer, is het waterdicht maken en volledig afsluiten van de voegen. Het juist voorbereiden van de voeg zorgt voor een duurzame hechting en een resultaat waar je geen omkijk meer naar hebt. Het voorbereiden van de voeg en het aanbrengen van siliconenkit kan je het beste doen aan de hand van de volgende stappen:

Stap 1 – Het voorbehandelen van de ondergrond 

Voor een goede hechting van de siliconenkit wil je dat de ondergrond droog, vuil-, vet- en stofvrij is. Het stofvrij maken kan bijvoorbeeld met behulp van een handstoffer. Voor het vet vrij maken raden we je aan een cleaner te maken. Dit is een speciaal ontwikkelt schoonmaakmiddel dat geen negatieve invloed heeft op de ondergrond en de kit.

De hechting verschilt per kit en per ondergrond. Om deze reden kan een primer noodzakelijk zijn. Een primer zorgt voor een duurzame hechting en wordt gebruikt bij bijvoorbeeld een constante waterbelasting, vettige ondergronden zoals kunststoffen en poreuze ondergronden.

Welke cleaner en primer kies je?

Dat hangt er vanaf. We raden je in ieder geval aan een speciaal daarvoor ontwikkelde primer en cleaner te gebruiken. Vrijwel alle professionele kitmerken zoals Otto Chemie, Den Braven, Soudal, Ramsauer en Rexon hebben primers en cleaners voor iedere klus. Zij vertellen je dan precies wanneer je welke moet gebruiken voor het beste resultaat.

 Stap 2 – Het aanbrengen van de kit

Voordat we gaan kitten moeten we het even hebben over de tuit. Deze wil je afsnijden op de breedte van de voeg. Op deze manier zorg je ervoor dat de kit even breed is als de voeg op het moment dat het de koker verlaat. Zo breng je in 1x de juiste hoeveelheid aan. Van het juist afsnijden van de tuit heb je straks bij het afwerken ook weer profijt.

Bij het aanbrengen van de kit wil je de kitspuit niet te schuin houden. Zorg dat je de kitspuit rechtop houdt. Zo leg je de kit niet op de voeg, maar zorg je dat het er in komt.

kitcentrum

Het juist afwerken van siliconenkit

Je wilt graag drie dingen bereiken bij het afwerken van kit.

  1. Een functioneel goede kitvoeg
  2. Een mooie kitvoeg
  3. Dat het geen rotzooi wordt

Om dit te bereiken heb je het juiste afwerkgereedschap en een goede afwerkzeep nodig.

Afwerkzeep

Afwerkzeep is speciaal ontwikkeld om de kit en de ondergrond niet aan te tasten. We zien nog vaak dat mensen kiezen voor huis-tuin-en-keukenzeep. Het is inderdaad vettig. Vanuit dat oogpunt kan het een logische keuze zijn. Maar Let op! Deze zeep is ten eerste niet getest op de kit. Niemand kan je dus beloven dat dit geen invloed heeft op de kit. De kans bestaat bijvoorbeeld dat deze zeep de kleur beïnvloed. Hier komt bij dat de organische resten van deze huis-tuin-en-keukenzeep een bron kunnen zijn voor schimmels.

Afwerkgereedschap

Laten we beginnen met vertellen dat we aanraden om überhaupt gebruik te maken van afwerkgereedschap. Het afstrijken van kit met de achterkant van een koker, een pvc-buisje of vinger raden wij af. Je wilt namelijk een strakke kitvoeg. Door af te strijken met één van deze manieren krijg je een holle voeg. Bij een holle voeg ontstaan er dunne vliesjes aan de buitenkanten van je kitvoeg. De dunne vliesjes aan de zijkant kunnen los laten. Dit zorgt ervoor dat je kit los kan laten.

Kitcentrum raad je aan om de Fugenfux te gebruiken. Hiermee krijg je een strakke kitvoeg. Weet je nog dat we het hadden over de tuit en dat het zo breed moest zijn als de voeg? Nu wil je dat de je afwerkgereedschap zo breed is als de tuit. Zo is het precies breed genoeg voor de kit die je zojuist hebt aangebracht.

Het afstrijken

Steek de kit rustig en in een vloeiende beweging af. Het mooie van de Fugenfux is de consistentie. Door de vorm is het mogelijk om tussendoor te stoppen en de spatel schoon te maken. Het is belangrijk dat alles (je handen, het afwerkgereedschap en natuurlijk de kit goed nat is van het afwerkgereedschap.

kitcentrum

Kitcentrum
www.kitcentrum.nl